top of page

Težave s ščitnico

Z motnjami ščitnice in težavami, povezanimi s ščitnico, se v Sloveniji spopada od 200.000 do 300.000 ljudi, a večina bolnikov ne pozna vzrokov za svoje težave in jih ne pripisuje motnjam v delovanju ščitnice. Da bi motnje pravočasno prepoznali, predstavljamo najpogostejše simptome, ki kažejo na težave s ščitnico.


ščitnica, thyroid
Ščitnica

Težave, povezane z delovanjem ščitnice, najpogosteje prizadenejo ženske med 20. in 50. letom starosti, po nekaterih podatkih ima avtoimunsko bolezen ščitnice 30 odstotkov žensk po 50. letu. Ščitnica proizvaja ščitnični hormon (TH), ki med drugim ureja temperaturo vašega telesa, metabolizem in bitje srca. Stvari lahko začnejo iti narobe, če je ščitnica premalo ali preveč aktivna. Če je počasna, proizvaja premalo hormona TH; če pa je prehitra, ga proizvaja preveč. Nepravilno delovanje ščitnice je lahko posledica genetskih dejavnikov, avtoimunskih napadov, nosečnosti, stresa, podhranjenosti ali strupov v okolju, vendar pa strokovnjaki niso povsem prepričani o natančnih vzrokih. Zaradi ščitničnih hormonov, ki posegajo daleč v telo od možganov do črevesja, je diagnosticiranje motnje delovanja lahko pravi izziv.


Znaki, da vam ščitnica ne deluje pravilno


Izčrpanost

Če ste utrujeni in brez energije, je to lahko povezano z več stvarmi, vendar ta simptom pogosto nakazuje na hipotioridizem, ki je posledica premajhne proizvodnje ščitničnega hormona v telesu. Če ste pogosto utrujeni zjutraj ali ves dan po celonočnem spancu, je to lahko znak, da je vaša ščitnica premalo aktivna. Premalo ščitničnega hormona v krvnem obtoku in celicah pomeni, da vaše mišice niso dobile signala, da so v teku.


Depresija

Občutek nenavadne depresije ali žalosti je lahko tudi simptom hipotiroze. Zakaj? Proizvodnja premalo ščitničnega hormona lahko vpliva na stopnjo hormona "dobrega počutja" serotonina v možganih. Premajhna aktivnost ščitnice povzroča tudi upad drugih telesnih sistemov, zato ni presenetljivo, da vaše razpoloženje kar preveč upade.


Živčnost in tesnoba

Anksioznost in občutek živčnosti, nemira so povezani s hipertirozo, ko ščitnična žleza proizvaja preveč ščitničnega hormona. Poplavljena s sporočili za aktivacijo vseh sistemov pripravi metabolizem in celotno telo v stanje pretirane pripravljenosti. Če se vam torej zdi, da se ne morete sprostiti, je lahko problem v hiperaktivni ščitnici.


Sprememba apetita ali okusa

Povečan apetit je lahko znak hipertiroze – prekomernega delovanja ščitnice. Preveč ščitničnega hormona lahko povzroči, da ste ves čas lačni, premalo aktivna ščitnica pa po drugi strani lahko zavira občutek za okus in vonj.


Pozabljivost

Pozabljivost je pogosto posledica pomanjkanja spanja ali staranja, vendar pa se to lahko zgodi tudi, če je vaša ščitnica hiperaktivna. Preveč ščitničnega hormona (hipertiroidizem) lahko povzroči težave s koncentracijo, premalo (hipotiroidizem) lahko povzroči pozabljivost.


Izguba želje po spolnosti

Malo ali nobene želje po spolnosti je lahko stranski učinek motnje ščitnice. Premalo ščitničnega hormona lahko prispeva k nizkemu libidu, vendar kumulativni učinek drugih hipotiroidističnih simptomov – povečanje telesne mase, malo energije ter telesne bolečine, prav tako lahko igrajo pomembno vlogo.


Razbijanje srca

To lahko občutite, kot da srce pravzaprav plapola ali preskoči utrip ali dva ali pa utripa premočno ali prehitro. Te občutke lahko občutite v prsih ali na pulznih točkah v grlu ali vratu. Srčna undulacija ali palpitacija je lahko znak poplave ščitničnih hormonov v vašem sistemu (hipertiroidizem).


Suha koža

Suha in srbeča koža je lahko simptom hipotiroidizema. Sprememba teksture kože in njen videz je verjetno posledica upočasnjene presnove (povzročene s premajhno proizvodnjo ščitničnih hormonov), ki lahko zmanjšajo potenje. Koža ob pomanjkanju vlage hitro postane suha in se začne luščiti. Prav tako lahko nohti postanejo krhki.


Nepredvidljiva prebava

Ljudje s hipotiroidizmom se včasih pritožujejo, da so zaprti. Motnje v proizvodnji hormona najverjetneje povzroča upočasnitev prebavnih procesov. Po drugi strani pa lahko povečano delovanje ščitnice povzroči drisko ali bolj pogosto odvajanje blata, kar so simptomi hipertiroidizma.


Sprememba menstrualnega ciklusa

Daljše menstruacije z močnejšim tokom in krči so lahko znak hipotiroidizma, ker so ščitnični hormoni v manjšem obsegu. Obdobja krvavitve so lahko bližje skupaj.

Hipertiroza, visoka stopnja TH, povzroča menstrualne nepravilnosti na drugačen način. Menstruacije so krajše, bolj narazen in šibkejše.


Boleče okončine ali mišice

Včasih preveč telovadimo, to vrsto bolečine lahko pojasnimo. Toda če imate skrivnostno ali nenadno mravljinčenje ali omrtvelost ali dejanske bolečine v rokah, nogah, stopalih ali dlaneh, je to lahko znak hipotiroidizma. Proizvodnja premalo hormonov ščitnice lahko sčasoma poškoduje živce, ki pošiljajo signale iz možganov in hrbtenjače po celotnem telesu. Rezultat je to nepojasnjeno mravljinčenje ali omrtvelost.


Visok krvni tlak

Zvišan krvni tlak je lahko simptom motnje ščitnice. Oba, hipertiroidizem in hipotiroidizem, sta krivca. Po nekaterih ocenah imajo ljudje s hipotiroidizmom dva- do trikrat večje tveganje za razvoj hipertenzije. Ena od teorij je, da lahko majhne količine hormona ščitnice upočasnijo bitje srca, kar lahko vpliva na črpalno moč in prožnost krvnih žilnih sten. Oboje lahko povzroči povišanje krvnega tlaka.