top of page

Skrb za duševno zdravje

Duševno zdravje je močno povezano s telesnim zdravjem, zato je priporočljivo negovati oboje, z aktivnim načinom življenja ter zdravim prehranjevanjem. Pomanjkanje telesne aktivnosti, nezdravo prehranjevanje ter povišana telesna teža lahko povzročajo dolgotrajne duševne težave.



Love, hug, family
Ljubezen foto: Happy Memories Studio


S spodnjimi nasveti lahko izboljšamo svoje prehranjevalne navade in posledično tudi naše razpoloženje ter možganske funkcije.


1. Ne izpuščajmo obrokov

Če izpuščamo obroke, ravni sladkorja v telesu hitro upadejo in sprožijo utrujenost ter nas naredijo razdražljive. Redno prehranjevanje in izbira prehrane, ki energijo sprošča postopoma, nam bo pomagalo pri uravnoteženju ravni sladkorja v krvi.

2. Pijmo zadostno količino tekočine

Dehidracija lahko zmanjša možnost koncentracije in jasnega razmišljanja. Prav tako lahko sproža zaprtost in napihnjenost, kar lahko negativno vpliva na naše razpoloženje. Za ustrezno hidratacijo telesa je najbolj priporočljivo pitje navadne vode ali nesladkanih čajev.

3. Na dan zaužijmo vsaj 5 vrst sadja in zelenjave

Pomembno je, da uživamo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, saj nahrani naše možgane in jih zaščiti pred oksidativnim stresom.



4. Pazimo na naše črevesje

Včasih so lahko težave s prebavo odraz našega počutja. Če smo pod stresom ali zaskrbljeni, se prebava lahko upočasni ali pospeši. Za zdravo prebavo je potrebno uživati veliko vlaknin, tekočine in redno telovaditi. Zelo priporočljivo je dodajanje probiotika.


5. Pazimo na količino kofeina

Kofein je poživilo, kar pomeni, da nam bo hitro povišal energijo, vendar se lahko kasneje, ko učinek popusti, počutimo tesnobno in depresivno. Prav tako lahko prevelike količine kofeina negativno vplivajo na spanec. Priporočamo postopno zmanjševanje količin kofeina.

6. Izbirajmo zdrave maščobe

Naši možgani potr