top of page

Spomladanska utrujenost je še kako resnična

Niste leni, če se ob prehodu iz zime na pomlad počutite brezvoljni, brez energije, izčrpano, če vam konstantno niha razpoloženje … Prihaja lahko celo do omotičnosti in glavobolov, tudi bolečin v sklepih. Spomladanska utrujenost je resen občutek oz. stanje, kjer se vaše telo privaja na spremembe v okolju.


ZAKAJ PRIDE DO SPOMLADANSKE UTRUJENOSTI?


1. odgovor se skriva v hormonih

Pozimi se ponavadi iz našega telesa izčrpajo zaloge vitamina D oz. serotonina, ki ga telo sintetizira iz sončnih žarkov. Ker sonce ni dovolj močno, ker je tudi dan krajši, ga telo ne dobi dovolj. Prav tako, se zaradi krajšega dneva oz. manj svetlobe tvori več spalnega hormona – melatonina. Ravno spomladi se prične sprememba, kjer se razmerje serotonina in melatonina začne obračati. Telo poviša tvorbo še nekaterih drugih hormonov, naše telo pa to občuti kot povečano utrujenost.

2. odgovor se skriva v prehrani in telesni kondiciji

Pozimi smo ponavadi manj aktivni, kot čez leto, kar se rezultira v slabi fizični kondiciji. Ko se dnevni pričnejo daljšati, se tudi pospeši naša presnova in telo porablja več energije. Kar zopet rezultira v povečani utrujenosti. Prav tako se pozimi bolj pogosto pregrešimo in običajno pojemo več maščob in ogljikovih hidratov. Prav tako zaužijemo premalo antioksidantov, vitaminov in mineralov. Tudi sadje in zelenjave nimamo več sveže in sezonske, zaradi česar je v hrani manj vitaminov in mineralov. Četudi pojeste dovolj svežega sadja in zelenjave, je včasih za telo premalo. Vsi že vemo, da je hrana iz domačega vrta najbolj bogata s hranili.

3. odgovor se skriva v nihanju temperatur

Nihanje temperatur naše telo izčrpa. Kajti prilagoditi se mora temperaturnim spremembam. Npr. dvih temperature povzorči ohlajanje našega telesa, zaradi česar pade naš krvni tlak. Zaradi nizkega krvnega tlaka smo pogosto utrujeni in omotični. Nenehno nihanje temperatur pa izčrpa naše telo.


KAKO SI LAHKO POMAGAMO?

Rešitev se skriva v vitaminih in mineralih. Telesu moramo zagotoviti dovolj esencialnih hranil, za normalno delovanje. Pomembna je tudi telesna aktivnost in hidracija. V vaš vsak dan vključite več sprehodov na svežem zraku, še boljše pa je, če vključite telesno vadbo na prostem in poskrbite za dovolj vode, ki jo telo nujno potrebuje.



Če želite pridobiti dovolj vitaminov in mineralov s prehrano, vključite v vaš jedilnik:


1. Več sadja in zelenjave bogatega z vitaminom C (agrumi, kivi, paprika, črni ribez, zelje, jagode, brstični ohrovt, grah …). Da bi telo dobilo čim več tega vitamina, poskusite z uživanjem čim manj predelane in kuhane hrane. Vsako rezanje, seseklanje, kuhanje … vsebnost vitamina C celo razpolovi v hrani.


Vitamin C vam svetujemo tudi v obliki prehranskega dopolnila Henry Blooms:

Dovolj bo 1 tableta na dan, da telo dobi več kot dovolj vitamina C. Dodan šipek v vitaminu C blagodejno vpliva na prebavo, ohranjati zdrave in fleksibilne sklepe ter podpira njihovo gibljivost. V našem telesu, sodeluje vitamin C pri tisočih presnovnih procesih, zato ga je tako težko v telo vnesti dovolj le s prehrano. Vedno izberite vitamin C s podaljšanim sproščanjem!


Številne študije so potrdile, da že dnevno uživanje 70-200 mg vitamina C, za več kot 30% zmanjša možnost pojava simptomov prehlada, če pa do prehlada pride, le ta ne bo tako izrazit. Dejstva tudi potrjujejo, da se z nadaljnjim povečevanjem dnevnega odmerka vitamina C njegov protivirusni učinek povečuje.


2. potrebujete več vitamina D – telo ga lahko naravno pridobi le, če ste dovolj na soncu. Prav tako je pomembno, da je telo izpostavljeno soncu s čimvečjo površino kože in brez zaščite. Ker vemo, kako nevarni so ultravijolični sončni žarki, vam svetujemo, da vitamin D dodajate kot prehransko dopolnilo. Pri nas je na voljo kot razpršilo z okusom citrosov. Brez alergenov in primerno za vegane. Dodan je še vitamin K2, delujeta v sinergiji, ta pa prispeva k orhanjanju zdravih kosti in prispeva k normalnemu strjevanju krvi.


Liposomska tehnologija je revolucionarno odkritje, ki je dokazano bolj učinkovito - boljša absorpcija. To so maščobne kapljice, ki najhitreje dostavijo vitamin D3 v celice. Prehransko dopolnilo v spreju doseže višjo razpoložljivost D3 v telesu in se 2x dlje zadržuje v krvnem obtoku.


3. Priporočamo vam tudi magnezij, ki ga telo potrebuje, kadar ste telesno bolj aktivni in še posebej takrat, ko je telo izčrpano. V prehrani ga največ dobite iz raznih semen in oreščkov (največ ga imajo bučna semena), veliko pa ga najdete tudi v zelju, jagodah, jogortu …


Da bi še povišali vnos vam priporočamo 2 kapsuli našega tri-magnezijevega citrata. Magnezijev citrat bo vaše celice takoj oskrbel z energijo, po telesni aktivnosti pa ne bo več krčev, z magnezijevim citratom si lahko pomagate celo pri glavobolih in migrenah.



Kaj pomeni tri magnezijev citrat? To pomeni, da so na dve molekuli citrata vezani trije atomi magnezija (razmerje 3:2). V primeru običajnega magnezijevega citrata je to razmerje samo 1:1.


4. Železo; glavni vir železa v prehrani so žita in žitni izdelki (tudi kruh), meso in mesni izdelki, ribe, stročnice, zelenjava in sadje. Pri vnašanju železa v telu svetujemo pazljivost. Železo je namreč pro-oksidant, zato previsoki vnosi niso priporočljivi.


5. Mlečno kislinske bakterije v obliki prehranskega dopolnila za dodatno krepitev imunskega sistema.



Kapsula z zapoznelim sproščanjem, kar pomeni, da dobre bakterije pridejo skozi želodec vse do tankega črevesja in tam najbolj efektivno učinkujejo. Posebna kapsula, ki omogoča, da se mlečno kislinske bakterije aktivirajo šele, ko prispejo v črevesje.

 

Spomladanska utrujenost ni bolezen, je resnično stanje telesa in kar nekaj časa traja, da se uspemo uspešno prilagoditi na nov letni čas. Na srečo si lahko pomagamo, da nam to uspe hitreje. Zato pojdite večkrat na sprehod, vključite v svoj vsakdan telesno vadbo, pijte dovolj vode in v vašo prehrano vključite čim več svežega sadja in zelenjave oz. hrane, ki je polna esencialnih hranil - vitaminov in mineralov - za vaše telo.



Pazite nase!

Ekipa Dodaj prehrani

 

Preverite v trgovini

bottom of page