top of page

Omega 3 in vitamin D: pomoč pri motnji pozornosti pri otrocih

Po skoraj celem svetu se soočamo s problematiko pomanjkanja vitamina D pri ljudeh. Glede na slovensko študijo Nutrihealth ima v zimskih mesecih 80 % slovenskega prebivalstva pomanjkanje, 40 % pa hudo pomanjkanje vitamina D.
Čeprav večina ljudi pozna omega 3 maščobne kisline, pa se številni še vedno ne zavedajo, kako pomembne so za naše zdravje. To potrjuje tudi skrb vzbujajoč podatek, da ima pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin kar 98 % ljudi.
omega-3 Algena prehransko dopolnilo
Algena Omega 3 maščobne kisline

Leta 2015, sta biokemika, dr. Rhonda P. Patrick in dr. Bruce N. Ames naredila skupno študijo, v kateri sta raziskala vpliv D vitamina in omege 3 na motnje pozornosti pri otrocih.

Uživanje dopolnil z omega-3 maščobnimi kislinami in vitaminom D ima lahko ugodne učinke na zdravje na več nivojih, še posebej pa se ta kombinacija priporoča za krepitev miselnih procesov.

Študije* so pokazale, da lahko uživanje vitamina D in omega-3 maščobnih kislin pozitivno vpliva na miselne procese. Znanstveniki trdijo, da vitamin D in omega-3 maščobne kisline (EPK in DHK) sodelujejo pri vzdrževanju zdravih vrednosti serotonina v možganih. Vzajemno učinkovanje omega-3 in vitamina D se lahko razloži z učinkom na sistem serotonina: vitamin D regulira sintezo serotonina, EPK vpliva na njegovo izločanje, DHK pa na dostopnost serotoninskih receptorjev na membrani celic.


Serotonin je živčni prenašalec in hormon sreče – več ko ga imamo, bolj smo sproščeni in boljše je naše počutje.

Nizke vrednosti serotonina se povezujejo z nesocialnim obnašanjem, povečano agresivnostjo, jezo in večjo možnostjo samopoškodovanja. To lahko tudi razloži, da imajo pacienti, ki trpijo za psihičnimi boleznimi in motnjami, pomankanje mikrohranil, še posebej vitamina D in omega-3 maščobnih kislin.

Vitamin D3 z dodatkom K2 prehransko dopolnilo v spreju
Vitamin D3 v spreju, z dodatkom K2

Dodajanje teh mikrohranil, se je pokazalo učinkovito pri zmanjševanju simptomov motenj pozornosti in hiperaktivnosti (ADHD), pri shizofreniji, bipolarni motnji, depresiji in pri obsesivno-kompulzivni motnji.

Znanstveniki pravijo, da naj bi bilo dodajanje vitamina D in omega-3 maščobnih kislin varnejša terapija kot zdravila, ki vplivajo na sintezo serotonina, saj imajo le-ta nemalokrat neželene učinke, kot so: nemir, slabost, zamegljen vid,...


Omega 3 maščobne kisline:

Vitamin D v spreju:


 

*Rhonda P. Patrick and Bruce N. Ames; Vitamin D and omega3 together may help mental illness; Published online ahead of print February 24, 2015; https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1096/fj.14-268342

Comments


Preverite v trgovini