top of page

Vpliv prehranskih dodatkov na plodnost

Danes vse več žensk svojo pozornost usmerja v svoj menstrualni ciklus. Vse več se jih namreč zaveda, da zdrav reproduktini sistem in zmožnost zanositve le nista tako samoumevna.

Poleg tega pa način življenja kot ga imamo danes (stres, prevelika raba tehnologije in zrenje v umetno svetlobo, nezdrav način prehranjevanja, premalo gibanja, premalo spanja, kajenje, alkohol, …) pušča spremembe tudi na menstrualnem ciklusu oziroma v reproduktivnem sistemu tako moškega kot ženske.


Ženska ima možnost preko spremljanja menstrualnega ciklusa videti in slediti ali je njeno telo zdravo, sposobno in pripravljeno na zanositev.


Zdrav menstrualni ciklus, kako se pripraviti na zanositev
Foto: Happy Memories Studio


ZDRAV MENSTRUALNI CIKLUS

  • je dolg od 23 do 35 dni,

  • krvavitev ni daljša od 8 dni,

  • bolečine ob krvavitvi niso prisotne na način, da naredijo žensko popolnoma nefunkcionalno,

  • folikularna faza (obdobje od menstruacije do ovulacije) je spremenljive dolžine,

  • pred in v času ovulacije ženska zazna prozorno vlecljivo sluz, ki semenčicam omogoča transport do jajčne celice,

  • lutealna faza (obdobje od ovulacije do dneva pred naslednjo menstruacijo) ni krajše od 11 dni in ni daljše od 16 dni.

To so neki osnovni kriteriji, ki veljajo za zdrav menstrualni ciklus. Seveda se ti kriteriji skozi življenje ženske tudi naravno spreminjajo, recimo, ko ženska vstopi v neko drugo plodno obdobje (obdobje po porodu, predmenopavzalno obdobje) in je ta spremenljivost menstrualnega ciklusa lahko le začasna. Torej odstopanje od zgoraj omenjenih osnovnih kriterijev ni vedno pokazatelj bolezenskega stanja.


Za svoje telo lahko vedno naredimo nekaj, da je bolj zdravo in bolj optimalno tudi za doseganje zanositve in za zdravo nosečnost. Seveda tu govorimo o zdravem življenjskem slogu, ki vključuje zdrav način prehranjevanja, gibanje, urejen ciklus spanja in obvladovanje stresa. To je osnovna podlaga brez katere skorajda ne moremo doseči pozitivnih sprememb in učinkov.Prehranski dodatki za boljšo plodnost, kako pripraviti telo na zanositev, prehranski dodatki v nosečnosti, zdrav menstrualni ciklus
Foto: Happy Memories Studio