top of page

Je kurkuma najbolj zdravilna rastlina? Spoznaj vse pozitivne učinke kurkumina

Najprej razjasnimo; kurkuma ni enako kot kurkumin.


Kurkuma je začimba, ki daje curry-u značilno rumeno barvo. V Indiji jo že stoletja uporabljajo kot začimbo in kot zdravilno rastlino. Številne kredibilne študije potrjujejo, da ima kurkuma pozitivne učinke na naše telo in predvsem na možgane; to pa izhaja iz kurkumina, ki je glavna aktivna sestavina kurkume.



Kurkumin ima močne protivnetne učinke in je zelo močan antioksidant.


Pomembno je izpostaviti, da vsebnost kurkumina v kurkumi ni tako visoka, le nekje 3%. Zaradi tega, večina študij, ki raziskujejo pozitivne učinke kurkumina uporablja le izvleček - le kurkumin. Ravno zaradi tega je kurkumin kot prehranski dodatek primernejši, ker bi le iz hrane težko pridobili dovolj visoko vrednost te zdravnilne učinkovine.



Kapsule kurkumina s črnim poprom Henry Blooms na Dodajprehrani.si
Kurkumin Plus z dodanim črnim poprom na Dodajprehrani.si

"Kurkumin in črni poper, veljata v rastlinskem svetu za dve rastlini, ki podaljšujeta in rešujeta življenja." - Narava zdravi

Sam kurkumin se težko absorbira v krvni obtok, zato se njegovo biološko uporabnost izboljša z dodatkom črnega popra. V črnem popru je piperin - naravna snov, ki poveča absorpcijo kurkumina za 2000%. Zato vsi kvalitetni prehranski dodatki s kurkuminom vsebujejo tudi dodatek črnega popra.



Kurkumin je topen v maščobah, zato vam pri dodajanju k prehrani svetujemo, da ga zaužijete ob obroku.



Kurkumin pomaga nadzorovati vnetne odzive v telesu


Se sprašujete zakaj bi bilo to pomembno? Znanstveniki verjamejo, da lahko kronična vnetja nizke ravni igrajo vlogo pri nekaterih zdravstvenih stanjih in boleznih kot so;

  • srčno-žilne težave

  • rak

  • visok krvni pritisk, debelost in diabetes

  • revma, artritis, boleči sklepi

  • Alzheimerjeva bolezen

Zato je vse, kar lahko pomaga pri boju proti kroničnemu vnetju, potencialno pomembno za preprečevanje in pomoč pri zdravljenju teh stanj (vir).



"Kronično vnetje prispeva k nekaterim pogostim zdravstvenim stanjem. Kurkumin lahko zavira številne molekule, za katere je znano, da igrajo pomembno vlogo pri vnetju, vendar je treba njegovo biološko uporabnost povečati." - Healthline


Kaj pomeni, da je močan antioksidant?


Zmanjšuje oksidativni stres v telesu in se bori proti prostim radikalom.

Kaj to sploh pomeni?


Oksidativni stres v telesu povzorča, da se hitreje staramo in je povzročitelj številnih bolezni.



Oksidativni stres nastane zaradi prostih radikalov v telesu; to so zelo reaktivne molekule z neparnimi elektroni. Prosti radikali ponavadi reagirajo s pomembnimi organskimi snovmi, kot so maščobne kisline, beljakovine ali DNK - s tem povzročijo oksidativno poškodbo.



Glavni razlog zakaj so antioksidanti tako koristni je, da ščitijo vaše telo pred prostimi radikali.

Kurkumin je močan antioksidant, ki lahko zaradi svoje kemične strukture nevtralizira proste radikale.



V zadnjih nekaj desetletjih smo priča intenzivnim raziskavam, posvečenim antioksidativnim in protivnetnim lastnostim kurkumina - še posebej v raziskavah za zdravljenja raka (zaupanja vreden vir).


Ste iz zgoraj zapisanih dejstev razbrali, da lahko kurkumin prepreči prezgodnje staranje?



Ali kurkumin pomaga pri hujšanju?


Študija iz univerze Tufts je preučevala hranjenje miši z visoko vsebnostjo maščob dopolnjeno s kurkuminom, njihovi rezultati pa so izjemno zanimivi:


"Povečanje telesne teže je posledica rasti in širjenja maščobnega tkiva, kar se ne more zgoditi, če ne nastanejo nove krvne žile, proces, znan kot angiogeneza." je povedal Mohsen Meydani, PhD, direktor Laboratorija za vaskularno biologijo pri USDA HNRCA. "Na podlagi naših podatkov se zdi, da kurkumin zavira angiogeno aktivnost v maščobnem tkivu miši, hranjenih z visoko vsebnostjo maščob."

Dieta z visoko vsebnostjo maščob ene skupine miši je bila dopolnjena s 500 mg kurkumina/kg diete; druga skupina ni zaužila kurkumina. Obe skupini sta jedli enako količino hrane, kar kaže, da kurkumin ni vplival na apetit, vendar miši, ki so jih hranili s hrano, ki je imela dodan kurkumin, niso pridobile toliko teže kot miši, ki niso bile hranjene s kurkuminom.


Več o študiji tukaj.



Je res, da kurkumin ohranja zdravje jeter, žolčnika ter pozitivno vpliva na prebavo?


Oksidativni stres velja za ključni dejavnik, ki povzroča poškodbe jeter. Kurkumin lahko prepreči in pripomore pri zdravljenju oksidativno povezanih bolezni jeter.


Rezultati študije kažejo, da ima kurkumin izjemne zaščitne in terapevtske učinke pri boleznih jeter, povezanih z oksidacijo. Kurkumin deluje kot lovilec prostih radikalov, ki povzročajo oksidativni stres. Vir študije: tukaj


Kurkumin ščiti zdravje jeter!


Poklicna ali okoljska izpostavljenost težkim kovinam povzroča številne škodljive učinke na zdravje. Skupni mehanizem, ki določa njihovo strupenost in rakotvornost, je ustvarjanje oksidativnega stresa, ki vodi do okvare jeter.


Kurkumin je v kliničnih in predkliničnih študijah pokazal učinkovitost proti različnim človeškim boleznim in antihepatotoksičnim učinkom na okoljske ali poklicne toksine.


Kurkumin zmanjšuje hepatotoksičnost (lastnost snovi, da destruktivno ali toksično vpliva na jetrne celice), ki jo povzročajo arzen, kadmij, krom, baker, svinec in živo srebro.


Preprečuje poškodbe celic (histološke poškodbe), lipidno peroksidacijo (oksidacija lipidnih komponent pripelje do spremenjene strukture in funkcije biološke membrane) in izčrpavanje glutationa (glutation je sposoben preprečevati poškodbe pomembnih celičnih komponent, ki jih povzročajo reaktivne kisikove vrste, kot so prosti radikali, peroksidi, lipidni peroksidi in težke kovine), ohranja status jetrnih antioksidativnih encimov in ščiti pred mitohondrijsko disfunkcijo*.


"Mitohondriji so elektrarne naših celic, ki preskrbujejo organizem z energijo za najrazličnejše procese, kot so dihanje, bitje srca, prebava in krčenje mišic. Ko mitohondriji ne morejo več preskrbovati celic z energijo, nastopi mitohondriopatija." - Avita

Raziskava zaupanja vrednega vira tukaj.



Obstajajo študije o vplivu kurkumina na depresijo


Kurkumin ima obetajoče rezultate v študijah povezanih z zdravljenjem depresije;

v kontroliranem okolju so 60 ljudi z depresijo randomiziranih v tri skupine. Ena skupina je jemala Prozac, druga skupina 1 gram kurkumina, tretja skupina pa tako Prozac kot kurkumin.


Po 6 tednih je kurkumin pripeljal do izboljšav, podobnih tistim pri Prozacu. Najbolje se je odrezala skupina, ki je jemala tako Prozac kot kurkumin (vir študije tukaj).



Bi lahko kurkumin pomagal pri zdravljenju Alzheimerja?


Zdravila za Alzheimerjevo bolezen ni. Ampak, ali lahko preprečimo nastanek bolezni? Številne raziskave kažejo, da je kurkumin ena izmed najbolj obetavnih in vznemirljivih spojin za razvoj zdravila za Alzheimerjevo bolezen.


Znano je, da imajo vnetje in oksidativne poškodbe vlogo pri Alzheimerjevi bolezni, kurkumin pa ima ugodne učinke pri preprečevanju vnetij in oksidativnih poškodb. Prav tako ugodno vpliva na nevronske in žilne funkcije. Vir te obsežne raziskave si lahko ogledate tukaj - zaupanja vreden vir.



Za preprečevanje in zdravljenje Alzheimerjeve bolezni se je izkazalo, da kurkumin učinkovito vzdržuje normalno strukturo in delovanje možganskih žil; dejansko obstaja znanstvena podlaga za racionalno uporabo kurkumina pri preprečevanju in zdravljenju Alzheimerjeve bolezni.



Vpliv kurkimina na možgane


Kurkumin lahko poveča možganski nevrotrofični faktor. Nič jasno, kajne?

Nevroni v možganih tvorijo nove povezave, v določenih predelih možganov se lahko celo množijo in povečujejo. Eden glavnih gonilnikov tega procesa je možganski nevrotrofični faktor (BDNF - brain derived neurotrophic factor) - beljakovina nevrotrofin, ki je odgovorna za dolgoročni spomin, preprečuje depresijo in ima eno glavnih vlog pri učenju.


Številne možganske motnje so povezane z znižanimi ravnmi beljakovin BDNF, vključno z depresijo in Alzheimerjevo boleznijo. Zanimivo je, da so študije na živalih pokazale, da lahko kurkumin poveča raven BDNF v možganih. Kurkumin bi lahko bil učinkovit pri odložitvi ali celo odpravi številnih možganskih bolezni in pri izboljšanju delovanja možganov, ki s starostjo upada (vir).


Prav tako lahko pripomore k izboljšanju spomina in pozornosti, kar se zdi logično glede na njegove učinke na BDNF. Za potrditev je seveda potrebnih več študij.


3. Zanimiv članek o nevroplastičnosti po možganski kapi v slovenščini (vir).



Lahko s kurkuminom preprečimo razvoj raka?


Rak je bolezen, za katero je značilna nenadzorovana rast celic. Sicer obstaja veliko različnih oblik rakavega obolenja, v nekaterih primerih lahko ima kurkumin pozitivne učinke (vir).

  • Lahko prispeva k odmiranju rakavih celic,

  • zavira angiogenezo (rast novih krvnih žil v tumorjih),

  • zmanjša metastaze (širjenje raka)


Študije potrjujejo, da lahko kurkumin prepreči nastanek raka, zlasti raka debelega črevesja.

V 30-dnevni študiji pri 44 moških z lezijami v debelem črevesu, ki včasih postanejo rakave je 4g kurkumina na dan zmanjšalo število lezij za 40%.



Lahko kurkumin zmanjša možnost za infarkt?


Srčno-žilne bolezni so na prvem mestu v svetu in so povzročitelj največ smrti. K nastanku bolezni prispeva več različnih procesov.


Več študij kaže, da lahko kurkumin izboljša zdravje srca. Poleg tega lahko kurkumin pomaga zmanjšati vnetje in oksidativni stres, kar lahko igra vlogo pri boleznih srca (vir).




Kurkumin in težave z bolečimi sklepi ter artritis


Bolniki z artritisom se dobro odzivajo na dodatek kurkumina. Artritis je strokovni izraz, ki pomeni vnetje sklepov - vodi lahko v bolečino in deformacije sklepov.


Poznamo več kot 100 oblik artritisa, prizadane lahko en sam sklep ali več hkrati.

Prizadene lahko en sam sklep ali pa več sklepov hkrati. Kurkumin je močna protivnetna spojina. Že logični sklep potrjuje, da lahko pomaga pri artritisu.


V študiji pri ljudeh z revmatoidnim artritisom je bil kurkumin celo učinkovitejši kot protivnetno zdravilo (zaupanja vreden vir).


Kurkumin je ena najbolj raziskanih spojin

Kurkumin ima vrhunske lastnosti, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Študije mu pripisujejo celo preventivno zaščito pred številnimi boleznimi. Zato je kurkumin kralj med prehranskimi dopolnili.


Pazite nase.



Kurkumin + črni poper prehransko dopolnilo najdete tudi pri nas:

 

Študije in zaupanja vredni viri raziskav:


 

Preverite v trgovini

bottom of page