top of page

C VITAMIN

Verjetno že vsi poznamo C vitamin, enega izmed najbolj priljubljenih in koristnih vitaminov, ki vplivajo na naše zdravje. Ne samo, da C vitamin podpira imunski sistem in pomaga pri naravni obrambi telesa, ampak tudi pozitivno vpliva na sklepe, živčni sistem, presnovo, prebavo in pomaga pri absorpciji železa.

c vitamin

C vitamin je majhna molekula, ki jo imenujem tudi askorbinska kislina ali askorbat. Gre za v vodi topen vitamin, ki ga naše telo ni sposobno proizvesti samo, zato moramo s prehrano ali prehranskimi dopolnili poskrbeti za vnos zadostnih količin. Telo ga hitro porabi, zato je pomembno, da ga skozi dan večkrat zaužijemo ali pa izberemo tablete s podaljšanim sproščanjem.


Našemu telesu C vitamin pomaga pri različnih procesih. Med drugim pozitivno vpliva na:


  • Imunski sistem: Pomaga pri aktivaciji in povečanju belih krvnih celic, ki so v telesu odgovorne za boj proti boleznim in okužbam. Prav tako spodbuja proizvodnjo protiteles, ki pomagajo preprečevati razmnoževanje virusov v telesu.

  • Normalno delovanje organizma: C vitamin sodeluje pri tvorbi kolagena in posledično zagotavlja normalno delovanje žil, kože, dlesni, zob, kosti in hrustanca.

  • Zdravo psihološko stanje: Ker sodeluje pri uravnavanju živčnega sistema, skrbi za normalno psihološko funkcijo in hkrati zmanjšuje utrujenost.

  • Več energije: Vitamin sodeluje v različnih procesih, ki posredno vplivajo na več energije in dobro počutje.

  • Delovanje nadledvične žleze: Zaradi njegove vloge pri stresnem odzivu, lahko pomanjkanje tega vitamina vpliva na povečano proizvodnjo kortizola (stresnega hormona) v telesu. Zadostna količina vitamina C v telesu podpira pravilno delovanje nadledvične žleze.

  • Oskrbo s hranili: Pomembno vlogo igra tudi pri presnovi in absorpciji pomembnih hranil, še posebej železa in folne kisline, ki sta ključnega pomena za pravilno delovanje telesa.

  • Obrambo celic: Kot močan antioksidant preprečuje nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo naše celice in lahko privedejo do prezgodnjega staranja.

Vitamin C je pogosto prisoten v prehranskih dopolnilih, saj zadostne količine podpirajo pravilno delovanje različnih funkcij v telesu. Pogosto se uporablja tudi v kozmetiki, saj kot dodatek v izdelkih za nego kože pomaga pri spodbujanju proizvodnje kolagena in izboljšanju videza kože.

Naše telo C vitamina ni sposobno proizvajati samo, zato je pomembno, da skozi dan poskrbimo za vnos zadostnih količin. Ker ga z današnjo prehrano težko zaužijemo v zadostnih količinah je priporočljiva dodajanje tudi v obliki prehranskih dopolnil. Telo ta vitamin porabi v štirih urah po zaužitju, zato je pomembno, da ga čez dan večkrat zaužijemo ali pa izberemo dopolnila s podaljšanim sproščanjem.

Henry Blooms prehransko dopolnilo Vitamin C + šipek


Henry Blooms prehransko dopolnilo Vitamin C + šipek najmočnejši C vitamin na trgu!


V naši ponudbi najdete edini C vitamin v kombinaciji s šipkom, ki pomaga pri ohranjanju zdravih, fleksibilnih in gibljivih sklepov, podpira prebavo in krepi naravno obrambo telesa. Tablete s počasnim podaljšanim sproščanjem poskrbijo, da se vsebina sprošča enakomerno in postopoma, v daljšem časovnem obdobju. Na ta način poskrbimo, da v telesu ohranjamo stabilno raven učinkovine. To je še posebej koristno pri vitaminu C, ki ga telo sicer hitro porabi in bi ga bilo potrebno skozi dan večkrat dodajati.

Ali veste, da bi morali pojesti kar 20 pomaranč, če bi hoteli v telo vnesti enako količino C vitamina, kot ga dobite z zaužitjem ene kapsule?

Posamezna kapsula vsebuje 1000 mg vitamina C in 50 mg suhega izvlečka plodu šipka. Različne študije so pokazale, da lahko dnevno uživanje zadostnih količin C vitamina (70-200 mg) zmanjša možnost pojava simptomov prehlada za kar 30%! Tudi če do prehlada pride, pa ta ob rednem jemanju vitamina ne bo tako izrazit.

c vitamin - pomarance

Kako uporabljati C vitamin kapsule s podaljšanim sproščanjem?

Dnevno zaužijte 1 tableto skupaj s hrano. Tablete ne vsebujejo glutena, mlečnih sestavin, soli, kvasa, laktoze, arom, umetnih barvil in konzervansov.

Prehranski dodatki Henry Blooms

Priznano avstralsko podjetje Henry Blooms ima v ponudbi širok nabor prehranskih dopolnil iz naravnih sestavin, ki pomagajo izboljšati zdravje in dobro počutje. Njihovi izdelki dosegajo visoke standarde kakovosti in so primerni tudi za osebe z alergijami, saj ne vsebujejo laktoze, glutena in soje.


Znaki, ki nakazujejo na morebitno pomanjkanje C vitamina:

Za pomanjkanje tega vitamina v telesu so lahko krivi različni dejavniki. Med glavne dejavnike zagotovo spada neprimerna prehrana, v katero ni vključeno dovolj zelenjave in sadja. Poleg tega pomanjkanje povzročijo tudi kajenje in pitje alkohola, izpostavljenost stresu in onesnaževalcem ter nekatera zdravila.

Telo samo ne more proizvajati tega vitamina, zato se pogosto zgodi, da pride do pomanjkanja. Ker je ta esencialni hranilni element povezan z pravilnim delovanjem številnih funkcij v telesu ima lahko pomanjkanje številne negativne posledice za naše zdravje. V nadaljevanju naštevamo nekatere izmed znakov, ki lahko nastanejo kot posledica pomanjkanja C vitamina:

  • Pogoste okužbe: Pomanjkanje lahko vodi do oslabljenega imunskega sistema, kar poveča tveganje za nastanek okužb. Vitamin C ima ključno vlogo pri tvorbi belih krvnih celic, ki se borijo proti okužbam, hkrati pa kot antioksidant pomaga celice zaščititi pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Če telo ni zadostno pripravljeno za boj proti okužbam, se lahko pogosto zgodi, da zbolite.

  • Utrujenost: Zaradi njegove vloge pri presnovi energije (telesu pomaga pri pretvorbi hrane v energijo) in absorpciji železa (ta je ključnega pomena za prenos kisika v telesu), lahko pomanjkanje povzroči utrujenost in pomanjkanje energije.

  • Slaba koža: Vitamin C v telesu pomaga pri proizvodnji kolagena, pomembnega gradnika kože, ki skrbi za elastičnost, čvrstost in mladosten videz kože. Antioksidativne lastnosti vitamina C pa kožo ščitijo pred škodljivimi zunanjimi dejavniki in pomagajo pri zdravljenju aken in drugih kožnih vnetij.

  • Slabo celjenje ran: Ob pomanjkanju vitamina C lahko zaradi zmanjšane proizvodnje kolagena pride tudi do slabšega celjenja ran. Hudo pomanjkanje lahko celo zaustavi sposobnost našega telesa za celjenje ran.

  • Krvavitve in otekanje dlesni: Tako kot pri celjenju ran je tudi pri dlesnih gradnik vezivnega tkiva kolagen. Če v telesu primanjkuje C vitamina lahko dlesni postanejo občutljive, se vnamejo ali začnejo celo krvaveti. V kombinaciji z oslabelim imunskim sistemom lahko to poveča tveganje za nastanek okužb in ustnih bolezni.

  • Bolečine v sklepih: Če telesu primanjkuje C vitamina se zmanjša tudi tvorba kolagena, kar lahko vodi v oslabitev in obrabo hrustanca – to pa posledično povzroči vnetja in bolečine v sklepih.

  • Modrice: Kadar v telesu zaradi pomanjkanja tega vitamina pride do zmanjšane produkcije kolagena, lahko to privede tudi do večje nagnjenosti h podplutbam. Oslabljena proizvodnja kolagena lahko vodi do šibkejših in tanjših sten krvnih žil, poleg tega pa slabša absorpcija železa oslabi tvorbo hemoglobina in oskrbo tkiv s kisikom.

  • Krvavitve iz nosu: Kombinacija zgoraj omenjenih simptomov (slabše celjenje ran, oslabljene stene žil,…) ki lahko nastanejo kot posledica pomanjkanja vitamina C lahko pripelje tudi do povečanega tveganja za krvavitve iz nosu.


Kje najdemo največ C vitamina?

Seveda nas večina ob omembi tega vitamina verjetno pomisli na limone, vendar med najboljše vire tega vitamina spadajo različno sadje in zelenjava.

Zelenjava: paprika, brokoli, cvetača, zelje, špinača, ohrovt, paradižnik, kumare

Agrumi: limone, limete, grenivke, pomaranče

Jagodičevje: maline, jagode, robide, brusnice, borovnice, šipek

Drugo sadje: ananas, mango, guava, kivi, papaja

Ali ste vedeli, da je krompir v slovenski prehrani eden izmed glavnih virov vitamina C? Krompir sicer ne spada med najbolj bogate vire tega vitamina, vendar je, glede na to kolikokrat se pojavlja na naših krožniki, eden izmed glavnih virov C vitamina v naši prehrani!

Kljub temu, da je pomembno, da ohranjamo zdrav življenjski slog in skrbimo za zdravo, hranilno prehrano, pa v današnjem svetu težko zagotovimo vnos zadostne količine vitamina C samo skozi prehrano. Še posebej imajo težave s tem lahko ljudje, ki so zaradi alergij, vegetarijanstva ali veganstva omejeni s prehrano. Tudi različne bolezni, zdravstvene težave in zdravila lahko vplivajo na absorpcijo vitamina C v telesu.


Zadostne količine vitamina C v telesu lahko zagotovimo s pomočjo dodajanja kakovostnih prehranskih dopolnil, kot je Henry Blooms VITAMIN C + ŠIPEK – najmočnejši C-vitamin na trgu! Pri večini ljudi naj prevelike količine C vitamina nebi povzročale škode - nekatere študije celo kažejo na to, da bi lahko bile večje količine tega vitamina za telo celo koristne. Načeloma se vitamin ne shranjuje v telesu, ampak se v primeru, da ga ne porabimo, presežek izloča z urinom.


Pogosta vprašanja in odgovori


1.) Zakaj je C vitamin izjemnega pomena za pravilno delovanje našega telesa?

Zadostne količine vitamina C v telesu so pomembne za pravilno delovanje različnih funkcij v telesu. Ta vitamin namreč podpira delovanje imunskega sistema in kot antioksidant celice ščiti pred poškodbami prostih radikalov. Pomemben je tudi za tvorbo kolagena, ki je pomemben gradnik kože, hrustanca, kosti in mišic. V telesu pomaga tudi pri absorpciji železa in podpira normalno delovanje živčnega sistema. Ker ga telo samo ne proizvaja, moramo poskrbeti za vnos zadostnih količin s pravilno prehrano, lahko pa ga zagotovimo tudi s pomočjo prehranskih dopolnil.


2.) Kateri znaki in simptomi nakazujejo na morebitno pomanjkanje C vitamina?

Pomanjkanje vitamina C lahko v telesu povzroči številne znake in simptome, ki nakazujejo na morebitne težave. Med najpogostejše znake in simptome pomanjkanja tega vitamina spadajo utrujenost, oslabelost, izguba teka, slabost, krvavitve dlesni, bolečine v sklepih in mišicah, suha in hrapava koža ter podaljšano celjenje ran. V hujših primerih pomanjkanja vitamina C se lahko pojavijo tudi simptomi, kot so izpadanje zob, slabokrvnost, depresija in anksioznost.


3.) Kako delujejo tablete C vitamina s podaljšanim sproščanjem?

Tablete C vitamina s podaljšanim sproščanjem delujejo tako, da postopoma sproščajo vitamin C v telo skozi daljše obdobje časa. To omogoča bolj učinkovito absorpcijo vitamina C in zmanjša tveganje za predoziranje, saj se presežek vitamina C izloči iz telesa prek urina. Tablete C vitamina s podaljšanim sproščanjem so lahko koristne za vse, ki želijo povečati vnos vitamina C za podporo imunskemu sistemu ali drugim zdravstvenim koristim.


Preverite v trgovini

bottom of page