top of page

Za zdravo srce

Hipertenzija - tihi ubijalec


Krvni tlak je sila, s katero kri, ki teče po žilah, pritiska na stene arterij. Verjetnost za razvoj hipertenzije se s starostjo povečuje.


Prav tako so osebe, ki imajo sorodnika s hipertenzijo, nagnjene k višjemu krvnemu tlaku. K temu prispevajo tudi nezdrav življenjski slog, kot so prehrana z visoko vsebnostjo soli, premalo telesne aktivnosti, čezmerno uživanje alkohola in kajenje.


Merjenje krvnega tlaka
Merjenje krvnega tlaka

Debelost, sladkorna bolezen, stres in kronične ledvične bolezni tveganje še povečujejo. Včasih že zdravstveni pregled povzroči zvišanje krvnega tlaka, čemur pravimo hipertenzija bele halje in pomeni prehodno zvišanje krvnega tlaka zaradi tesnobe ali stresa v bolnišničnem okolju.


Povišan krvni tlak


Hipertenzija pogosto dalj časa ne povzroča težav, zaradi česar si je prislužila vzdevek "tihi ubijalec". Osebe s povišanim krvnim tlakom lahko običajne težave, kot so glavoboli, šumenje v ušesih, omotica, utrujenost, krvavitev iz nosu ali motnje vida, zaznajo šele, ko je bolezen že napredovala. Zato je pomembno redno spremljanje krvnega tlaka, zlasti pri posameznikih z dejavniki tveganja.


Trajno visok krvni tlak predstavlja resno tveganje, saj povzroča zaplete, kot so ateroskleroza, bolezen koronarnih arterij, srčno popuščanje, možganska kap in poškodbe ledvic. Prispeva lahko tudi k bolezni perifernih arterij, poslabšanju vida, anevrizmu, poslabšanju kognitivnih sposobnosti in spolnim motnjam.



Ključno vlogo pri preprečevanju in zniževanju povišanega krvnega tlaka ima zdrav življenjski  slog.


Fermentirani oljčni listi v tekočini imajo dovoljeno zdravstveno trditev - uravnavajo krvni tlak. Ker imajo dodano tudi oleaeuropeo se dosežejo odlični rezultati tudi pri protivirusni zaščiti. Napadajo glivice, viruse in bakterije.



Preverite v trgovini

bottom of page