top of page

Ali ste vedeli, da obstaja moška menopavza? Andropavza



moška menopavza andropavza


Andropavza, ali moška menopavza, je stanje pri moških starih med 45 in 55 letom in je rezultat postopnega padca testosterona






Simptomi so precej podobni ženski menopavzi; občutek nemoči, izpadanje las in upad spolne sle. Razlog za andropavzo so posledice upada testosterona, katerim se telo poizkuša prilagoditi. Zato nas takrat najbolj zanima kako ohraniti ali povečati testosteron v normalni meji.


Beseda andropavza izvira iz grške besede »andros« (moški) in »pausis« (konec). Andropavza, znana tudi pod pojmom moška menopavza, je rezultat postopnega padca testosterona.

Pomanjkanje testosterona se ne zgodi kar naenkrat. Proces se začne že takoj po končani puberteti, ko raven testosterona v krvi počasi upada, in brez resnejših posledic traja do 30. leta starosti, ko se testosteron v krvi že zmanjšuje za odstotek letno. Po 40. letu starosti je upad že za 1,6 odstotka. V času abrahama pa se lahko začnejo kazati večja odstopanja v koncentracijah.



V nedavnem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je poudarjeno, da raven androgenih hormonov (moških spolnih hormonov) postopoma upada s starostjo. V tej študiji so ugotovili, da je raven testosterona pri 70. letniku le še 10 % ravni, ki je značilna za 25. letnika. Ko preidejo moški v srednja leta (40 – 55 let) se lahko soočajo s težavami, podobnimi tistimi pri ženski menopavzi.


Slika prikazuje upad testosterona pri moških od 20. – 70. leta. (WHO)


Kaj sploh je testosteron?


Testosteron je moški spolni hormon. Največji delež testosterona (> 95 %) se pri moških tvori v modih. V 3-5x manjših količinah se tvori tudi pri ženskah, in sicer v jajčnikih in v posteljici, pri obeh spolih pa nastaja tudi v nadledvični žlezi in celo v koži. Sintezo testosterona uravnavata hipotalamus in hipofiza. Koncentracija testosterona v krvi niha – najvišje koncentracije doseže proti jutru, najnižje pa zvečer.


Pri moških igra testosteron ključno vlogo pri razvoju moških spolovil, kot so moda in obsečnica, nastanku sekundarnih spolnih znakov, na primer prirast mišične mase, kosti ter rast dlak po telesu. Pomemben je za ohranjanje zdravja in dobrega počutja ter pri preprečevanju osteoporoze. Enako vlogo ima testosteron tudi pri ženskah.


Nizke vrednosti testosterona pri moških niso zaželjene, saj zelo vplivajo na počutje. Na drugi strani so pri ženskah problematične visoke vrednosti, saj je testosteron lahko vzrok za policistične jajčnike.



Moška menopavza – simptomi:

 • izguba energije,

 • izguba mišične mase,

 • povečanje telesnega maščevja,

 • izguba libida,

 • zmanjšana zbranost,

 • tesnoba in depresija,

 • erektilna disfunkcija,

 • težave z nespečnostjo,

 • izpadanje las,

 • neplodnost,

 • nočno potenje.


Pomoč pri andropavzi – kako povečati testosteron


Pri lajšanju težav zaradi andropavze si lahko veliko pomagate tudi sami.


 • V jedilnik vključite živila, ki vsebujejo cink in vitamin B6, saj pomagata pri tvorbi testosterona. Najdemo ju v žitaricah, bučnih semenih, sezamu, leči, morskih ribah, morskih sadežih in piščančjem mesu. Večje količine cinka najdemo v puranjem mesu. Banane, avokado, čičerika, krompir in tuna pa zagotavljajo dnevne potrebe po vitaminu B6.


 • Vsekakor je potrebno zmanjšati vnos nasičenih maščob in povečati vnos beljakovin. Uživajte sveže sadje in zelenjavo (vitamin C, B1 ter železo in kalcij varujejo moč in zdravje). Dnevno zaužijte veliko tekočine (najbolje vodo), izogibajte se kajenju in alkoholu ter se veliko gibajte.


 • Izogibajte se stresu – vsakodnevni stres na delovnem mestu lahko vodi do prvih znakov izgorelosti, pri katerih ima pomembno vlogo hormon kortizol. Kortizol zviša krvni sladkor in drži telo v stanju pripravljenosti. Vendar pa predolgo stanje pripravljenosti negativno vpliva na raven testosterona in ga zniža. To je še posebej očitno pri športnikih in intenzivnih treningih.


 • Obstajajo različne oblike sintetičnega testosterona. Nadomeščanje moškega spolnega hormona ima lahko nezaželene stranske učinke, kot so prepogoste in predolge erekcije, slabost, bruhanje, rdečica, otekline sklepov, patološki jetrni testi, srčnožilni zapleti, povečanje prostate ... Vsi ti zapleti so izjemno redki, dokler je nadomestno zdravljenje po strogo kontrolo zdravnika ali terapevta in nivo hormona v fizioloških mejah.


 • Ker pa gre pri andropavzi za neravnovesje / nihanje hormonov, priporočamo jemanje Svetlinovega olja tudi moškim.



Prehranska dopolnila, ki vam jih svetujemo dodajat prehrani, če se soočate s simptomi andropavze:






 


Viri:

Comments


Preverite v trgovini