Objavil

Kurkuma – možganska začimba

Kurkuma je aromatična, oranžna začimbnica z Daljnega vzhoda, ki je vse več ljudi v svojem vsakdanjem prehranjevanju ne uporablja zgolj zaradi lepše barve jedi in boljšega okusa, pač pa tudi zaradi zdravilnih učinkov, ki se jih lahko veselimo, če jo vključimo v prehrano.

Poleg tega, da ureja našo prebavo, odpravlja različne vnetne odzive v telesu, spodbuja cirkulacijo vseh telesnih tekočin, so zadnje raziskave avstralskih strokovnjakov odkrile celo, da lahko poveča naše kognitivne sposobnosti in učinkuje kot podpora možganskim celicam, celo v primeru Alzheimerjeve bolezni.

Kurkuma vsebuje sestavino imenovano kurkumin, ki dokazano zaščiti naša jetra in pomaga žolčniku pri izločanju bilirubina, žolča in holesterola. Hkrati pa spodbuja tudi izločanje zaščitnih snovi trebušne stene. Redno uživanje kurkume naj bi celo izničilo škodljivo delovanje karcinogenov, ki jih zaužijemo s prehrano. Z njo lahko preprečimo tudi napredovanje ateroskleroze, poškodbe krvnih žil, saj naj bi ta začimba ustvarjala tudi oblogo žil.

Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, kalij, ter veliko vlaknin. Glavna učinkovina kurkumina pa je zaščita telesa pred vnetji. Tega se že od nekdaj zavedajo v Indiji in na Kitajskem, kjer so to  dejstvo s pridom izkoriščali v kuhinji in tudi v medicini.

Nekateri običaji so kurkumo poznali tudi kot prinašalko sreče in jo vključevali v poročne obrede.

Nove raziskave pa celo kažejo, da kurkuma vsebuje aromatični turmeron, ki aktivira in spodbuja živčne matične celice, da se delijo oziroma množijo. To pa še posebej koristi ljudem po možganski kapi ali ljudem z demenco. Rezultati raziskav so bili neverjetni. Celice, ki so jih znanstveniki dali v snov iz kurkume so pokazale za 80% več regenerativnih sposobnosti kot pred tem poskusom. Ko se poveča količina matičnih celic pa je mogoče tudi prej okrevati po možganski kapi, saj se možgani na takšen način regenerirajo.

Kurkumin spada pod eno najbolj raziskanih protivnetnih, antioksidativnih sestavin, ki delujejo tudi proti prostim radikalom, upočasnjujejo staranje in napredovanje raznih bolezni.

Po vsem zgoraj opisanem lahko z gotovostjo upravičimo označevanje kurkume kot kraljice zdravja. 

Dobro si je zapomniti, da se kurkuma zelo dobro veže z maščobami in jo je zato tudi najbolje uživati v tej kombinaciji. Vse začimbe sveta pa najbolje delujejo v kombinaciji; tako kurkumin v telesu najbolje opravlja svojo funkcijo v kombinaciji s črnim poprom. V eni kapsuli Bloomsovega kurkumina boste našli popolno mešanico obeh omenjenih začimb, ki sta obdane z gastrorezistentno ovojnico, zaradi katere je učinkovanje podaljšano in izkoristek za telo največji.