Objavil

Kurkuma – možganska začimba

Kurkuma

Kaj je kurkuma in zakaj je dobra za naše telo

Kurkuma je aromatična, oranžna začimbnica z Daljnega vzhoda. Včasih je veljalo, da ljudje kurkumo uporabljajo zgolj zaradi lepše barve jedi in boljšega okusa. Vse več ljudi danes uporablja kurkumo predvsem zaradi zdravilnih učinkov ob njeni vključitvi v prehrano.

Poleg tega, da ureja našo prebavo, odpravlja različne vnetne odzive v telesu, spodbuja cirkulacijo vseh telesnih tekočin, so zadnje raziskave avstralskih strokovnjakov odkrile celo, da lahko poveča naše kognitivne sposobnosti in učinkuje kot podpora možganskim celicam, celo v primeru Alzheimerjeve bolezni.

Kurkumin

Kurkuma vsebuje sestavino imenovano kurkumin, ki dokazano zaščiti naša jetra in pomaga žolčniku pri izločanju bilirubina, žolča in holesterola. Hkrati pa spodbuja tudi izločanje zaščitnih snovi trebušne stene. Redno uživanje kurkume naj bi celo izničilo škodljivo delovanje karcinogenov, ki jih zaužijemo s prehrano. Z njo lahko preprečimo tudi napredovanje ateroskleroze, poškodbe krvnih žil, saj naj bi ta začimba ustvarjala tudi oblogo žil.

Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, kalij, ter veliko vlaknin. Glavna učinkovina kurkumina pa je zaščita telesa pred vnetji. Tega se že od nekdaj zavedajo v Indiji in na Kitajskem, kjer so to  dejstvo s pridom izkoriščali v kuhinji in medicini. Nekateri običaji so kurkumo poznali tudi kot prinašalko sreče in jo vključevali v poročne obrede.

Kurkuma
Kurkuma
Kurkuma -  rastlina iz družine ingverjevk
Kurkuma – rastlina iz družine ingverjevk

Nove raziskave o kurkumi – regeneracija možganov

Nove raziskave celo kažejo, da kurkuma vsebuje aromatični turmeron. Le ta aktivira in spodbuja živčne matične celice, da se delijo oziroma množijo. To pa še posebej koristi ljudem po možganski kapi ali ljudem z demenco. Rezultati raziskav so bili neverjetni. Celice, ki so jih znanstveniki dali v snov iz kurkume, so pokazale za 80% več regenerativnih sposobnosti kot pred tem poskusom. Ko se poveča količina matičnih celic pa je mogoče tudi prej okrevati po možganski kapi, saj se možgani na takšen način regenerirajo.

Kurkumin spada pod eno najbolj raziskanih protivnetnih, antioksidativnih sestavin, ki delujejo tudi proti prostim radikalom, upočasnjujejo staranje in napredovanje raznih bolezni.

Po vsem zgoraj opisanem lahko z gotovostjo upravičimo označevanje kurkume kot kraljice zdravja. 

Dobro si je zapomniti, da se kurkuma zelo dobro veže z maščobami in jo je zato tudi najbolje uživati v tej kombinaciji. Vse začimbe sveta pa najbolje delujejo v kombinaciji – tako kurkumin v telesu najbolje opravlja svojo funkcijo v kombinaciji s črnim poprom. V eni kapsuli Bloomsovega kurkumina boste našli popolno mešanico obeh omenjenih začimb, ki sta obdani z gastrorezistentno ovojnico. Zaradi ovojnice je učinkovanje podaljšano in izkoristek za telo največji.