Duševno zdravje je močno povezano s telesnim zdravjem, zato je priporočljivo negovati oboje, z aktivnim načinom življenja ter zdravim prehranjevanjem. Pomanjkanje telesne aktivnosti, nezdravo prehranjevanje ter povišana telesna teža lahko povzročajo dolgotrajne duševne težave.
S spodnjimi nasveti lahko izboljšamo svoje prehranjevalne navade in posledično tudi naše razpoloženje ter možganske funkcije.
1. Ne izpuščajmo obrokov
Če izpuščamo obroke, ravni sladkorja v telesu hitro upadejo in sprožijo utrujenost ter nas naredijo razdražljive. Redno prehranjevanje in izbira prehrane, ki energijo sprošča postopoma, nam bo pomagalo pri uravnoteženju ravni sladkorja v krvi.
2. Pijmo zadostno količino tekočine
Dehidracija lahko zmanjša možnost koncentracije in jasnega razmišljanja. Prav tako lahko sproža zaprtost in napihnjenost, kar lahko negativno vpliva na naše razpoloženje. Za ustrezno hidratacijo telesa je najbolj priporočljivo pitje navadne vode ali nesladkanih čajev.
3. Na dan zaužijmo vsaj 5 vrst sadja in zelenjave
Pomembno je, da uživamo hrano, ki je bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, saj nahrani naše možgane in jih zaščiti pred oksidativnim stresom.
4. Pazimo na naše črevesje
Včasih so lahko težave s prebavo odraz našega počutja. Če smo pod stresom ali zaskrbljeni, se prebava lahko upočasni ali pospeši. Za zdravo prebavo je potrebno uživati veliko vlaknin, tekočine in redno telovaditi. Zelo priporočljivo je dodajanje probiotika.
5. Pazimo na količino kofeina
Kofein je poživilo, kar pomeni, da nam bo hitro povišal energijo, vendar se lahko kasneje, ko učinek popusti, počutimo tesnobno in depresivno. Prav tako lahko prevelike količine kofeina negativno vplivajo na spanec. Priporočamo postopno zmanjševanje količin kofeina.
6. Izbirajmo zdrave maščobe
Naši možgani potrebujejo maščobne kisline (na primer omega-3 in omega-6). Raziskave kažejo, da so omega-3 koristne pri zdravljenju depresije, izboljšajo kratkotrajni in dolgotrajni spomin ter zmanjšajo raven tesnobe. Omega-3 esencialne maščobne kisline lahko prav tako pomagajo povečati učinkovitost običajnih antidepresivov in pomagajo mladim z motnjo pozornosti.
7. Uživajmo folate
Povečan vnos folatov, kot je folna kislina, je povezan z manjšim tveganjem za depresijo.
8. Poskrbimo za vitamin D v svojem telesu
Stopnja depresije je po raziskavah nižja pri ljudeh z zadostno ravnijo vitamina D. Pomanjkanje vitamina D naj bi igralo vlogo pri sezonski afektivni motnji, ki je podobna depresiji, vendar se običajno začne jeseni, traja skozi zimo in se umiri v bolj sončnih spomladanskih in poletnih mesecih.
9. Uživajmo dovolj magnezija
Magnezij je mineral, ki pomaga pri delovanju nevronov in mišic ter pri vzdrževanju srčnega utripa. Ključnega pomena je tudi za povezavo med hrano in razpoloženjem: pomanjkanje mineralov lahko škoduje bakterijam v črevesju in povzroči depresiji ter tesnobi podobne simptome.
K dobremu duševnemu zdravju pa pripomore tudi ljubezen do sočloveka. En nasmeh in lepa beseda, nas ne staneta nič, marsikomu pa lahko polepšata dan. Imejte se radi in pazite nase.
Viri:
1. Australian & New Zealand Mental Health Association. (2018). 7 Foods to Improve Your Mental Health and Wellness. 2. Business in the Community. (2018). Physical activity, healthy eating and healthier weight: a toolkit for employers. 3. Gomstyn, A. (b.d.). Food for your mood: How what you eat affects mental health. 4. Mental Health America. (b.d.).Healthy Diet: Eating With Mental Health in Mind. 5. Mental Health Foundation. (2018). Diet and mental health. 6. Mind for Better Mental Health. (2017). Food and mood. 7. Selhub, E. (2015). Nutritional psychiatry: Your brain on food. Dostopno na: https://www.health.harvard.edu/blog/nutritional-psychiatry-your-brain-on-food-201511168626. 8. Young, C. (b.d.). Diet and Mental Health.
Comments