top of page

Kaj pravi o Svetlinovem olju licencirana svetovalka za naravno plodnost, Alison Kogoj?


Svetlinovo olje se pridobiva iz rumene rože Svetlina, natančneje s stiskanjem semen rastline svetlina in je izredno bogato z maščobnimi kislinami. Ta zdravilna rumena roža izvira iz Južne Amerike, danes pa ob zmernih podnebnih spremembah uspeva po vsem svetu. Cveti od junija do oktobra. Zanimivost te rumene rože je, da se njen cvet odpre komaj v mraku, da jih oprašijo nočne žuželke, zato jo ponekod imenujejo tudi “nočna frajla”.


Svetlinovo olje vsebuje življenjsko pomembne esencialne maščobne kisline

To sta GLA in LA (gama linolenska in linolenska kislina). Esencialne maščobne kisline so zelo pomemebne maščobe in hranilo za celice. Teh maščob naše telo ne more samo izdelati, zato jih moramo v telo vnesti tudi v obliki hrane ali prehranskih dopolnil.


Esencialne maščobne kisline so zelo pomemebne maščobe in hranilo za celice. Teh maščob naše telo ne more samo izdelati, zato jih moramo v telo vnesti tudi v obliki hrane ali prehranskih dopolnil.

Bogat vir esencialnih maščobnih kislin so prav olja. Esencialne maščobne kisline, ki jih vsebuje svetlinovo olje, nase vežejo proste radikale, kar je pomembno za zaščito celic in živcev. Svetlinovo olje ima številne zdravilne in pozitivne učinke na telo. Uporabljajo ga za boljše celjenje ran, za lajšanje težav pri sladkornih bolezni, pri multipli sklerozi, pri povišanem holesterolu, pri želodčnih težavah, pri težavah s kožo (izpuščaji, akne, suha koža), pri PMS-ju, tesnobi, depresiji …


Svetlinovo olje uporabljajo za boljše celjenje ran, za lajšanje težav pri sladkornih bolezni, pri multipli sklerozi, pri povišanem holesterolu, pri želodčnih težavah, pri težavah s kožo (izpuščaji, akne, suha koža), pri PMS-ju, tesnobi, depresiji …




Ali je svetlinovo olje učinkovito pri bolečih menstruacijah?


Svetlinovo olje je lahko zelo učinkovito tudi pri bolečih menstruacijah. Za njegovo učinkovitost ob bolečih menstruacijah obstajajo vsaj 3 razlogi:


Protivnetni učinek svetlinovega olja:

Svetlinovo olje je bogat vir Omega-6 in vitamina B6, kar se zelo dobro obnese v protivnetnih procesih. Vemo, da se pred menstruacijo v steni maternice poveča sinteza prostaglandinov. Prostaglandini so tkivni hormoni, ki v telesu sodelujejo pri vnetnih procesih, ob menstruaciji pa omogočajo krčenje maternice, da lahko iz telesa izloči odvečno tkivo, če do spočetja ni prišlo (menstruacija). Svetlinovo olje pripomore k ustrezni sintezi prostaglandinov. Pri previsoki količini prostaglandinov je namreč lahko krčenje maternice tako intenzivno, da je dotok krvi v celice maternice neprestano prekinjen, zaradi česar nastane slabša preskrba s kisikom in hranili, kar pa je lahko razlog za nastop bolečine ob krvavitvi. Svetlinovo olje ima boljši protivnetni učinek, če se ga jemlje skupaj z Omega-3.


Boljša prekrvavitev:

GLA pripomore k manjšanju lepljenja trombocitov in tako izboljša pretok krvi. Dobra prekrvavitev maternice v času menstruacije je izredno pomembna, saj tako celice dobijo dovolj kisika in hranil. Ustrezno prekrvavljena maternica bo v času menstruacije manj boleča.


Podpora imunskega sistema:

Svetlinovo olje pripomore k zmanjšanju prostih radikalov v telesu, kar je pomembno za dober imunski sistem. Dober imunski sistem pa je nujno potreben za ustrezno sintezo hormonov, za ustrezno hormonsko razmerje, za redno prisotne ovulacije, vse skupaj pa bistveno pripomore k manj bolečim ali celo nebolečim menstruacijam.



Zaradi številnih pozitivnih učinkov danes povpraševanje po svetlinovem olju raste. A hkrati s povpraševanjem raste tudi število ponarejenih in posledično biološko neaktivnih pripravkov, zato je zelo pomembno, kje svetlinovo olje kupimo.


Svetlinovo olje je danes mogoče dobiti v kapsulah. Dnevni odmerek pri odraslem znaša od 4 do 6 g. Namenjen pa je dolgoročni uporabi, saj so njegovi učinki lahko vidni komaj po 4 do 12 tednih.



Svetovala je:

Alison Kogoj,

licencirana svetovalka za naravno plodnost,

RDT terapevtka, dipl. med. sestra




Svetlinovo olje najdete tudi pri nas:



 

Preverite v trgovini

bottom of page