top of page

Kako poskrbeti za zdrave kosti in sklepe? Izberite prava prehranska dopolnila

Bolečine v sklepih in krhke kosti so težave, ki začnejo z leti vedno bolj obremenjevati naše gibanje, a z ustrezno prehrano lahko močno vplivamo na zdravje sklepov in kosti.

Napačno je razmišljanje, da začnemo za kosti skrbeti v starosti. Kostna masa namreč začne upadati že po 30. letu. Po tridesetem letu začne kostna masa postopoma upadati, a s prehrano lahko vplivamo na njeno vzdrževanje in kvaliteto kosti v odraslosti in starosti.




KOSTNA MASA ZAČNE UPADATI PO 30. LETU! Večina kostne mase se zgradi v otroštvu in najstniških letih, vrh pa doseže okoli tridesetega leta, zato je v tem obdobju uravnotežena prehrana ključnega pomena. Po tridesetem letu začne kostna masa postopoma upadati, a s prehrano lahko vplivamo na njeno vzdrževanje in kvaliteto kosti v odraslosti in starosti.

KALCIJ IN NJEGOVI PRIJATELJI ZA ZDRAVJE KOSTI

Vsi vemo, da kalcij skrbi za zdrave kosti. Dejstvo pa je, da še zdaleč ni edini s to funkcijo. Za gradnjo in ohranjanje močnih kosti potrebujemo zadosten in konstanten vnos hranil, kot so beljakovine, magnezij, fosfor, kalij, fluorid in vitamin D. Posredno vlogo pa igrajo tudi hranila, kot so mangan, baker, železo, cink, vitamini A, K, C in vitamini kompleksa B, glukozamin in Omega 3.



KALCIJ

Kalcij kosti krepi in pomaga povečevati njihovo gostoto, preprečuje pa tudi vnetja sklepov in artritis. Po približno tridesetem letu starosti telo neha skladiščiti kalcij, ampak začne zalogo porabljati, če je ne nadomestite s hrano.


VITAMIN D3

Vitamin D3 poveča absorpcijo kalcija in kalciju pomaga, da hitreje pride do kosti. Naše telo večino vitamina D proizvede ob zadostni izpostavljenosti soncu. V poletnih mesecih bi lahko zadostovala že 15 minutna izpostavljenost rok in obraza brez zaščite. Ker pa je direktna izpostavljenost sonca brez zaščite NEVARNA in, ker lahko vitamin D v prehrani dobimo le v manjših količinah – najdemo ga v ribah, kot so losos, skuša, sardine; v rdečem mesu, jajcih in gobah, ki so bile gojene na sončni svetlobi – je zato ZELO priporočljivo, da vitamin D zaužijemo tudi v obliki prehranskih dodatkov. Naše telo je najbolj potrebno vitamina D v zimskih in spomladanskih mesecih, takrat ga telesu najbolj primankuje. Sonce pa v tem času ni dovolj močno za zadostno sintezo iz kože.


Zanimiv je podatek, da za pomanjkanjem vitamina D trpijo tudi ljudje v državah z ogromno sonca npr. za pomanjkanjem vitamina D trpi 1/3 špancev (vir zaupanja vredne raziskave tukaj).



Vitamin D v spreju; Liposomska tehnologija pomeni najhitrejša dostava vitamina direktno v celico! Vitamin D potrebuje za absorbcijo tudi vitamin K. Njuno ravnotežje je bistveno, če se to poruši, se poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. Srčno-žilne bolezni so v svetu in doma še vedno na 1. mestu glede umrljivosti.

P.s.: ali ste vedeli, da vitamin D ni vitamin, ampak hormon? Zato je posebnež med prehranskimi dopolnili in zavedanje za dodajanje k prehrani je pri nas še, na žalost, prenizko. Vitamin D ne bo povzročil takojšni učinek v boljšem počutju, zato ljudje prehitro sklepajo, da ga ne potrebujejo. Pomanjkanje je najlažje preveriti s krvnimi testi.



GLUKOZAMIN

Ali glukozamin res pomaga? Seveda! Glukozamin je ena najbolj priljubljenih snovi za blaženje bolečin v sklepih, v našem telesu pa je v tekočini, ki obdaja naše sklepe. Ko govorimo o prehranskih dodatkih, poznamo različne vrste glukozamina, najbolj razširjena pa je uporaba glukozamin sulfata. Skupek raziskav, ki so preiskovale glukozamin sulafat, kaže na to, da lahko ublaži bolečino v sklepih in pomaga pri njihovi togosti.


Ali ste vedeli, da so sklepi 12 let starejši od realne starosti?


HONDROITIN

Hondroitin je ena glavnih sestavin sinovialne sklepne ovojnice in našim sklepom zagotavlja veliko odpornost proti stiskanju in obrabi. Poleg tega obnavlja sklepno tekočino in pomaga hrustancu zadrževati vodo, kar poveča njegovo gibljivost in prožnost.

Pri bolečinah v sklepih je kombinacija glukozamina skupaj s hondroitinom ena najboljših, saj skupaj delujeta tako, da preprečujeta razgradnjo hrustanca ter skrbita za njegovo proizvodnjo in obnovo.




KOLAGEN

Eden priljubljenih prehranskih dodatkov za lajšanje bolečin v sklepih je tudi kolagen. Kolagen je prav tako naravno prisoten v sklepnem hrustancu, skupek študij pa kaže na to, da dodatek kolagena lahko ublaži bolečino v sklepih, ko je ta že prisotna.





OMEGA 3

Pomanjkanje Omega 3 je velika težava; vnos omega 3 maščobne kisline poveča količino kalcija v kosteh, kar se kaže v zmanjšanem tveganju za razvoj osteoporoze.



VITAMIN C

Vitamin C pomaga preprečiti izgubo kostne mase in starostno pomanjkanje hrustanca.

Hkrati pa spodbuja tvorbo kolagena, ki je zelo pomemben za sklepe.




KURKUMIN

Kurkumin je odlična rešitev za bolnike z artitisom*, ker deluje protivnetno in torej zavira vnetja.


*Artritis je strokovni izraz, ki pomeni vnetje sklepov - vodi lahko v bolečino in deformacije sklepov.



 



Viri:


Preverite v trgovini

bottom of page