top of page

Pomanjkanje omega 3 povezano s težavami otrok pri branju

Številni otroci v starosti do devetih let, ki berejo slabše od vrstnikov, imajo pomanjkanje omega-3 maščobnih kislin. Za bralne težave otrok je veliko vzrokov, vendar se pri iskanju le-teh premalo osredotočamo na otrokovo prehrano, pravijo avtorji objave v PLOS One. Preučili so povezavo med vnosom živil, bogatih z omega-3 maščobnimi kislinami (osredotočili so se na DHA) in kognitivnimi sposobnostmi otrok.


Ugotovili so, da raven omega-3 vpliva na bralne sposobnosti otrok in je tudi pomemben napovedni dejavnik za to, kako dobro se otroci lahko skoncentrirajo in kako uspešni so nasploh pri učenju.


Če so vsaj 2x na teden na vašem jedilniku mastne in plave ribe (losos, slanik, skuša, sardela, postrv, manjšo vsebnost EPK in DHK ima tudi tuna), ki jih vaši otroci z veseljem zaužijejo, ste na zelo dobri poti, da vaš otrok zaužije dovolj omega 3 maščobnih kislin in prispeva k razvoju svojih možganov ter svoji splošni rasti. Dejstvo je namreč, da večina otrok zaužije premalo omega 3 maščob.


Omega 3 za otroke, prehranski dodatki Algena Dodaj prehrani
Omega 3 so bonbončki za možgančke

Študijo o vplivu dolgoverižnih omega 3 maščobnih kislin na branje otrok sta vodila Alex Richardson in Paul Montgomery iz Univerze Oxford, objavljena pa je bila v PLOS One. Gre za eno od prvih raziskav sploh, ki se je ukvarjala z ravnmi omega 3 v krvi pri otrocih. Razkrila je, da skoraj devet od desetih otrok ribe uživa manj kot dvakrat na teden. Skoraj deset odstotkov otrok, rib in morskih sadežev sploh NE uživa.


Raziskovalci so vzeli vzorce krvi 493 šolarjem, starih med sedem in deset let, iz 74 osnovnih šol v Oxfordshireu. Njihove bralne sposobnosti so bile ocenjene na nacionalnih testih pri sedmih letih starosti oziroma na podlagi trenutne presoje njihovih učiteljev.

Otroci s podpovprečnimi bralnimi sposobnostmi so imeli v krvi povprečno nekaj manj kot dva odstotka maščobnih kislin omega-3 DHA (dokozaheksaenojska kislina) in 0,5 odstotka omega-3 EPA (eikozapentaenojska kislina) – skupaj torej 2,45 odstotkov dolgoverižnih omega-3 maščobnih kislin. To je skoraj za 100 odstotkov manj od tistega, kar priporočajo smernice (najmanj 4 odstotke).


Koristni učinek omega 3 esencialnih, nenasičenih maščobnih kislin se, po priporočilih NIJZ oz EFSA (evropska komisija za varnost hrane), doseže z dnevnim vnosom 250mg EPK in DHK.

Omega 3 je naš vodilni izdelek že 18 let!

Edini na trgu imamo družinsko pakiranje - 200 kapsul;


Omega 3 družinsko pakiranje 200 kapsul - Algena, Dodaj prehrani prehranska dopolnila


 


Vir: Revija za moje zdravje,



Preverite v trgovini

bottom of page