top of page

Vitamin C: zakaj je tako zelo pomemben?

Vsi že vemo, da vitamin C pomaga pri prehladih in pri krepitvi imunskega sistema, vendar pa ima poleg tega še veliko drugih funkcij v telesu, a je kljub vsemu eden izmed najbolj zapostavljenih vitaminov, ki bi si zaslužil več pozornosti, ne samo v hladnejših dnevih ampak skozi celo leto.
Vitamin C je v vodi topen vitamin, ki ga naše telo samo ne more proizvesti. Ko ga zaužijemo, ga telo porabi v štirih urah, zato je pomembno, da ga tekom dneva večkrat zaužijemo ali pa uživamo vitamin C s počasnim in podaljšanim sproščanjem, kar je verjetno še najbolj optimalna rešitev.Ali ste vedeli? Da bi zadostili enak vnos C vitamina, kot ga ima vitamin C znamke Henry Blooms, bi morali pojesti kar 20 pomaranč.

Blog o vitaminu c - zakaj je tako pomemben?
Vir: Freepik

Obstaja več razlogov, zakaj lahko pride do pomanjkanja vitamina C, med katerimi so

najpogostejši:

  • neuravnotežena prehrana,

  • stres,

  • kajenje,

  • pitje alkohola,

  • nekatera zdravila in

  • izpostavljenost onesnaževalcem


1. Je antioksidant.

Vitamin C je antioksidant, ki nas ščiti pred škodo, ki jo povzročijo prosti radikali. Alkohol, procesirana hrana, kajenje, stres in pretirana ter nepravilna fizična aktivnost lahko povečajo število prostih radikalov v telesu, ki pa poškodujejo celice. Te poškodbe lahko vodijo do srčno žilnih bolezni, raka in težav s sklepi. Z drugimi besedami, vitamin C nam lahko pomaga, da se obvarujemo pred temi boleznimi.


2. Je podpora imunskemu sistemu.

Vitamin C pomaga krepiti imunski sistem in zagotavlja zaščito pred okužbami. Zaradi tega je pomembno, da njegov vnos povečamo v času jeseni in zime, ko se želimo izogniti prehladom in gripi. Vitamin C pospeši celjenje ran in nam lahko pomaga, da prehlad hitreje prebolimo.


3. Je podpora nadledvični žlezi.

Vitamin C igra pomembno vlogo pri stresnem odzivu. Sodeluje pri sintezi kateholaminov (stresnih hormonov) in pomaga pri pravilnem delovanju nadledvične žleze. Če ga je vitamina C premalo, telo to kompenzira s povečano proizvodnjo hormona kortizola. Nesposobnost proizvodnje lastnega vitamina C v stresnih okoliščinah ima lahko negativne posledice na fizično in psihično zdravje. Ko nadledvična žleza ne deluje pravilno, lahko izkusimo pretirano nihanje razpoloženja, nihanje krvnega tlaka, tenzije v telesu, hladen znoj in nesposobnost spopadanja s stresom. Ker stresa ne moremo preprečiti, nam lahko vitamin C pomaga pri boljšem upravljanju z njim.


4. Poveča absorpcijo železa.

To je še posebej pomembno za ženske v rodni dobi, ko imamo menstruacijo. Pomanjkanje železa se kaže kot pomanjkanje energije in zmanjšano zmožnostjo koncentracije. Pomanjkanje železa je zelo pogosto stanje, zato se tistim, ki smo nagnjeni k pomanjkanju železa, svetuje, da živila, ki vsebujejo hemsko ali nehemsko železo, uživamo skupaj z vitaminom C, da se izboljša absorpcija železa.


5. Proizvodnja kolagena.

Kolagen potrebujemo za zdravo kožo, lase, zobe, kosti, žile in sklepe. Vitamin C je nujno potreben pri proizvodnji kolagena, ki začne po 25. letu starosti upadati, zato nam nadomeščanje vitamina C lahko pomaga pri večji tvorbi kolagena in tako pri mlajšem videzu telesa.


Ko nadledvična žleza ne deluje pravilno, lahko izkusimo pretirano nihanje razpoloženja, nihanje krvnega tlaka, tenzije v telesu, hladen znoj in nesposobnost spopadanja s stresom. Ker stresa ne moremo preprečiti, nam lahko vitamin C pomaga pri boljšem upravljanju z njim.

Vitamin C je torej vsestranski vitamin, ki je v telesu udeležen pri velikem številu funkcij, zato je nujno, da ga na dnevni bazi v telo vnesemo v zadostnih količinah.


Na trgu obstaja ogromno prehranskih dopolnil z vitaminom C, poleg pestre prehrane z veliko sadja in zelenjave pa je v tem času prehladov, gripe in stresa še posebej pomembno, da izberemo kvalitetnega, visoko koncentriranega in tistega, s počasnim in podaljšanim sproščanjem.


Priporočamo vam naš C vitamin s počasnim in podaljšanim sproščanjem do 12 ur, z dodanim šipkom, ki je najmočnejši v Evropi, saj vsebuje 1000 mg C vitamina z dodatkom 500 mg šipka.


Preverite ga tukaj: 


Povzeto po:

https://sunwarrior.com/blogs/health-hub/effect-vitamin-c-body

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7024758/

Kommentare


Preverite v trgovini