top of page

Ali ste vedeli, da obstaja moška menopavza? Andropavzamoška menopavza andropavza


Andropavza, ali moška menopavza, je stanje pri moških starih med 45 in 55 letom in je rezultat postopnega padca testosterona


Simptomi so precej podobni ženski menopavzi; občutek nemoči, izpadanje las in upad spolne sle. Razlog za andropavzo so posledice upada testosterona, katerim se telo poizkuša prilagoditi. Zato nas takrat najbolj zanima kako ohraniti ali povečati testosteron v normalni meji.


Beseda andropavza izvira iz grške besede »andros« (moški) in »pausis« (konec). Andropavza, znana tudi pod pojmom moška menopavza, je rezultat postopnega padca testosterona.

Pomanjkanje testosterona se ne zgodi kar naenkrat. Proces se začne že takoj po končani puberteti, ko raven testosterona v krvi počasi upada, in brez resnejših posledic traja do 30. leta starosti, ko se testosteron v krvi že zmanjšuje za odstotek letno. Po 40. letu starosti je upad že za 1,6 odstotka. V času abrahama pa se lahko začnejo kazati večja odstopanja v koncentracijah.V nedavnem poročilu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je poudarjeno, da raven androgenih hormonov (moških spolnih hormonov) postopoma upada s starostjo. V tej študiji so ugotovili, da je raven testosterona pri 70. letniku le še 10 % ravni, ki je značilna za 25. letnika. Ko preidejo moški v srednja leta (40 – 55 let) se lahko soočajo s težavami, podobnimi tistimi pri ženski menopavzi.


Slika prikazuje upad testosterona pri moških od 20. – 70. leta. (WHO)


Kaj sploh je testosteron?