top of page

Študija o vitaminu D v povezavi z vokalno disfunkcijo

Na World Allergy Organization XXII so v sklopu konference World Allergy Conference izvedli študijo, ki je povezala pomanjkanje D vitamina pri težavah z vokalno disfunkcijo.


Dodaj prehrani Vitamin D3 + K2 prehransko dopolnilo Henry Blooms
Dodaj prehrani: Vitamin D3 + K2 - prehransko dopolnilo Henry Blooms

Foto: Happy Memories Studio



Študija je bila izvedena 8. decembra 2011 v mestu Cancun v Mehiki.

Opravili so jo v skupini 37 športnikov, nekadilcev (24 moških in 13 žensk v starosti od 13 do 25 let).


Ob vadbah se lahko pojavi bronhospazma (EIB) (dušenje - bronhialni krč) ali laringospazma (zoženje vokalne votline), ki se pogosto, zmotno poveže z astmo.



Raziskovalci so med hiperventilacijskem testu na podlagi vrednosti D vitamina potrdili, da je pomankanje D vitamina povezano z vokalno disfunkcijo.

Pri hiperventilacijskem testu z nespremenjenim nivojem ogljikovega dioksida, je 10 posameznikov imelo težave z EIB (bronhoplazma). 12 posameznikov pa je zaznalo vokalno disfunkcijo.

Pri hiperventilacijskem testu v hipokapničnih pogojih (hipokapnija je stanje zmanjšane koncentracije ogljikovega dioksida v krvi) pa so pri 8 posameznikih zaznali težabe z EIB. Pri kar 15 posameznikih pa so potrdili težave z vokalno disfunkcijo.



Zanimivo je dejstvo, da so pri 18 posameznikih (49%) dokazali pomanjkanje D vitamina (raven 25-hydroxycholecalciferol < 25 ng/mL)


Športniki z vokalno disfunkcijo so imeli bistveno nižje ravni D vitamina, kot tisti, ki težav z vokalno disfunkcijo niso imeli.

Kaj sploh je vokalna disfunkcija?


"Disfunkcija vokalnega kabla (VCD) je sindrom, ki povzroča simptome, podobne astmi, zaradi neobičajnega zaprtja vokalnih žic. Simptomi lahko vključujejo piskanje, težko dihanje in tesnobo prsnega koša ali vratu. Oseba z vokalno disfunkcijo verjetno ne bo mogla govoriti ali pa bo govorila samo s hripavim glasom."


Dr. Heffler je dejal, da je ta študija izredno zanimiva, ker se je dodatno potrdila pomembnost D vitamina v telesu, ter potrdil, da so se simptomi vokalne disfunkcije, po dodajanju D vitamina k prehrani zelo izboljšali.


Zakaj je vitamin D še pomemben?


Vitamin D naše telo med drugim potrebuje za normalno delovanje imunskega sistema, za normalno absorpcijo kalcija in fosforja, prispeva k normalnim ravnem kalcija v krvi ter sodeluje pri procesu celične delitve. Vitamin D3 se najbolje absorbira z dodanim K2. Ob vitaminu D3 je za pravilno nalaganje kalcija v kosti, ter preprečevanje kalcinacije ožilja ključnega pomena dodan vitamin K2! K2 namreč preprečuje, da bi se kalcij nalagal v žilah in povzročal srčno-žilne težave.


Na kaj še bodite pozorni?

Ne le IU količine, vitamin D potrebuje za dobro delovanje tudi vitamin K in dovolj vitamina C. Vsi procesi v telesu delujejo v sinergiji. Npr. manjša vrednost vitamina K v krvi poveča nevarnost zloma kosti.


Preverite še vitamin D v spreju:



 

Povzeto po študiji:


 




Preverite v trgovini

bottom of page