Objavil

Koža – naš največji organ

Koža je največji in najtežji organ našega telesa, ki varuje vse ostale, zato je nega kože še kako pomembna. Predstavlja našo razmejitev od okolice, ščiti pred škodljivimi vplivi iz okolja, je sredstvo sporazumevanja, regulira telesno temperaturo. Preko kožne površine telo izmenjuje snovi z okoljem, zaznava dotik, temperaturo, skoznjo sintetizira vitamin D, zato je skrb zanjo velikanskega pomena..

Njena sestava je večplastna: sestavljajo jo vrhnjica, usnjica, ter podkožje. Ste vedeli, da h koži štejemo tudi lase, dlako, nohte, ter žleze lojnice in znojnice? 

Kako prepoznati svoj tip kože in kako jo pravilno negovati? 

Koža poleti potrebuje še posebno pozornost, saj več časa preživimo na soncu, ki je v poletnih mesecih dosti močnejše. UV-žarki puščajo sledove, koža si prekomerno izpostavljenost soncu zapomni, četudi se vedno ustrezno zaščitimo s sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Tudi če se pridno izogibamo sončnim žarkom v delu dneva, ko je moč UV žarkov največja, ti ni dovolj. Nega kože je pomembna skozi celo leto in v vseh vremenskih razmerah.

Sonce kožo izsuši ter razkraja kolagenska veziva v koži. Če nismo pozorni in nas opeče, se začne vnetje, koža je poškodovana, poveča se celo stopnja oksidativnega stresa, s katerim se mora telo soočiti v tem primeru. 

Poleg ustrezne sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem torej potrebujemo še regenerativno, protivnetno zaščito za telo, ki bo kožo nahranila, jo posledično naredila mehko in sijočo. 

Svetlinovo olje in nega kože

Med sestavinami številnih kozmetičnih pripravkov boste našli svetlinovo olje, ki kot vir Gama-linolenske kisline (GLA) vpliva na številne parametre v koži. Med drugim poskrbi, da je koža navlažena od znotraj navzven, prožna, odporna, čvrsta in posledično zmanjšuje vidnost gubic na koži.

Velikokrat je del receptur dobrih produktov za nego kože tudi dodatek vitamina E, ki ščiti pred poškodbami DNK, ter skrbi za sijoč izgled nohtov ter las. Za odpravljanje katerih simptomov bi še bilo blagodejno uporabljati svetlinovo olje in kakšna je receptura blagodejne, hranilne maske, si lahko prebereš v enem naših prvih zapisov o tem izdelku

Telo ima na razpolago le linolensko kislino, iz katere samo ne more izdelati GLA kisline, ki jo vsebuje svetilnovo olje. Telesu lahko pomagamo, da te kisline vnesemo skozi prehrano v obliki prehranskega dodatka

Ustrezna koncentracija tega, za telo esencialnega olja pomaga tudi uravnavati hormonsko neravnovesje. Le-to se pri ženskah kaže skozi utrujenost, moten ritem spanja, nočno znojenje, motnje razpoloženja. Posledice hormonskega neravnovesja se kažejo tudi kot nenadno povečanje ali zmanjšanje telesne teže, slab nivo koncentracije in spomina, čustvene težave, itd. 

Dnevni odmerek je 2-3 kapsule na dan, ki se trikrat dnevno zaužijejo ob jedi. Za zunanjo uporabo pa je mogoče kapsulo tudi prepičiti in olje nanesti na kožo. Z njim se lahko pripravi tudi maska za obraz, ki bo še dodatno nahranila kožo. Recept zanjo lahko najdete tukaj