Objavil

Solata za poletne dni

Zelena solata z mladim zeljem, korenčkom, jabolki, popečeno polento, sardelami z žara, zaokrožena z jogurtovim prelivom s kančkom belega vina. Pa naj še kdo reče, da te sveže nabrana zelenjava z domačega vrta z malo sredozemskega pridiha ne more nasititi.

Sestavine:

  • 1 večjo zeleno solato
  • 1 glavico mladega zelja
  • 4 srednje korenčke
  • 2 jabolki
  • 1 navaden jogurt (3,2%)
  • šopek drobnjaka
  • belo vino
  • sol
  • olivno olje
  • polenta
  • sveže ali zamrznjene sardele

Postopek:

Najprej je na vrsti čiščenje solate, ki smo jo zjutraj nabrali na vrtu in jo do uporabe pustili nekje na hladnem. Natrgamo jo na primerne koščke, na čim tanjše rezine narežemo mlado zelje in ga z narstrganim korenčkom dodamo k zeleni solati. Jabolka operemo, očistimo in narežemo na poljubne koščke, za še boljši okus jih lahko tudi nastrgamo.

Med pripravo zelenjave in sadja v slani vodi skuhamo polento po navodilih iz vrečke. Pustimo jo, da se dobro ohladi, nato jo narežemo na kocke in jo popečemo na malo olivnega olja. Pustimo, da se zopet ohladi.

V drugi ponvi segrejemo olje v katerem spečemo očiščene in osoljene sardele. Pečemo jih približno 5 minut na vsaki strani, oziroma dokler ne dobijo hrustljave skorjice.

Popečena polenta in sardele se že hladijo. Preostane nam samo še priprava preliva. Navadni jogurt s 3,2% mlečne maščobe zmešamo z nasesekljanim šopkom drobnjaka in soljo. Vse skupaj dobro premešamo in na koncu dodamo še nekaj kapljic belega vina, ki nam je všeč. Mi smo uporabili slajše vino.

Pred serviranjem zelenjavo zmešamo s polento in pripravljenim prelivom. Na vrh dodamo še popečene sardele in s skledo v roki smo že na poti proti vrtni garnituri oziroma balkonu.

Pa dober tek! 🙂