top of page

Objemi so čudežno zdravilo - dokazano krepijo naš imunski sistem

Objem je več kot le srečanje dveh teles. Gre za enega primarnih telesnih dotikov, h kateremu se vedno znova vračamo vse od trenutka, ko se rodimo. Pristen objem najdražjih pomirja, krepi imunski sistem in utrjuje čustveno povezanost.



Kaj vse zdravijo objemi?


Objemi so zdravilo za depresijo in anksioznost, znižujejo krvni tlak in na splošno izboljšajo fizično zdravje.


Objemi zdravijo - Alenka Janet in Neja Janet iz Dodaj prehrani - podjetje Algena
Tako se radi objameta naši Alenka in Neja. Foto: Happy Memories Studio

Objem je univerzalen jezik, saj lahko z njim potolažimo, delimo srečo ali kažemo naklonjenost. Občutek zaščite, varnosti in ljubezni razblinja stres in nudi občutja miru ter sproščenosti, kar vodi v boljše telesno in psihično počutje. Objeme običajno delimo s prijatelji, družino, sodelavci in partnerjem – skratka z ljudmi, ki so nam najbližje. Z znanstvenega vidika fizični stik z drugimi (božanje, držanje za roko, objemanje) sprošča hormon oksitocin, ki ga imenujemo tudi hormon sreče, zato ni nič nenavadnega, da imajo dotiki velik vpliv na občutke tesnobe, depresije in napetosti.


Objem pomirja in zdravi bolezni, povezane z osamljenostjo


Samo en objem neznanca je denimo dovolj za blaženje čustvene bolečine, močno zmanjša občutek družbene izločenosti ali zavrnitve. Takoj, ko se objamemo, se v našem telesu poveča količina oksitocitina (hormona sreče in ljubezni), ki zdravi občutke osamljenosti, izolacije in jeze. Ravno osamljenost pa je dokazano povezana z boleznimi srca in ožilja in debelostjo. Nekatere raziskave so denimo pokazale, da osamljenost škodi zdravju podobno, kot bi na dan pokadili 15 cigaret.



Objemi blažijo občutke depresije in anksioznosti


Tesen stik z drugo osebo, ki nam je pri srcu, v našem telesu spodbuja izločanje tudi dveh drugih hormonov sreče: dopamina in serotonina. Oba pomagata pri preganjanju temnih misli, v nas ustvarita občutek sreče in tako izboljšata razpoloženje ter spodbujata naše dobro počutje. Objemi so tako naravni antidepresivi.



Z objemi lažje premagujemo bolečino


Objemanje sprošča naše mišice, pomaga nam sprostiti napetost v telesu. Objemi pa prav tako pomagajo pri premagovanju bolečine, ne samo zato, ker povečajo cirkulacijo v našem telesu, ampak tudi zato, ker se med objemanjem sproščajo endorfini, ki so naravni blažilci bolečine.



Objemi krepijo naš imunski sistem in nas zaščitijo pred boleznimi


Velikokrat se radi spomnimo reka: »eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran«, a prav enako bi lahko rekli tudi za objem. Objemi namreč okrepijo naš imunski sistem, kar so v študiji dokazali na Univerzi Carnegie Mellon. Natančneje so dokazali, da objemanje zmanjšuje raven kortizola (stresnega hormona) in je zato manj verjetno, da bi ljudje, ki se pogosto objemajo, zboleli in tudi ko zbolijo, bolezen lažje prenašajo.


Že zgolj nežen pritisk na našo prsnico med objemom z drugo osebo in vsa čustva, ki se ob tem sproščajo, spodbujajo priželjc, ki uravnava in uravnoveša nastajanje belih krvničk. Bele krvničke pa odganjajo bolezni in skrbijo, da naše telo ostane zdravo.


Zato: pazite nase z objemi!

 

#pazimnase je naše vodilo.

Označite #pazimnase na socialnih omrežjih - poiščite nas na @dodajprehrani



Preverite v trgovini

bottom of page