Objavil

Svetlin, zdravilo za vse

Svetlin

Svetlinovo olje, bogato z maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za naše zdravje. Sploh v poletnem času je zelo priporočljivo, saj neguje in nahrani našo kožo, ki je v teh mesecih bolj izpostavljena sončnim žarkom, hkrati pa tudi zaščiti naše oči, sklepe, izboljšuje razpoloženje, postavlja hormone v ravnovesje, itd.

To čudežno rastlino so poznale že naše babice, ki so jo imenovale “nočna frajla”. Če jih povprašamo, bodo prav gotovo izbrskale kakšen star recept, ki vsebuje tudi to skrivno, zdravilno sestavino.

Olje vsebuje življenjsko pomembne nenasičene esencialne maščobne kisline, kot sta gama linolenska in linolenska kislina.Ti dve kislini imata dragoceno lastnost, da nase vežeta vse proste radikale in s tem zaščitita naše celice in živce. Med drugim gamalinolenska kislina manjša možnost lepljenja trombocitov in izboljša pretok krvi. Zaradi te sposobnosti se priporoča uživanje predvsem v predmenstrualnem času. Znižuje tudi ravni slabega holesterola.

Gre za dvoletno rastlino, ki zraste nekje med 30-imi in 150-imi centimetri, cveti pa od pozne spomladi do poznega poletja. Bledorumeni cvet krasijo štirje cvetni listi srčkaste oblike. Njegovo učinkovitost so poznali že Indijanci, ki so z njim zdravili rane, zdravili kožne bolezni, zastrupitev jeter, ženske težave, predmenstrualne sindrome in posledice ponočevanja.

ODPRAVLJA TEŽAVE S SKLEPI

Vse več obolelih za revmo in artritisom se okorišča zdravilnih učinkovin svetlina, saj zmanjšuje otekanje sklepov in bolečine, ki so s tema boleznima povezane.

POMAGA V BOJU Z ODVEČNO TEŽO, DEPRESIJO

Preganja težave zaprtosti, ureja prebavo. Z njegovo pomočjo tudi hitreje porabljamo kalorije. Nekatere raziskave celo kažejo, da uspešno preganja tudi depresivne motnje, in sicer zahvaljujoč prostagladinom, ki uravnavajo delovanje možganov, izboljšujejo razpoloženje, koncentracijo in pozornost.

UREJA HORMONSKO NERAVNOVESJE

Ženske težave s predmenstrulnimi nevšečnostmi, bolečinami v prsih, nogah, spodnjem delu trebuha, z menopavzo, z vročinskimi valovi in simptomih živčnosti, se lahko odpravijo z rednim uživanjem 1000mg kapsul čistega svetlinovega olja. Vse več je parov, ki so s svetlinovim oljem odpravili tudi težave z neplodnostjo.

NAHRANI LASE, NOHTE IN KOŽO

Velikokrat ga uporabljajo tudi kot glavno sestavino v raznih kozmetičnih pripravkih, ki skrbijo za naše lase, nohte in kožo. Nohte utrjuje, hkrati pa tudi povrne sijaj koži in lasem.Utrjuje tudi trepalnice in preprečuje njihovo lomljenje.

UPORABNO V OBRAZNIH MASKAH

Kapsulo lahko tudi enostavno prebodemo in olje uporabimo za večerno obrazno masko.

Sestavine: 

  • 3 žlice jogurta 
  • 2 kapsuli svetlinovega olja
  • 1 žlica medu 
  • glina v prahu  

Postopek:

Sestavine temeljito zmešaj v skodelici. Če je zmes preveč tekoča, dodamo še malo gline in pomešamo. Ko je maska pripravljena jo nanesemo na očiščen obraz, vrat in dekolte in jo pustimo delovati 20 minut. Masko enostavno očistimo z vodo in obraz obrišemo s toplo brisačo. Po želji kožo navlažimo z rožno vodo.

Rok trajanja:  6 ur v hladnilniku.