Menopavza

Pojav menopavza imenujemo začetek obdobja neplodnosti pri ženskah. Ta sprememba se zgodi postopoma, najpogosteje se prične med 45 in 55 letom starosti in v povprečju traja od 4 do 7 let.

Je zahtevna sprememba, ki se zgodi v telesu in na vsako žensko vpliva drugače.

Svetlinovo olje blagodejno vpliva na simptome menopavze. Foto: Happy memories Studio

Menopavza je zadnja menstruacija in je posledica naravnega procesa usihanja delovanja jajčnikov. Nastop menopavze določamo za nazaj, ko ženska najmanj eno leto ni imela menstruacije. Naravna menopavza lahko nastopi že po 40. letu starosti, v povprečju pa ženske menstruacijo izgubijo pri 52 letih. Če menopavza nastopi pred 40. letom, govorimo o “prezgodnji”, pred 45. letom pa o “zgodnji” menopavzi. Kadar je trajna izguba menstruacije posledica operacije na rodilih, obsevanja ali kemoterapije, gre za t. i. “z zdravljenjem povzročeno” ali iatrogeno menopavzo.


Najpogostejši simptomi menopavze:

Simptomov menopavze je veliko, več je naštetih v zapisu 32 Simptomov Menopavze. Tukaj so izpostavljeni le najpogostejši, saj ženske doživljajo različne simptome v različni intenziteti, redko katera bo doživela vse.

1. Menstruacije postanejo neredne:

 • Trajajo dlje ali manj časa

 • So močnejše ali komaj opazne

 • Bolj pogoste (manj kot 21 dni med zadnjim dnem menstruacije in prvim dnem naslednje menstruacije)

 • Manj pogoste (kadar menstruacija izostane za 2 ali 3 mesece).

 • OPOZORILO: Čeprav so menstrualni cikli neredni, lahko ženska v tem obdobju še zmeraj zanosi.

2. Suhost nožnice

3. Vročinski oblivi

4. Nočno potenje

5. Težave s spanjem

6. Spremembe razpoloženja

7. Povečanje telesne mase in upočasnjena presnova

8. Redčenje las in suha koža

9. Izguba polnosti dojk


Zdravstvene posledice Menopavze

Tudi, če ženske nimajo zdravstvenih težav, se po menopavzi povečajo tveganja za razvoj bolezenskih stanj (oglejte si zapis 32 simptomov menopavze). Zaradi velikega padca ravni estrogena se v telesu zgodijo mnoge spremembe, ki lahko ogrozijo vaše zdravje.

Tveganja, ki se razvijejo so v veliki meri odvisna od genetskih in drugih dejavnikov. Kljub temu je dobro, da ste pozorni na naslednje 4 zdravstvene težave, ki se hitreje razvijejo po menopavzi:

1. Povečajo se tveganja za razvoj srčno – žilnih bolezni.

Skoraj tretjina žensk razvije bolezni srca in ožilja po menopavzi. Tveganje za srčni napad se močno poveča že desetletje po menopavzi.

Razlog je, da estrogen pomaga ohranjati prožnost krvnih žil, zato se krčijo in širijo, da se prilagodijo krvnemu pretoku. Ko se ravni estrogena zmanjšajo, se ta sposobnost izgubi.

Skupaj z drugimi spremembami, kot je zvišanje krvnega tlaka, ki lahko odebeli arterijske stene, postane žensko srce nenadoma ogroženo.

Nižje ravni estrogena povzroči tudi povečanje ravni holesterola v krvi.

Genetska tveganja so nekaj, česar ne morete nadzorovati. Toda vaše splošno tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja lahko zmanjšate z zdravim načinom življenja:

 • V prehrano vključite veliko zelenjave

 • Zmanjšajte vnos rdečega mesa

 • Izogibajte se sladkorju in procesirani ter mastni hrani

 • Tedensko bodite športno aktivni 150 minut

 • Prenehajte s kajenjem

 • Pomembno je, da redno spremljate:

 • Stanje vašega krvnega tlaka

 • Vaše ravni holesterola

 • Vaše ravni sladkorja v krvi

 • Index telesne mase

Čeprav estrogen ščiti srce, se zdravljenje s hormonsko terapijo ni izkazalo za učinkovito pri zmanjševanju tveganja za bolezni srca.


Za podporo delovanja srca priporočamo:

2. Zdravje kosti je ogroženo

Ženske imajo 5-krat večjo verjetnost, da razvijejo osteoporozo kakor moški. Osteoporoza je bolezen, ki prizadene kosti in jih naredi šibke ter lomljive. Za zlom kosti zadostuje že padec iz stojne višine ali nekoliko močnejši udarec. Pred menopavzo so ženske kosti zaščitene z estrogenom, ki upočasnjuje njihovo razgradnjo. S padcem estrogena se kostna gostota prične pospešeno zmanjševati.

Kaj lahko storimo za bolj zdrave kosti?

• Fizična aktivnost, kjer kosti delujejo proti gravitiaciji: vaje z utežmi, hitra hoja ali tek

• Opustite kajenje tobačnih izdelkov

• Zdrava prehrana, ki vsebuje veliko kalcija

• Uživajte prehrano bogato s kalcijem

• Poskrbite, da telo prejme dovolj vitamina D

OPOZORILO: Osteoporoza nima simptomov oz. prvi simptom je po navadi kostni zlom. Vaše zdravje kosti lahko preverite le z denzitometrijo – meritvijo kostne gostote. Priporočamo, da si ženske že po 45 letu izmerijo kostno gostoto in preverijo ali so njihove kosti ogrožene.

Preiskava je vključena tudi v preventivni zdravstveni program menopavza.


Pri težavah s sklepi in kostmi priporočamo:


3. Urinska inkontinenca

Približno 16 % – 18 % žensk poroča o uhajanju urina po menopavzi. Govorimo o urinski inkontinenci, kadar kašelj, kihanje ali telesna aktivnost povzroča uhajanje urina. Prav tako boste pogosteje odvajali vodo. Razlog za to je, da tkivo mehurja in sečnice vsebujeta estrogenske in progesteronske receptorje. Ko se raven teh hormonov zniža se tkivo stanjša in postane šibkejše oz. atrofira.

Kaj lahko storite?

Da bi preprečili urinsko inkontinenco, čim pogosteje izpraznite mehur. Izvajajte Keglove vaje, krčite in sproščajte mišice medeničnega dna. V kolikor se nič ne izboljša, vam priporočamo obisk zdravnika.

4. Pridobivanje odvečnih kilogramov

V tem obdobju življenja bo skoraj nemogoče shujšati ali vzdrževati vašo dosedanjo telesno težo.

Približno 90% žensk pridobi dodatne kilograme tik pred menopavzo in med njo. Večina žensk bo v tem času (povprečno) pridobila med 10 in 15 kilogrami.

Zakaj je temu tako:

Razlog, da se ženske zredijo kljub temu, da pazijo pri prehrani in so redno športno aktivne, je v nihajočih hormonih.


Estrogen

V menopavzi se raven estrogena drastično zmanjša. Zato telo spodbudi druge procese kjer tudi nastaja estrogen. Na žalost je to skladiščenje maščob, saj estrogen nastaja tudi v maščobnih celicah.


Progesteron

Raven progesterona se tudi zmanjša v menopavzi in perimenopavzi. Čeprav progesteron ne vpliva na skladiščenje maščob v telesu, nezadostne količine povzročajo zadrževanje vode in napihnjenost.


Testosteron

Testosteron najdemo v majhnih količinah v ženskem telesu; in tudi med menopavzo in perimenopavzo se te ravni zmanjšajo. Testosteron povečuje libido, upočasnjujejo izgubo mišičnega tkiva, pomaga pri gradnji mišične mase, prispeva k splošnemu počutju, in močno vpliva na delovanje našega metabolizma. Mišice porabijo več kalorij kot maščobe. Torej, če imate manj mišic, porabite manj kalorij, tudi kadar spite.


Ščitnica

Manj delujoča ščitnica je zelo pogosta pri ženskah v menopavzi in je lahko razlog za pridobivanje odvečnih kilogramov. Ščitnica je odgovorna za uravnavanje porabe kalorij v telesu, zato pri zmanjšanem delovanju upočasni metabolizem. Počasnejša presnova pomeni manj porabljenih kalorij. V kolikor imate težave s ščitnico se pred nastopom menopavze posvetujte z zdravnikom.


Kortizol

Ko ste pod stresom, vaše telo sprosti velike količine stresnega hormona, imenovanega kortizol. Dolgotrajno povečane ravni kortizola povzroči mnoge negativne posledice, med drugim tudi poveča skladiščenje maščob in to tistih nevarnih za zdravje v predelu trebuha (visceralna maščoba). Študija je pokazala, da imajo ženske v perimenopavzi in zgodnji postmenopavzi naravno povišano nočno raven kortizola (lahko povzroča neprespanost).


Visceralna maščoba

V reproduktivnih letih se pri ženskah maščobe večinoma shranjujejo v bokih in stegnih. Po menopavzi pa ženske shranjujejo vse več maščob v predelu trebuha.

Maščoba na tem območju, imenovana visceralna maščoba se shranjuje globlje v trebuhu in zapolnjuje prostor med organi.

V nasprotju z drugimi maščobami v telesu, visceralna maščoba proizvaja hormone in druge snovi, ki lahko:

 • povzročijo zožitev krvnih žil in dvignejo vaš krvni pritisk

 • povečajo odpornost proti insulinu, kar zmanjša sposobnost vašega telesa za učinkovito uporabo insulina

 • povzročijo vnetja, ki so povezana z različnimi bolezenskimi stanji, kot so srčno – žilne bolezni

 • prispevajo k nastanku spolne disfunkcije

 • povečajo tveganje za nastanek nekaterih vrst raka


Pri menopavzi svetujemo naše Svetlinovo olje, ker zelo ugodno vpliva na uravnavanje hormonov in blaženje simptomov menopavze.
Povzeto po: Menopavza - Kdaj se začne, znaki, težave, hormoni, zdravje srca in ostale spremembe | Aktualno | Diagnostika Clarus - Medicina dela, managerski pregledi in specialistične ambulante (diagnostika-clarus.si)