top of page

PROBIOTIK

Probiotiki ali mlečnokislinske bakterije so mikroorganizmi, ki se nahajajo v našem črevesju in pozitivno vplivajo na naše zdravje. Z dodajanjem probiotikov v prehrano lahko pomagamo uravnovesiti mikrobioto našega črevesja. Črevesno floro sestavlja zapletena zbirka mikroorganizmov, kot so bakterije, virusi in glive. Zdrave bakterije pomagajo ohranjati zdravje celotnega organizma, zato je uravnovešena črevesna flora izrednega pomena za naš imunski sistem.

probiotik

Kakšni so znaki porušenega ravnovesja v našem črevesju?

Do neravnovesja v našem črevesju lahko pride iz različnih razlogov. Na stanje črevesne flore lahko vplivajo virusne in bakterijske okužbe, neprimerna prehrana, stres in jemanje antibiotikov. Med prepoznavne znake porušenega ravnovesja spadajo:

  • neurejena prebava

  • slabo počutje

  • trebušni krči

  • napihnjenost

  • driska ali zaprtje

Probiotiki – kaj so in kako delujejo?

Probiotiki so skupek živih organizmov, ki so za naše telo nadvse koristni –pomagajo namreč vzpostaviti in uravnotežiti črevesno mikrofloro. Ko pridejo do črevesja, se pritrdijo na črevesne stene in začnejo kolonizirati črevesno floro. Njihova prisotnost prepreči, da bi se razvoj in razmnoževanje škodljivih bakterij, ki bi lahko porušile ravnovesje v črevesju.

probiotiki - kaj so to?

Tudi pri prebavi hrane probiotiki igrajo pomembno vlogo, saj proizvajajo encime, ki so potrebni za razgradnjo hrane. Sodelujejo tudi pri absorpciji hranilnih snovi, kot so minerali in vitamini, ki jih potrebujemo za zdravo delovanje telesa.


Ali veste, kakšna je razlika med probiotiki in prebiotiki?

Probiotiki (mlečnokislinske bakterije) so živi mikroorganizmi, medtem ko so prebiotiki vrsta vlaknin, ki služijo kot hrana za koristne bakterije v črevesju.


Kakšni so pozitivni učinki jemanja kakovostnih probiotikov?

  • Boljša prebava: Probiotiki sodelujejo pri razgradnji hrane, spodbujajo rast zdravih bakterij in zmanjšujejo vnetja. Pomagajo lahko pri prebavnih težavah, kot so driska, zaprtje, sindrom razdražljivega črevesja, bolečine v trebuhu in napenjanje.

  • Okrepitev imunskega sistema: Probiotiki lahko izboljšajo imunski odziv in pomagajo zmanjšati tveganje za okužbe, kot so prehladi, gripa in okužbe sečil. V telesu spodbujajo tvorbo protiteles in sodelujejo pri izboljšanju procesov imunskega odziva.

  • Olajšanje alergije: Probiotiki lahko zmanjšajo tveganje za različne alergijske reakcije, vključno z alergijami na hrano. Spodbujajo okrepitev imunskega sistema in zmanjšujejo vnetja v telesu, kar posledično zmanjša tveganje za alergijske reakcije. Tudi pravilno mikrobiološko ravnovesje v črevesju lahko pripomore k lajšanju alergij.

  • Zmanjšanje vnetja: Probiotiki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu in s tem zmanjšati tveganje za kronične bolezni. Uravnavajo imunski sistem, se v telesu borijo proti patogenim bakterijam, ki povzročajo vnetja ter preprečujejo, da bi toksini in slabe bakterije iz črevesja prišle v krvni obtok.

  • Boljše razpoloženje: Probiotiki lahko pomagajo izboljšati razpoloženje in zmanjšati tveganje za depresijo in tesnobo. Pozitivno vplivajo na črevesno mikrobioto in proizvajajo snovi, kot so serotonin in dopamin, ki pozitivno vplivajo na delovanje živčnega sistema in lahko pripomorejo k izboljšanju razpoloženja.

Učinki se lahko razlikujejo od človeka do človeka, glede na vrsto probiotika, trajanje in količino uporabe, posameznikove prehranske navade in njegovo zdravstveno stanje.


Le določeni sevi mlečnokislinskih bakterij imajo dokazane učinke pri preprečevanju in zdravljenju različnih zdravstvenih težav. Med njih spadaj