top of page

Si že slišal/-a za zakisanost telesa?

Če se vam zdi, da ste neprestano utrujeni in brez energije, je možno, da je vaše telo zakisano. Za zakisanost telesa je v veliki meri kriva nepravilna prehrana, ki se kaže v zmanjšani zmogljivosti (tako psihični kot fizični), na zunaj pa je vidna tudi na koži, laseh in nohtih. Glede na to, da lahko zakisanost vodi v resne zdravstvene težave in bolezni, je dobro, da ob začetnih težavah hitro ukrepamo.

magnezijev citrat za zakisano telo
Magnezij je eden najpomembnejših mineralov za naše telo

Presnova je ena najpomembnejših procesov v našem telesu, če je ta dobra, imamo veliko energije, dobre živce, upade nam krvni tlak, ni motenj srčnega ritma …

Vse skupaj pa je povezano z minerali v našem telesu in nujno potrebnimi vitamini.


Preveč kisline v našem telesu, t.i. acidoza ali zakisanost telesa, povzroča bolezni srca in ožilja, raka, diabetes, migrene, glavobole, nenadno izgubo sluha, slabe živce, osteoporozo, zaprtje, nevrodermitis in nasploh slabo razpoloženje.

Za te bolezni pa niso vzrok prevelike koncentracije kislin v organizmu, temveč nastanejo zaradi pomanjkanja mineralnih snovi. Vsa industrijsko predelana živila, v katerih je le še malo mineralov (bela moka, pecivo iz pekarne, sladkor,…) “skisajo” presnovo, ker ne vsebujejo nevtralizatorjev za uravnavanje kisline.



Kaj pravzaprav so kisline in baze?


Gre za nadvse preprost koncept mineralnih snovi v presnovi. Kadar telo nima dovolj mineralov, ne more nevtralizirati pri presnovi nastalih kislin, saj za to nujno potrebuje minerale, kot so magnezij, kalcij in kalij. Kadar našemu telesu primanjkuje mineralnih snovi, torej pri povečani koncentraciji kislin v krvi, organizmu primanjkuje mineralov tudi za na tisoče presnovnih in imunskih procesov, kar povzroča celo vrsto bolezenskih znakov.



Kako napolnimo mineralne zaloge?

Pri previsoki koncentraciji kislin v telesu so mineralne zaloge v celicah (in delno tudi v kosteh) tako prazne, da ne oddajajo več dodatnih mineralov za nevtraliziranje kislin iz presnove. V celicah je 99 odstotkov kalija in magnezija. Celice, ki nimajo mineralnih zalog, že dolgo delujejo izredno varčno in ne morejo dodatno oddajati magnezija, česar posledica je povečana količina kisline v krvi.



Kako ohranimo stabilno ph vrednost v organizmu


Da se zaloge v celicah napolnijo in da lahko opravljajo svojo vlogo pri ohranjanju stabilne vrednosti pH v organizmu, je treba več mesecev jemati velike odmerke mineralov. Šele nato koncentracija magnezija in kalija v krvi znova doseže idealne vrednosti. In takrat se prebudi tudi presnova – imamo več energije, mirnejše živce … Samo magnezij je namreč sestavni del več kot 300 encimov, odgovornih za tisoče presnovnih procesov v našem telesu. Encimi so pospeševalci kemijskih reakcij v telesu, brez katerih presnova sploh ni mogoča.


Preverite več o tri-magnezijevem citratu v spletni trgovini:



Utrujenost, živčnost, glavobol

Zaradi pomanjkanja magnezija postanemo preobčutljivi, razdraženi in se hitreje utrudimo. Ta mineral potrebujemo za energijsko presnovo in pomiritev razdraženih živcev. Pri pomanjkanju magnezija je oslabljena tudi energijska presnova v možganih, prav tako upade število nevrotransmitorjev (hormonov sreče v možganih). Številne študije celo dokazujejo povezavo med pomanjkanjem magnezija in migreno.


Ali iz zapisanega že zaznate, da “zakisanost” ne pomeni nič drugega, kot pomanjkanje mineralov v telesu?



Dotaknimo se še bolezni srca in ožilja


Trditev, da do srčne kapi prihaja zaradi preveč kisline v organizmu, ni na mestu, saj te koncentracije same ne povzročajo bolezni. Za pravilno delovanje in energijsko presnovo srce namreč potrebuje kalcij, magnezij in kalij. Posledica pomanjkanja teh mineralov pa je porast števila srčnih in možganskih kapi. Enako velja tudi za diabetes (razlog za povečano nevarnost je pomanjkanje magnezija) in osteoporozo (pomanjkanje kalcija – ki za pravilno nalaganje v kosti nujno potrebuje vitamin D, K in C).



Kako potrdimo zakisanost telesa?


S testom za ugotavljanje vrednosti pH iz lekarne. Testni trakci v urinu zaznajo koncentracijo izločenih kislin ali baz. Pri dolgotrajni prehrani, z malo minerali, organizem izloča veliko kisline. Test vrednosti pH tako posredno ugotavlja, kakšna je zaloga mineralov v celicah, pri čemer je vrednost pH 7 nevtralna. Bodite pozorni, namreč vrednost se čez dan spreminja – zjutraj in zvečer telo izloča več kisline, toda dvakrat dnevno bi morala biti vrednost pH v bazičnem območju – med 7.5 in 8, kar pomeni dobro preskrbo z minerali.



Priskrbite telesu dovolj mineralov in vitaminov. Pazite nase.



 

Vir: Knjiga Minerali, Dr. Urlich Strunz, Andreas Jopp

Preverite v trgovini

bottom of page