Objavil

Zakaj so fermentirani izdelki dobri za nas?

Fermentirana hrana

Za fermentirane izdelke bi lahko rekli, da so to izdelki naše prihodnosti. Fermentacija je spontani postopek, kjer naravno prisotne bakterije poskrbijo za razkroj škroba in sladkorja v hrani, pri tem pa se ustvari mlečna kislina. Tako se v živilu ohranijo vsi vitamini in encimi, nastanejo pa tudi dobre bakterije, ki jih imenujemo probiotiki. Postanejo tudi boljše prebavljiva. Torej s fermentiranimi izdelki, ki jim lahko rečemo kar superživila v telo vnašamo dobre bakterije, ki jih nujno potrebujemo za zdrav imunski sistem.

Kaj je fermentacija?

Fermentacija
Fermentacija

Fermentacija je naravni presnovni proces mikrobiološkega sveta, ki sladkor pretvarja v kisline, pline ali alkohol. Človek ta kemijski proces za ohranjanje hrane izkorišča že od neolitika. Fermentacija poskrbi za dodano vrednost osnovnih živil, ki jih fermentiramo. Hrano oživi s kopico dobrih mikroorganizmov ter na ta način nahrani naše telo. Naš prebavni trakt mora prebaviti hrano, ki jo prejme, to pa stori s pomočjo dobrih črevesnih bakterij, ki sprožijo fermentacijo.

Fermentirani izdelki imajo večjo vsebnost vitaminov B ter folne kisline, so bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega 3 in vsebujejo več encimov. Lahko bi rekli, da gre kar za superživila, saj hranila v njih zaradi prisotnosti mikroorganizmov ostajajo “živa”.

Zaradi večje vsebnosti zdravih bakterij so tudi lažje prebavljivi, saj le-te pripomorejo k razgradnji, pomagajo spodbujati prebavo in gibanje blata, ter preprečijo zaprtje. Dobre bakterije preprečujejo naselitev patogenih oz. bolezenskih organizmov, ki povzročajo bolezni.

Fermentacija in prebava

Če v našem telesu nimamo dovolj dobrih črevesnih bakterij in zaradi tega namesto fermentacije steče vretje, je posledica tega upočasnjena oz. zaustavljena prebava. Te težave so lahko tudi posledica prekomerne prehrane ali napačne kombinacije zaužite hrane, tako pri zdravih kot pri bolnih osebah. Na ta način lahko prihaja do kopičenja oblog na črevesju. V kolikor v svoje telo ne vnesemo dovolj vlaknin, lahko pride do motenj v procesu presnove in prebave, na primer:

  • napihnjenost in neprijetni vetrovi,
  • upad mišične moči,
  • slabša zbranost in nizek nivo energije po zaužiti hrani,
  • prekomerno potenje in neprijeten vonj potu,
  • zakisanost telesa,…

S tem ko uživamo več fermentirane hrane, v naše telo vnesemo večjo količino dobrih bakterij, ki pomagajo našemu telesu razgradnjo težko prebavljive hrane, s čimer preprečimo napihnjenost in vetrove.

Fermentirano olje
Fermentirana hrana

Za koga so posebej primerni fermentirani izdelki

Zaradi prisotnosti celotne skupine vitaminov B: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12, so primerni za skupine ljudi, ki so še posebno izpostavljanju pomanjkanju le-teh. To so vegani, vegetarijanci, noseče in doječe mamice, osebe starejše od 50 let, ljudje s Chronovo boleznijo, celiakijo, ter drugimi boleznimi želodca ali tankega črevesja. S fermentiranimi izdelki v telo vnašamo zdrave bakterije, ki jih nujno potrebujemo za ohranjanje zdravega imunskega sistema.

Fermentacija in probiotiki

Pri procesu fermentacije nastajajo tudi mlečnokislinske bakterije, ki jih bolj poznamo pod izrazom “probiotiki”, ki so že od nekdaj del vsake domače lekarne. Uživanje teh blagodejnih bakterijskih kultur učinkuje protivnetno, po enem mesecu uživanja se ublaži psihična napetost in tako se lažje soočamo tudi z vsakodnevnimi stresnimi situacijami, ki se jim danes takorekoč ni več moč izogniti.

Ravnovesje dobrih in slabih bakterij, ki jih lahko dosežemo le z zadostno količino zaužitih probiotičnih kultur, je pomembno tako za dobro prebavo, izgled, kožo, kot tudi za zdravje možganov, močan imunski sistem, ter presnovo vitaminov in mineralov. V črevesju namreč nastaja več kot 70% celic imunskega sistema, več kot 90% serotonina, ki je boljše poznan kot hormon sreče in ima ključno vlogo pri uravnavanje razpoloženja, usmerjanju pozornosti, vpliva na procese učenja, motivacije in občutek zadovoljstva.

Vir slik: https://www.pexels.com/