top of page

Kaj je fermentacija?

Naravna fermentacija sega že 5000 let nazaj, v čas Babiloncev, stari Egipčani so hrano fermentirali že leta 3100 pred našim štetjem, Mehičani pa 2000 let pred našim štetjem.


Fermentiran napitek Oljčnih listov Foto: Happy Memories Studio


Kaj sploh je »FERMENTACIJA«?

Gre za naravni spontani postopek, pri katerem naravno prisotne bakterije v živilih poskrbijo za razkroj škroba in sladkorja. Pri tem se ustvarja mlečna kislina. S tem postopkom pa se v živilih naravno ohranijo vsi vitamini ter encimi, kot stranski produkt pa nastajajo tudi »dobre bakterije«, imenovane mlečno-kislinske bakterije. Le-te se po zaužitju produkta, pridobljenega s pomočjo fermentacije, naselijo v našem črevesju in podpirajo mikrofloro črevesa, ter posledično pomagajo pri prebavi.


Torej na nek način lahko rečemo, da fermentacija izboljša absorpcijo hranil v črevesju, hkrati pa odpravlja tudi napihnjenost, zaprtje in zakisanost telesa. Med procesom fermentacije, se namreč sladkor že predela, zaradi česar ob zaužitju našemu telesu za predelavo sladkorjev ni potrebno vložiti več toliko energije.


Zato lahko velikokrat beremo tudi o fermentiranih izdelkih, ki jih imenujejo kar »superživila«. Definitivno gre za izdelke naše prihodnosti. Gre za živila, ki s tem procesom postanejo še »bolj zdrava«, zaradi vseh vitaminov, mineralov, probiotičnih kultur, ki jih skozi postopek pridobijo. Med drugim med fermentacijo nastaja tudi veliko encimov, folna kislina, vitamini skupine B, vključno z vitaminom B12, vitamin C, cink, …


Fermentacija hrani doda izrazit okus. Nekaterim prav ti okusi na začetku niso všeč, ko pa se nanje privadijo, je vsa ostala hrana neizrazitega okusa. Tako fermentirana hrana ne potrebuje dodatnih ojačevalcev okusa.

Kaj pa peka kruha?

Kruh lahko spečemo tudi s pomočjo različnih drožnih nastavkov (kombuča, vodni in mlečni kefir, kvasna voda …), ki pa niso kislega, temveč nevtralnega okusa – kot industrijski kvasni kruh za vse tiste, ki jim kisel kruh ne tekne. Fermentirana hrana pa ima tako tudi podaljšan čas trajanja živila, kar pomeni tudi manj zavržene hrane, saj ostane v hladilniku še dolgo časa (lahko tudi mesece) povsem uporabna.


Pozitivni učinki fermentacije:

  • Lažje prebavljiva hrana (ker fermentacijski proces razgradi kompleksnejše sestavine v osnovne gradnike, pomembne za delovanje našega organizma),

  • prebavni sistem iz takšne hrane lažje absorbira vitamine, minerale in aminokisline,

  • pri fermentaciji imajo pomembno vlogo mlečnokislinske bakterije (probiotiki), ki izboljšujejo prebavo, skrbijo za ravnovesje v črevesju in skrbijo za naš imunski sistem,

  • bakterije iz črevesja s pomočjo živčnih prenašalcev vplivajo na miselne procese, čustvovanje, razpoloženje, motoriko in splošno duševno stanje človeka.

 



KAJ JE OLEA EUROPAEA oz. IZVLEČEK OLČNIH LISTOV?

Gre za vsem dobro poznano oljko. Posušeni listi oljke pa so dodani tudi našemu napitku. Oleuropein iz oljčnega lista razpade v telesu in tako tvori drugo snov, imenovano enolinat, ki ima sposobnost, da uniči bakterije, viruse in glive škodljive za telo, medtem ko spodbuja delovanje dobrih bakterij. V napitku je 75 mg Oleuropeina, ki:

  • ohranja normalni krvni tlak,

  • deluje protivirusno, protiglivično in protibakterijsko,

  • v njem je možno najti tudi selen, cink, vitamin C.

V fermentirani napitek z dodanim izvlečkom oljčnih listov je dodanih 6 različnih sevov; 6*10 CFU veganskih mlečno kislinskih bakterij (probiotikov), ki pripomorejo k zdravi in urejeni prebavi.


KAKŠEN JE OKUS NAPITKA?

  • Ta je izrazito saden, po gozdnih sadežih.

  • Priporoča se 1 zamašek dvakrat dnevno v 0.5 dcl vode ali v svoj smoothie.

  • Izdelek ne vsebuje alergenov; glutena, laktoze, soli, sladkorja, soje in je primeren za vegane in vegetarijance.

  • Izdelek se lahko priporoča tudi v podporo otroškemu imunskemu sistemu.


 


NOČNI KOLAGEN

Kaj je nočni kolagen? Kombinacija morskega kolagena, naravnih zelišč in mlečno kislinskih bakterij, ki obnavljajo črevesje.

Gel ima resnično prefinjen okus po jagodah. Dodana so pomirjujoča zelišča, kot so baldrijan, hmelj in jagodičje. Jagode maqui – najmočnejši, naravni super antioksidant na svetu.


Kolagen spodbuja bolj gladko, žarečo in osveženo kožo. Kombinacija baldrijana in hmelja ugodno vpliva na receptorje v možganih, ki so odgovorni za spanje in na naraven način umiri živčevje, prispeva k zdravemu spancu in pomaga zaspati. Naša formula vključuje 6 mlečno kislinskih bakterij, ki obnavljajo črevesje, izboljšajo počutje ter izboljšajo zdravje in lepoto med počitkom.


Za vaše udobje je sladek gel 100% brez glutena, mlečnih izdelkov in konzervansov, v 99% brez sladkorja in na voljo v priročni vrečki za enkratno uporabo.


 

Preverite v trgovini

bottom of page