top of page

KELP

Rjava alga, ki jo imenujemo tudi kelp, uspeva v hladnejših morjih sveta. Znana je predvsem po tem, da je še posebej bogata z minerali, ki jih pridobiva iz čiste morske vode.


Najbolj je kelp poznan po svoji vrednosti joda – minerala, ki je nujno potreben za delovanje ščitnice in človeškega telesa. Kelp vsebuje kar 46 različnih mineralov, 11 vitaminov in 16 aminokislin. Gre za elemente, ki so za naše telo izjemno pomembni, saj brez njih naše telo ne opravlja vseh svojih funkcij, kar lahko posledično privede do različnih bolezenskih stanj.

kelp

Kaj je kelp?

Kelp je vrsta velike rjave alge, ki raste v morskih vodah po vsem svetu. Spada med najbolj hranljive organizme na svetu, saj je bogat z različnimi hranili, minerali, vitamini in antioksidanti.


Zaradi svojih koristnih učinkov na zdravje, kot so izboljšanje prebave, zmanjšanje vnetja, podpora delovanju ščitnice in več, se pogosto uporablja v prehrani in prehranskih dopolnilih. Kelp se poleg tega uporablja tudi v kozmetiki in farmacevtski industriji, saj ima lahko tudi zdravilne učinke na kožo in telo.

Kako lahko hranila in aktivne učinkovine v kelpu pozitivno vplivajo na naš organizem:


 • Odličen vir joda: Mineral jod je ključni mineral, ki ga naše telo potrebuje za pravilno delovanje ščitnice. Žleza ščitnica proizvaja hormone, ki uravnavajo presnovo in energijske ravni v telesu.

 • Odstranjevanje škodljivih elementov iz telesa: Spojine v kelpu delujejo tako, da nase vežejo škodljive kovine in radioaktivne elemente, ki se potem iz telesa izločijo skozi urin in blato.

 • Bogat z minerali: Kelp je bogat tudi z drugimi minerali, ki ugodno vplivajo na delovanje organov. Še posebej ugodno delujejo na srce in ožilje.

 • Prebiotik: Kot prebiotik je kelp odličen vir hrane za koristne bakterije, ki skrbijo za uravnovešeno delovanje naše črevesne flore.

 • Nevtralizacija bakterij in glivic: Alginska kislina (polisaharid) in še nekatere druge spojine, ki se nahajajo v celicah kelpa imajo antibakterijske, protiglivične in protivnetne lastnosti.

 • Pomoč pri zakisanosti organizma: Ker je bogat z alkalnimi minerali (npr. kalcij, magnezij, natrij,…), ki pomagajo ohranjati pH ravnovesje v telesu, lahko kelp pomaga pri zakisanosti organizma.

 • Antioksidativne lastnosti: Antioksidanti v kelpu pomagajo telo zaščititi pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, ki v telesu nastajaj med procesom oksidacije.


Prehransko dopolnilo Super Kelp proizvajalca Henry Blooms je namenjeno:

 • podpori zdravega delovanja ščitnice

 • ohranjanja dobrega počutja in splošnega zdravja

 • podpori ravni energije

 • podpori telesne presnove


super kelp


Njegova najbolj pomembna sestavina je mineral jod, ki imam pomembno vlogo pri kognitivnih funkcijah, uravnavanju presnove, delovanju živčnega sistema, zdravju kože in seveda normalnem delovanju ščitnice.


Tudi med nosečnostjo je jod zelo pomemben, saj poleg uravnavanja delovanja ščitnice mame pomaga tudi pri razvoju otrokovih možganov in živčnega sistema.


Priporočamo, da dnevno zaužijete eno kapsulo, skupaj s hrano. Vsaka kapsula vsebuje 250 mikrogramov joda (iz alg Ascophyllum nodosum in Fucus vesiculosus), kar je 167 % priporočenega dnevnega vnosa.


Prehranska dopolnila avstralskega podjetja Henry Blooms so poznana po svoji varnosti in visokih standardih kakovosti. Dopolnilo Super Kelp ne vsebuje kvasa, glutena, mlečnih sestavin, laktoze, jajc, soli, soje, arom, umetnih barvil in konzervansov. Vsebuje kalij in fenilalanin ter ostanke rakov in ribjih izdelkov.


Kaj je ščitnica?

Ščitnica je majhna ampak zelo pomembna žleza, ki se nahaja v vratu in kot del endokrinega sistema proizvaja hormone, ki v telesu uravnavajo različne procese. Njeno delovanje vpliva na skoraj vse procese v telesu, med drugim uravnava rast in razvoj, presnovo, telesno temperaturo in srčni utrip. Nepravilno delovanje ščitnice lahko za to usposobljen endokrinolog potrdi z laboratorijskimi izvidi.

kelp za težave s ščitnico

Znaki, da vaša ščitnica ne deluje pravilno:

Težave s ščitnico pestijo veliko ljudi, ki pa se pogosto ne zavedajo, da lahko vzrok za njihove težave leži v nepravilnem delovanju ščitnice. Do težav pride, kadar je ščitnica preveč ali premalo aktivna in posledično proizvaja prevelike ali premajhne količine ščitničnega hormona.

 • Hipotiroidizem je stanje, kjer ščitnica ne proizvaja dovolj ščitničnih hormonov, ki bi omogočali normalno delovanje telesa. Med znake, ki lahko nastanejo kot posledica premajhne aktivnosti ščitnice spadajo:

 • Izčrpanost: Če je raven ščitničnih hormonov prenizka, se metabolizem v telesu upočasni, kar lahko privede do utrujenosti, izčrpanosti in povečanje telesne teže. Hipertiroidizem zmanjša sposobnost telesa za proizvajanje energije v celicah, kar vpliva na razpoloženje in energijsko raven.

 • Depresija: Premajhne količine ščitničnega hormona lahko vplivajo na stopnjo hormona serotonina (hormon, ki ga poznamo tudi kot hormon »dobrega počutja«) v možganih. Skupaj s poslabšanjem delovanja drugih telesnih sistemov lahko privede do upada razpoloženja.

 • Pozabljivost: Ker ščitnični hormoni igrajo pomembno vlogo pri delovanju živčnega sistema lahko njihova zmanjšana raven v možganih vpliva na sposobnost obdelovanja informacij in dolgoročni spomin.

 • Izguba želje po spolnosti: Vpliv oslabljenega delovanja ščitnice na spolne hormone in skupek drugih hipotiroidističnih simptomov kot so bolečine v telesu, povečanje telesne mase in pomanjkanje energije lahko privede tudi do zmanjšanja libida.

 • Suha in srbeča koža: Za spremembe v teksturi in videzu kože je lahko kriva tudi upočasnitev presnove. Premalo ščitničnih hormonov lahko zmanjša potenje ter povzroči luščenje kože in krhkost nohtov.

 • Boleče mišice in udi: Poslabšano delovanje ščitnice lahko negativno vpliva tudi na živce, rezultat tega pa so bolečine, omrtvelost ali mravljinčenje, ki ga morda občutimo v nogah, rokah, stopalih ali dlaneh.

 • Hipertiroidizem pa je stanje, kjer je ščitnica preveč aktivna in proizvaja prevelike količine ščitničnih hormonov, ki posledično negativno vplivajo na delovanje telesnih funkcij. Med znake, ki lahko nakazujejo na povečano delovanje ščitnice spadajo:

 • Anksioznost in živčnost: Zaradi prevelike količine ščitničnih hormonov je celotno telo v stanju pretirane pripravljenosti – ljudje z preveč aktivno ščitnico imajo pogosto občutek, da se ne morejo sprostiti.

 • Spremembe apetita: Preveč aktivna ščitnica lahko povzroči povečanje presnove v telesu, kar lahko privede tudi do povečanega občutka lahkote.

 • Težave s koncentracijo: Poplava ščitničnih hormonov v telesu lahko pospeši delovanje živčnega sistema in pripelje do živčnosti, nemira ter težav s spominom in koncentracijo.

 • Palpitacije srca: Občutek, da srce »plapola« ali pa prehitro ali prepočasi utripa je prav tako lahko znak prevelike količine ščitničnih hormonov v našem telesu.

Nepravilno delovanje ščitnice lahko različno vpliva na nekatere procese v telesu. Ne glede na to, ali gre za premajhno ali preveliko aktivnost, lahko neuravnovešeno delovanje te žleze vpliva tudi na spremembe menstrualnega ciklusa, krvni tlak, težave z uravnavanjem toplote, prebavo, spanje in težave z zanositvijo.

Kako lahko podpremo pravilno delovanje ščitnice

Pravilno delovanje ščitnice lahko podpremo z zdravim življenjskih slogom, pri čemer glavno vlogo igra naša prehrana. Da bi ščitnica lahko pravilno delovala, moramo našemu telesu zagotoviti vsa potrebna hranila.


Pri nastanku ščitničnih hormonov je pomemben zadosten vnos železa, ki ga v današnji prehrani pogosto primanjkuje. Pomembno vlogo igra tudi magnezij, ki ga v naravi najdemo predvsem v temno listni zelenjavi, telesu pa ga lahko dodajamo tudi v obliki prehranskega dopolnila. V naši ponudbi najdeš tri-magnezijev citrat, ki lahko pomaga zagotovit učinkovito absorpcijo zadostne količine magnezija v telesu.

Izjemnega pomena za pravilno delovanje ščitnice je tudi vnos zadostne količine joda (odrasli naj bi dnevno zaužili 150 mikrogramov joda). Ker v naših kuhinjah morska hrana (predvsem morske alge), ki vsebujejo večje količine joda niso tako zastopane, lahko za vnos zadostne količine poskrbimo tudi z prehranskim dopolnilom iz kelpa. Gre za rjave morske alge, ki so res bogate z jodom ter drugimi minerali, vitamini in hranili.


Pogosta vprašanja in odgovori


1.) Kaj je kelp in zakaj se njegovo uporabo priporoča pri težavah s ščitnico?

Kelp so rjave morske alge, ki uspevajo v hladnejših morjih po celem svetu, poznane pa so predvsem zaradi visoke vsebnosti mineralov, vitaminov in drugih hranilnih snovi. Med drugim kelp vsebuje tudi velike količine joda, ki ga naše telo potrebuje uravnavanje delovanja ščitnice. Ob pomanjkanju joda lahko v telesu pride do hipotiroidizma – stanja, kjer ščitnica ne proizvaja zadostne količine ščitničnih hormonov. Med simptome poslabšanega delovanja ščitnice med drugim spadajo pomanjkanje energije, utrujenost, težave s prebavo, kožo, zbranostjo in spominom.


2.) Kako jemanje prehranskega dopolnila Super Kelp vpliva na naše telo?

Rjave morske alge ali kelp so odličen vir joda in drugih mineralov, ki so potrebni za pravilno delovanje našega organizma. Poleg tega, da uravnava delovanje ščitnice, pomaga tudi pri zakisanosti organizma, odstranjevanju škodljivih elementov iz telesa in nevtralizaciji bakterij in glivic. Kelp deluje tudi kot prebiotik in ima antioksidativne lastnosti. Zaužitje 1 kapsule prehranskega dopolnila Super Kelp poskrbi za zadosten vnos dnevno priporočene količine joda.


3.) Kateri znaki lahko nakazujejo na nepravilno delovanje ščitnice?

Ščitnica je majhna žleza v telesu, ki vpliva na pravilno delovanje skoraj vseh procesov v telesu. Kadar je preveč aktivna (hipertiroidizem), proizvaja večje količine ščitničnih hormonov, kar lahko pripelje do težav, kot so živčnost in anksioznost, spremembe apetita, palpitacije srca in težave s spominom in koncentracijo. Slabše delovanje ščitnice ali hipotiroidizem pomeni, da žleza ne proizvaja zadostne količine ščitničnih hormonov. Znaki, ki lahko kažejo na premalo aktivno ščitnico so depresija, izčrpanost, pozabljivost, suha in srbeča koža, bolečine v udih in pomanjkanje libida. Za podporo pravilnega delovanja ščitnice lahko v primerih hipotiroidizma uporabljamo jod v obliki prehranskih dopolnil. Kapsule Super Kelp so namenjene podpori zdravega delovanja ščitnice, ohranjanja energije in dobrega počutja ter podpori telesne presnove.


Comments


Preverite v trgovini