top of page

PROBIOTIKI

Probiotiki ali mlečnokislinske bakterije so mikroorganizmi, ki se nahajajo v našem črevesju in pozitivno vplivajo na naše zdravje. Z dodajanjem probiotikov v prehrano lahko pomagamo uravnovesiti mikrobioto našega črevesja. Črevesno floro sestavlja zapletena zbirka mikroorganizmov, kot so bakterije, virusi in glive. Zdrave bakterije pomagajo ohranjati zdravje celotnega organizma, zato je uravnovešena črevesna flora izrednega pomena za naš imunski sistem. Pri tem lahko pomagajo prehranska dopolnila v obliki probiotikov.

probiotik

Kakšni so znaki porušenega ravnovesja v našem črevesju?

Do neravnovesja v našem črevesju lahko pride iz različnih razlogov. Na stanje črevesne flore lahko vplivajo virusne in bakterijske okužbe, neprimerna prehrana, stres in jemanje antibiotikov. Med prepoznavne znake porušenega ravnovesja spadajo:

  • neurejena prebava

  • slabo počutje

  • trebušni krči

  • napihnjenost

  • driska ali zaprtje

Probiotiki – kaj so in kako delujejo?

Probiotiki so skupek živih organizmov, ki so za naše telo nadvse koristni –pomagajo namreč vzpostaviti in uravnotežiti črevesno mikrofloro. Ko pridejo do črevesja, se pritrdijo na črevesne stene in začnejo kolonizirati črevesno floro. Njihova prisotnost prepreči, da bi se razvoj in razmnoževanje škodljivih bakterij, ki bi lahko porušile ravnovesje v črevesju.

probiotiki - kaj so to?

Tudi pri prebavi hrane probiotiki igrajo pomembno vlogo, saj proizvajajo encime, ki so potrebni za razgradnjo hrane. Sodelujejo tudi pri absorpciji hranilnih snovi, kot so minerali in vitamini, ki jih potrebujemo za zdravo delovanje telesa.


Ali veste, kakšna je razlika med probiotiki in prebiotiki?

Probiotiki (mlečnokislinske bakterije) so živi mikroorganizmi, medtem ko so prebiotiki vrsta vlaknin, ki služijo kot hrana za koristne bakterije v črevesju.


Kakšni so pozitivni učinki jemanja kakovostnih probiotikov?

  • Boljša prebava: Probiotiki sodelujejo pri razgradnji hrane, spodbujajo rast zdravih bakterij in zmanjšujejo vnetja. Pomagajo lahko pri prebavnih težavah, kot so driska, zaprtje, sindrom razdražljivega črevesja, bolečine v trebuhu in napenjanje.

  • Okrepitev imunskega sistema: Probiotiki lahko izboljšajo imunski odziv in pomagajo zmanjšati tveganje za okužbe, kot so prehladi, gripa in okužbe sečil. V telesu spodbujajo tvorbo protiteles in sodelujejo pri izboljšanju procesov imunskega odziva.

  • Olajšanje alergije: Probiotiki lahko zmanjšajo tveganje za različne alergijske reakcije, vključno z alergijami na hrano. Spodbujajo okrepitev imunskega sistema in zmanjšujejo vnetja v telesu, kar posledično zmanjša tveganje za alergijske reakcije. Tudi pravilno mikrobiološko ravnovesje v črevesju lahko pripomore k lajšanju alergij.

  • Zmanjšanje vnetja: Probiotiki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu in s tem zmanjšati tveganje za kronične bolezni. Uravnavajo imunski sistem, se v telesu borijo proti patogenim bakterijam, ki povzročajo vnetja ter preprečujejo, da bi toksini in slabe bakterije iz črevesja prišle v krvni obtok.

  • Boljše razpoloženje: Probiotiki lahko pomagajo izboljšati razpoloženje in zmanjšati tveganje za depresijo in tesnobo. Pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto in proizvajajo snovi, kot so serotonin in dopamin, ki pozitivno vplivajo na delovanje živčnega sistema in lahko pripomorejo k izboljšanju razpoloženja.

Učinki se lahko razlikujejo od človeka do človeka, glede na vrsto probiotika, trajanje in količino uporabe, posameznikove prehranske navade in njegovo zdravstveno stanje.


Le določeni sevi mlečnokislinskih bakterij imajo dokazane učinke pri preprečevanju in zdravljenju različnih zdravstvenih težav. Med njih spadajo bakterije iz rodu Lactobacillus, Bifidobacterium in kvasovke Sacchoromyces boulardii.


Za učinkovito delovanje je priporočen dnevni odmerek probiotika, ki vsebuje vsaj 100 milijonov živih mikroorganizmov.


Dnevni probiotiki so namenjeni za ohranjanje zdrave črevesne flore ter izboljšanje prebave in splošnega počutja. V njih se nahajajo bakterije Bifidobacterium lactis, Lactobacillus acidophilus in Lactobacillus rhamnosus. Posebne kapsule omogočajo, da se mlečnokislinske bakterije aktivirajo šele, ko prispejo do črevesja. Ena kapsula vsebuje kar 25 milijard stabilnih CFU (kolonij, ki tvorijo enoto), ki jih ni potrebno hraniti v hladilniku.

kakovostni probiotiki

Kapsula z zapoznelim sproščanjem

Posebna kapsula z zapoznelim sproščanjem poskrbi, da dobre bakterije v kapsuli skozi želodec varno potujejo do tankega črevesja, kjer lahko najbolj učinkovito delujejo. Kapsula je namreč odporna na želodčno kislino in proteolizo (proces razgradnje beljakovin). Na ta način lahko s pomočjo probiotikov Henry Blooms hitro poskrbimo za izboljšanje prebave in ponovno vzpostavitev mikroflore črevesja.


Kdaj naj uporabljam probiotike kot prehransko dopolnilo?

Dnevne kapsule z mlečnokislinskimi bakterijami lahko uporabljamo vsak dan in s tem poskrbimo za podporo zdravemu ravnovesju našega črevesja. Zaužijemo lahko 1 kapsulo enkrat dnevno, uporaba pa je primerna tudi za vegane, vegetarijance in otroke, starejše od 8 let.


Prehranski dodatki avstralskega proizvajalca Henry Blooms so narejeni iz naravnih sestavin in slovijo po visokih standardih kakovosti. Ker ne vsebujejo glutena, soje in laktoze so primerni tudi za alergike.


Še posebej se jemanje mlečnokislinskih bakterij priporoča med in po uporabi antibiotikov. Le ti lahko med uporabo uničijo tudi dobre bakterije v črevesju, kar privede do neravnovesja v črevesju. To lahko vodi do številnih nezaželenih učinkov, kot so napihnjenost, slaba prebava, driska in oslabljeno zdravje. Priporočljivo je tudi jemanje antibiotikov kadar potujemo ali pa menjamo svoje običajno okolje.


Zakaj je uravnovešena črevesna flora pomembna?

  • Naše telo varuje pred škodljivimi dejavniki

  • Pomaga krepiti naš imunski sistem

  • Sodeluje pri pridobivanju hranil in razgradnji hrane

  • Preprečuje težave s prebavo

  • Pomaga pri težavah z laktozno intoleranco

V zadnjih letih v ospredje vse bolj prihaja pomen zdravja našega črevesja. Gre namreč za izjemno pester mikrobiološki sistem, ki pa je v današnjih časih pogosto na udaru.


Ali ste vedeli, da črevesno mikrofloro sestavlja več kot kilogram različnih mikroorganizmov, katerih delovanje pomembno vpliva na celotno telo?


Hiter življenjski tempo, slaba prehrana, stres in drugi dejavniki lahko privedejo do porušenega ravnovesja črevesnih bakterij, kar lahko pripomore k nastanku številnih bolezni.


Kako lahko ponovno vzpostavimo ravnovesje v našem črevesju?

  1. Pravilna prehrana: Za zdravje in vzdrževanje ravnovesja v črevesju je pravilna prehrana ključnega pomena. Pomembno je, da v prehrano vključite več zelenjave, sadja, vlaknin in različnih fermentiranih živil, ki v črevesju lahko vzpodbudijo razvoj koristnih bakterij.

  2. Uporaba probiotikov: Probiotiki so koristne mlečnokislinske bakterije, ki nam lahko pomagajo pri obnovi ravnovesja v črevesju. Prisotni so v različnih probiotičnih živilih, kot so jogurt, kefir, kimchi in kislo zelje, prav tako so na voljo tudi probiotični dodatki v obliki kapsul ali tablet. Probiotični dodatki so prehranski dodatki, ki nam lahko pomagajo obvladovati težave s črevesjem, vendar pa morajo biti podprti z ustrezno prehrano, zadostno količino spanja in zmanjšanjem stresa.

  3. Uporaba prebiotikov: Prebiotiki so vrsta vlaknin, ki jih ne moremo prebaviti, v našem črevesju pa spodbujajo rast in aktivnost koristnih bakterij. Služijo kot hrana za koristne bakterije v črevesju in spodbujajo njihovo rast in razmnoževanje. Prebiotiki na ta način prispevajo k uravnoteženi črevesni mikrobioti in izboljšanju črevesnega zdravja. Nahajajo se v živilih, kot so čebula, česen, por, topinambur, banane, ovsena kaša, artičoke in številne druga rastlinska hrana.

  4. Zmanjšanje stresa: Stres lahko negativno vpliva na ravnovesje v črevesju. Kadar smo pod stresom naše telo proizvaja stresne hormone (kortizol, adrenalin), ki vplivajo na zdravje prebavnega sistema. Njihove posledice se kažejo v počasnejši prebavi in zmanjšani absorpciji hranilnih snovi. Stres lahko vpliva tudi na število koristnih bakterij in tako povzroči neravnovesje v črevesju. Za obvladovanje stresa se lahko poslužite različnih tehnik, kot so vadba, meditacija, joga ali druge tehnike sprostitve.

  5. Zmanjšanje vnosa procesirane hrane in sladkorja: Prehrana, ki je bogata s sladkorjem in procesirano hrano ima lahko negativen vpliv na ravnovesje v našem črevesju. Veliko sladkorja in bele moke spodbuja rast škodljivih bakterij in gliv in v črevesju zavira rast koristnih bakterij. Prav tako lahko umetni dodatki, kot so barvila, konzervansi in ojačevalci okusa negativno vplivajo na črevesno mikrobioto.

  6. Povečanje vnosa vode: Voda je pomemben dejavnik za ohranjanje ravnovesja v črevesju, saj pomaga pri prebavi in lažjemu potovanju hrane skozi prebavni trakt. Pomaga tudi pri mehčanju blata in lažjem izločanju odpadnih snovi iz telesa. Če se blato predolgo zadržuje v črevesju, lahko pride do kopičenja strupenih snovi in bakterij, ki negativno vplivajo na zdravje črevesja.

Pogosta vprašanja in odgovori


1.) Kako lahko poskrbimo za vzpostavitev ravnovesja v naši črevesni flori?

Za ravnovesje v črevesju lahko poskrbimo s pravilno prehrano, zmanjšanjem stresa, zmanjšanjem vnosa procesirane hrane in sladkorja ter povečanjem vnosa vode. S pomočjo probiotikov (mlečnokislinskih bakterij) v kapsulah lahko učinkovito podporo delovanju našega prebavnega in imunskega sistema.


2.) Kakšni so pozitivni učinki uporabe probiotikov?

Probiotiki uravnavajo in izboljšujejo prebavo, krepijo naš imunski sistem in telo varujejo pred škodljivimi dejavniki, sodelujejo pri razgradnji hrane ter celo pomagajo pri lajšanju alergij, vnetij in izboljšanju splošnega počutja.


3.) Kdaj se priporoča uporaba probiotikov?

Dnevne kapsule probiotikov za ohranjanje ravnovesja v črevesju lahko uporabljamo vsak dan. Še posebej pa se priporoča, da probiotike uporabljamo med in po jemanju antibiotikov, ki negativno vplivajo na našo črevesno floro.


Preverite v trgovini

bottom of page