Objavil

Magnezij – kdaj, zakaj, v kakšni obliki?

Magnezij
Magnezij – pomemben mineral, ki ga večini (pre)pogosto primanjkuje

Magnezij je mineral, ki v telesu sodeluje v več sto encimskih procesih. Sodeluje pri sintezi beljakovin, v procesih delitve celic, vpliva na delovanje mišic, tudi srčne mišice, pravilno delovanje živčnega sistema, ter ohranja naše kosti in zobe zdrave in močne.

Pomembno vlogo naj bi imel celo pri normalni tvorbi DNK. V telesu odraslega človeka se nagaja približno do 25g tega esencialnega minerala. Njegove ravni vzdržujemo z uravnoteženo prehrano.

Zakaj je magnezij tako pomemben za naše telo?

Magnezij je potreben za proizvodnjo energije, uravnava celoten živčni in mišični sistem ter krepi odpornost celega telesa. Sodeluje pri več kot 300 biokemičnih reakcijah v telesu, vključno s sintezo beljakovin, pri delovanju mišic in živcev, uravnava vrednost glukoze v krvi ter sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka.

Pomoč pri migrenah in glavobolu

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki trpijo za migreno, nižje vrednosti magnezija v krvi kot tisti, ki za njo ne trpijo. Pomanjkanje magnezija namreč povzroča pretirano vzdraženost mišičnih in živčnih vlaken. Posledica tega je napetost na področju vratu in hrbta, kar lahko vodi v stresne glavobole.

Obenem prihaja tudi do oženja krvnih žil v možganih, kar je lahko vzrok napadom migrene. Ravno zato je za preprečitev glavobola ter kot preventiva v primeru migren priporočljiva zadostna oskrba našega telesa z magnezijem, mineralno snovjo, ki je pomembna za življenje.

Magnezij in prebava

Ena najbolj razširjenih uporab magnezija je za lajšanje zaprtja – magnezij je aktivna sestavina v različnih odvajalih. Znan tudi po tem, da sprošča mišice, ki so del prebavnega sistema, česar rezultat je boljša prebava. Poleg tega magnezij nevtralizira želodčno kislino. Pomanjkanje magnezija v telesu lahko tako povzroči težave z zaprtjem.

Regeneracija in zaščita pred krči

Z uživanjem z magnezijem bogatih živil boste dosegli sprostitev mišic v telesu oziroma ublažitev bolečine v mišicah. Pomanjkanje magnezija namreč povzroča zakrčenost, različne težave pri gibanju in kopičenje mlečne kisline v mišicah. Posebej ljudje, ki se ukvarjajo s športom, morajo biti zato pozorni na zadostno količino magnezija v organizmu.

Z magnezijem proti osteoporozi

Osteoporoza je naslednja izmed bolezni, ki se ji z zadostnim vnosom magnezija lahko izognete. Mineral ima namreč izjemno velik vpliv na primerno gostoto in zdravje naših kosti. Z uživanjem Blooms magnezijevega citrata, ki je neverjetno bogat z magnezijem, lahko torej močno zmanjšate tveganje za nastanek osteoporoze.

Magnezij je izjemno pomemben tudi za srce

Magnezij je izredno pomemben tudi za ohranjanje zdravega srca. Srce je namreč organ, ki je sestavljen iz najvišjega deleža magnezija. V kombinaciji s kalcijem magnezij poskrbi za uravnavanje krvnega tlaka – na ta način preprečuje hipertenzijo.

Pomanjkanja magnezija lahko namreč privede do nenadzorovanega krčenja mišic, posledica česar je lahko celo srčni napad. Magnezij poleg vseh naštetih prednosti deluje tudi kot elektrolit, ti pa so nujni za prenašanje živčnih dražljajev. Brez elektrolitov naše srce ne more črpati krvi, prav tako pa naši možgani ne morejo normalno opravljati svojih funkcij.