Objavil

Pa je zares dovolj, da spremenimo prehrano?

Veliko ljudi si je v novem letu postavilo cilj, da želi izgubiti nekaj kilogramov. Nekateri še niso obupali kar v prvem tednu, veliko pa jih je obupalo ravno te dni okoli pusta. Zakaj pa? 

Če dobro pomislimo je odgovor čisto preprost. Zdrava kmečka pamet bi se lahko temu reklo…

Zakaj ne morem izgubiti teh 5 kilogramov okoli trebuha? Zdaj pa res, v ponedeljek začnem s striktno dieto, kjer bo moj jedilnik sestavljen izključno iz prepečenca. Ste se našli v temle? 

Če ste se, ostanite z mano. Kadar pridemo do točke, da bi radi spremenili podobo svojega telesa, se moramo zavedati, da ni vse črno-belo in, da moramo najprej pospraviti stvari v notranjosti in potem se šele lahko veselimo rezultatov, ki so vidni tudi navzven. 

Hormoni, ste kdaj pomislili nanje, ko ste želeli začeti z dieto? Redke izjeme, si upam trditi. No, hormoni so tiste pridne mravljice, ki skrbijo zato, da je v telesu vse tako kot mora biti. Uravnavajo toploto, sodelujejo pri reprodukciji, vplivajo na naše razpoloženje, pomagajo pri prebavi in še bi lahko naštevali. Kadar pa se pojavijo motnje v delovanju le-teh pa se v telesu počasi začne vse rušiti, saj nenamazana veriga ne more poganjati kolesa naprej. Z leti se to začne poznati tudi navzven in slej ali prej (odvisno od posameznika) tudi na naši vizualni podobi. Veliko ljudi se zredi ali pretirano shujša, nekateri postanejo depresivni, drugi zatopljeni v delo, ker niso sposobni čustvovanja na višjem nivoju, nekateri nesrečneži celo hudo zbolijo. 

Velikokrat je za težave krivo prav neravnovesje hormonskega stanja. Če nam uspe spraviti hormone nazaj na pravo mesto smo naredili že ogromno zase. Lahko bi rekli, da smo zmagovalci. Sama za podporo in pomoč pri uravnavanju hormonov uporabljam čisto naravni vir vitamina E in omege 6 pridobljen iz svetlina, rumene rožice, ki se odpira samo ponoči in vsebuje eliksir lepote. V 1000 mg želatinastih kapsulah, ki se dajo tudi prebosti in tako si lahko olje namažemo tudi na obraz in dekolte kot nočno masko, ki nahrani naše lase, nohte in kožo. 

Hormone smo uspeli pomiriti in pregovoriti, da zopet delajo za nas in ne proti nam. Zdaj se nam je počasi povrnila energija, spet smo lahko uspešni pri delu, ko pridemo iz službe imamo še celo dovolj energije, da pred spanjem beremo knjigo, skuhamo večerjo za celo družino in gremo na sprehod s psom, ampak kilogrami pa še vedno ne gredo stran, četudi za večerjo jemo pustega piščanca in zelenjavo. Zakaj? 

Ker so si naši organi zapomnili v kakšnem stanju so bili pred nekaj časa in za uspešno delovanje še zmeraj potrebujejo nekaj pomoči. Predvsem je potrebno podpreti jetra, ta naš največji organ, ki pa velikokrat žal ostaja prezrt. Ne zavedamo se kako pomembno vlogo ima v našem telesu. Čisti namreč kri, pomaga prebavljati maščobe in filtrirati odpadne snovi iz telesa. Kot je potrebno vsake toliko časa počistiti filter sesalnika je potrebno, če hočete, “prefiltrirati”, tudi naša jetra. Šele, ko bodo jetra delovala kot je potrebno, bomo lahko začeli izgubljati težo in se bodo spremembe, ki smo jih v zadnjem času naredili v naši prehrani pričele kazati tudi navzven. 

Preverjena formula v misiji čisčenja usedlin iz motorja našega telesa pa je sestavljena iz artičoke. kurkume, črnega popra in pegastega badlja. Vse skupaj združeno v eno kapsulo, s katero si boste pomagali, da zasijete. Vse te rastline skupaj dokazano pomagajo našim najpomemnejšim organom. 

Ko je v igri povrnitev življenjske energije, se zagotovo splača. 

Objavil

Puhaste palačinke

Palačinke naznanjajo vikende. Čisto preproste za pripravo in še preprostejše za pospravit. 

Recept za 1 osebo: 

  • 1 jajce 
  • 1 žlica prosene moke
  • 1 žlica konopljine moke
  • 1 žlica pirine moke 
  • ščep cimeta 
  • 2 dl mineralne vode 

Postopek: 

Jajce ločimo na rumenjak in beljak, iz beljaka stepemo sneg, ostale sestavine pa zmešamo v gosto zmes. Nazadnje rahlo premešamo še sneg. Zmes pustimo 10 minut, da se sestavine spoznajo med seboj. 

Na ogreto ponev damo žličko deviškega kokosovega masla in vlijemo prvo palačinko, počakamo, da se začnejo delati mehurčki in previdno poskusimo najprej od podlage odlepiti robove in potem previdno obrnemo in pečemo še približno 4 minute na drugi strani. 

Pečene palačinke zložimo v stolp, vsako pa premažemo z grškim jogurtom ter sadjem po želji. Mi smo tokrat izbrali jagodičevje, dobre pa so tudi s popečeno banano ali podušenimi jabolki in dodatkom cimeta, ki pogreje telo. 

Obvezno ne pozabite na kavico in brezdelje se lahko začne. 

Pa lep vikend! 😉 

Objavil

Hrana, ki greje

Zima že nekaj časa kaže svoje ostre zobe. Naša telesa so utrujena od težkih oblačil, nenehnega pospešenega gretja telesa. Ste se kdaj vprašali kako bi poleg zakuhanega vina še lahko pogreli svoje telo? Pravzaprav je čisto preprosto…

Kako torej pogreti svoje telo?

Redni sprehodi po mrzlem zimskem zraku pomagajo pri tem, da je v našem telesu vedno nekaj žerjavice, ampak ogenj hitro ugasne, če nanj pozabimo nalagati drva. V primeru gretja telesa drva zamenja t.i. “grelna hrana”.

Beljakovine izrazito grejejo, medtem ko ogljikovi hidrati ohlajajo. Hrana, ki vsebuje veliko vode; sadje in zelenjava, hladi. Maščobe ne grejejo tako neposredno kot beljakovine, popularno kokosovo olje in maslo hladita naše telo in sta zato bolj primerna za toplješe dni. Če želimo uživati grelno hrano moramo preveriti tudi rudninsko sestavo, tista živila, ki vsebujejo več rudnin tako posledično bolj grejejo organizem. Toploto, ki jo živilo oddaja pa lahko laično določimo tudi preko okusa; grenka in sladka živila hladijo, pekoča, slana in kisla pa grejejo.

Zima je obdobje za ljubitelje rdečega mesa, klobas, mesnih izdelkov, poletje pa za perutnino, ribe in ostalo belo meso, ki telo v poletnih mesecih ohlaja. Mesni navdušenci, pozor! Prekomerno uživanje mesnih izdelkov namreč v telo sprošča pregrobo energijo, veliko sečne kisline in drugih presnovnih ostankov. Tudi v skupini rastlinske hrane lahko najdemo veliko živil, ki grejejo podobno kot mesni izdelki le nekaj več truda in brskanja je potrebno.

Med žiti najbolj grejejo rž, ajda, proso in koruza, ostala žita pa delujejo hladilno, ja tudi topel pirin kruh. Med zelenjavo je v želji po grelnem učinku najbolje izbrati korensasto zelenjavo, ki ne vsebuje veliko vode; rdeča pesa, repa, čebula in česen. Zelo zanimiv je podatek, da od stročnic greje zgolj in samo rdeča leča, kdaj ste jo nazadnje uporabili to zimo?

Oreščki vseh vrst pa so tako rekoč ognjena hrana, ki pa jo je pametno uživati skupaj z zelenjavo in v premišljenih odmerkih. Zmleti oreščki so še kako primerni za pripravo solatnih polivk.

Med mlečnimi izdelki izbirajte zrele sire, jogurte, medtem ko mleko in maslo hladita, jajca delujejo grelno.

Pomembno je, da hrano začinjamo z najrazličnejšimi začimbami in zelišči. Med najbolj ogrejevalnimi začlimbami so ingver, koriander, kurkuma, janež, kumina in tudi sol. Dobra praksa je zeliščne čaje mešati s tovrstnimi začimbami, saj zeliščni in pravi čaji v nasprotnem primeru hladijo telo.

Med alkoholnimi pijačami namesto piva velja pozimi izbrati kozarec rdečega vina, ampak če bi klobase in krače vso zimo spremljal kozarček rujnega bi se hitro spremenilo v peč tik pred pokom, kar pa za naše zdravje ni najbolje. Potreben je premišljen vnos hranil in vzdrževanje ravnotežja.

Kurkuma z dodatkom črnega popra bo pogrela naše telo, hkrati pa bo uspešno stimulirala vse telesne tekočine, da zakrožijo po organizmu in dvignejo naš imunski sistem.

Objavil

Posušeni listi oljke

Blagodejne učinke olivnega olja veliko gospodinjstev uporablja pri kuhanju in tudi pri kozmetiki, manj pa je poznana uporaba posušenih oljčnih listov. 

Podatek, da njihov izvleček vsebuje kar 40-krat več antioksidantov kot hladno stiskano olivno olje, dvakrat toliko kot zeleni čaj in 400 odstotkov več vitamina C. 

Zanimiv je tudi podatek, da so jih uporabljali tudi Egipčani pri mumificiranju faraonov, kasneje so njihove učinke manj izkoriščali. Šele zadnje farmacevtske in kozmetične raziskave odkrivajo njihovo dolgo pozabljeno učinkovitost. 

Oljčni listi so tako zelo zdravilni zaradi oleuropeina, to je snov, ki jim daje značilno grenčino. Največ aktivnih učinkovin je v listih oljk pozimi, nekje do časa cvetenja. Zaradi močnega, značilnega okusa in intenzivnosti, lahko uživajo le v obliki čaja, ekstrakta ali v kapsulah. Za najboljši izkoristek se je najbolje posluževati posušenih listov v kapsulah, ki so termično obdelane. 

Delovanje je zares široko spektralno. Poleg tega, da uravnavajo krvni pritisk, znižujejo raven škodljivega holesterola, učinkujejo tudi protivnetno. Znanstveno je dokazano, da polifenolne snovi v njih omilijo stres, ter povečujejo vitalnost in energijo. Izvleček oljčnih listov naj bi deloval imunostimulativno.

Nanje prisegajo tudi mlade družinice, ki njihove blagodejnosti uporabljajo predvsem v boju proti nadležnim virusom in bakterijam. Kapsule lahko mamice enostavno odprejo in vsebino stresejo otrokom v mleko, čaj ali kakšen drug napitek. Primerni so tudi za noseče in doječe mamice, ter otroke od drugega leta starosti naprej.

V zadnjem času lahko v kozmetičnih salonih in prodajalnah s kozmetiko najdemo vedno več izdelkov, ki vsebujejo izvlečke oljčnih listov. Učinkujejo namreč tako, da zožujejo pore, zato jih najdemo predvsem v tonikih in milih za mastno kožo, ter kremah za po britju. Delujejo antiseptično, antibakterijsko, antimikrobno.  

Objavil

Garcinia Cambogia – kaj je to?

Garcinia Cambogia je majhen, zelen sadež, katerega drevo raste na jugu Azije in v Indiji. Tam jo uporabljajo tudi v lokalni prehrani in se njenih učinkovin okoriščajo že od nekdaj. Zadnje čase pa nanjo prisegajo tudi zvezdniki Hollywooda, ki z njo dosegajo zavidljive rezultate v boju proti odvečnim kilogramom. Plodovi so sladki, v velikosti pomaranč, po obliki pa bolj spominjajo na buče. Njena glavna sestavina je hidroksicitrična kislina (HCA), ki pomaga zavirati lakoto, saj zmanjšuje apetit, prispeva k uravnavanju telesne teže in zapira tvorbo zalog maščobe.

V lupini Garcinie Cambogie je visoka vsebnost hidroksi citronske kisline (HCA), ki je zaslužna, da lahko temu izdelku rečemo zmagovalec nad kilogrami, saj enostavno topi maščobe, zavira apetit in preprečuje kopičenje kilogramov. Dokazano upočasnjuje pretvarjanje odvečnih ogljikovih hidratov in sladkorjev v maščobe, zmanjšuje ravni slabega holesterola in topi stare maščobe, ki so ostale kot posledica neporabljenih kalorij. Kaj je najbolje pa je, da ob tem ne pokvari niti našega pozitivnega razpoloženja kot ostane, običajne diete. Zvišuje namreč ravni serotonina, to je hormon sreče. Torej ob uživanju Garcinie boste poleg izgube telesne teže še polni energije.

Najbolj ućinkovito deluje, če jo jemljemo na prazen želodec ali vsaj pol ure pred obrokom.

Garcinia pa tvori najboljši par z nepraženo zeleno kavo. Tukaj gre za še nepražena zrna zelene kave, ki prav tako kot HCA kislina v garcinii, pomagajo zniževati in ohranjati telesno težo.

Objavil

Omego 3 se splača vključiti v prehrano

Omega 3 nenasičene maščobne kisline, ki jih najdemo v ribjem olju so za naše telo esencialne, kar pomeni, da jih telo samo ne more zgraditi in jih je potrebno pridobivati s prehrano. 

Zadnja leta se pojavlja vedno več raziskav, ki razkrivajo blagodejne, zdravilne učinke omege 3 na naš organizem. Ravnovesje nenasičenih maščobnih kislin v našem telesu pa je še kako pomembno, saj vpliva na nemoten ravoj in rast, predvsem pa pomaga pri nemotenem delovanju možganov, oči in živčevja.

Omega 3 se uporablja pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav; vključno s srčnimi boleznimi, depresijo, anksioznostjo, Alzheimerjevo boleznijo, visokim holesterolom, artritisom, diabetesom… 

Zdrave nenasičene maščobne kisline naj bi pomagale tudi pri izgubi in nadzorovanju normalne telesne teže, izboljšujejo plodnost, ohranjajo energijo in pomagajo lažje prebroditi nosečniške težave, hlrati pa koristijo tudi razvoju zarodka in spodbujajo kognitivne sposobnosti. Dokazano je, da naj bi dodajanje omega 3 v prehrano nosečnic zmanjševalo pojav anksioznosti, motenj pozornosti ter impulzivnega vedenja pri malčkih in otrocih.

Nekaj pozitivnih učinkov uživanja Omega 3:

  • Imunski sistem: ribje olje v kombinaciji z antioksidanti krepi imunski sistem.
  • Bolezni srca in ožilja: ribje olje vsebuje protivnetne lastnosti, ki preprečujejo nastanek tovstnih bolezni.
  • Depresija: uživanje ribjega olja zmanjšuje depresivne simptome tudi do 40%.
  • Rak: ribje olje preprečuje nastanek metastaz in zmanjšuje možnost za porast rakastih celic predvsem na prostati, dojkah in debelem črevesju.
  • Sladkorna bolezen: pri sladkornih bolnikih zmanjšuje možnost upada kognitivnih sposobnosti.
  • Alzheimerjeva bolezen: esencialne maščobne kisline so bistvenega pomena za delovanje možganov in lahko upočasnijo upad kognitivnih sposobnosti.
  • Očesne bolezni: ribje olje odpravlja suhost in druge s starostjo povezane bolezni očes, kot je npr. siva mrena.

Pomanjkanje nenasičenih maščobnih kislin pa na telesu opažamo:

  • pojav prhljaja in redkejših las,
  • srčno obolenje,
  • ekcemi in starostne pege,
  • debelost,
  • matabolični sindrom…

 Priporočljivo je dnevno jemanje 1000mg kakovostne omege 3 v kapsulah. Preden se odločimo za nakup si pridobimo informacije o izvoru, sestavi in kakovosti izdelka, ki mu bomo zaupali. Pozornost pri tem kar vnašamo v svoje telo ni nikoli odveč. Kadar se odločamo za nakup omege 3 v kapsulah najprej preverimo iz katerega ribjega olja so sestavljene, kje so bile ribe ulovljene, za kakšno koncentracijo ribjega olja gre in kakšno je razmerje med EPA in DHA nenasićenih maščobnih kislinah, ki so ključnega pomena kadar gre za prehransko dopolnilo omega 3; najboljše je razmerje od 2:1 do 3:1. 

Blooms omega 3 kapsule so 1000mg, tri kapsule vsebujejo kar 540mg EPA in 360mg DHA nenasičenih maščobnih kislin. Vsebujejo predvsem lososovo olje, ostali procenti olja pa so pridobljeni iz drugih modrih ribic, ki so pred ulovom prosto plavale v razmeroma še neonesnaženih avstralskih in novozelanskih morjih. Ulovljene so bile manjše in se zato v svojem življenju še niso imele priložnosti najesti težkih kovin, ki so lahko prisotne v morjih. Dodatno pozitivno lastnost pa predstavlja tudi dejstvo, da se vam po zaužitju Bloomsovih kapsul ne bo neprijetno spahovalo po ribjem olju, četudi jih boste vzeli še pred zajtrkom. Primerne so tudi za vse alergike, otroke, noseče in doječe mamice, saj ne vsebujejo nobenih konzervansov, aditivov, barvil, sladkorja, glutena, laktoze ali soli.

Vaše telo bo kaj hitro pokazalo kako hvaležno vam je, da ste se odločili v prehrano vključiti zdrave nenasičene maščobne kisline, ki jih samo ne more pridelati!

Objavil

Svetlin, zdravilo za vse

Svetlinovo olje, bogato z maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za naše zdravje. Sploh v poletnem času je zelo priporočljivo, saj neguje in nahrani našo kožo, ki je v teh mesecih bolj izpostavljena sončnim žarkom, hkrati pa tudi zaščiti naše oči, sklepe, izboljšuje razpoloženje, postavlja hormone v ravnovesje, itd.

To čudežno rastlino so poznale že naše babice, ki so jo imenovale “nočna frajla”. Če jih povprašamo, bodo prav gotovo izbrskale kakšen star recept, ki vsebuje tudi to skrivno, zdravilno sestavino.

Olje vsebuje življenjsko pomembne nenasičene esencialne maščobne kisline, kot sta gama linolenska in linolenska kislina.Ti dve kislini imata dragoceno lastnost, da nase vežeta vse proste radikale in s tem zaščitita naše celice in živce. Med drugim gamalinolenska kislina manjša možnost lepljenja trombocitov in izboljša pretok krvi. Zaradi te sposobnosti se priporoča uživanje predvsem v predmenstrualnem času. Znižuje tudi ravni slabega holesterola.

Gre za dvoletno rastlino, ki zraste nekje med 30-imi in 150-imi centimetri, cveti pa od pozne spomladi do poznega poletja. Bledorumeni cvet krasijo štirje cvetni listi srčkaste oblike. Njegovo učinkovitost so poznali že Indijanci, ki so z njim zdravili rane, zdravili kožne bolezni, zastrupitev jeter, ženske težave, predmenstrualne sindrome in posledice ponočevanja.

ODPRAVLJA TEŽAVE S SKLEPI

Vse več obolelih za revmo in artritisom se okorišča zdravilnih učinkovin svetlina, saj zmanjšuje otekanje sklepov in bolečine, ki so s tema boleznima povezane.

POMAGA V BOJU Z ODVEČNO TEŽO, DEPRESIJO

Preganja težave zaprtosti, ureja prebavo. Z njegovo pomočjo tudi hitreje porabljamo kalorije. Nekatere raziskave celo kažejo, da uspešno preganja tudi depresivne motnje, in sicer zahvaljujoč prostagladinom, ki uravnavajo delovanje možganov, izboljšujejo razpoloženje, koncentracijo in pozornost.

UREJA HORMONSKO NERAVNOVESJE

Ženske težave s predmenstrulnimi nevšečnostmi, bolečinami v prsih, nogah, spodnjem delu trebuha, z menopavzo, z vročinskimi valovi in simptomih živčnosti, se lahko odpravijo z rednim uživanjem 1000mg kapsul čistega svetlinovega olja. Vse več je parov, ki so s svetlinovim oljem odpravili tudi težave z neplodnostjo.

NAHRANI LASE, NOHTE IN KOŽO

Velikokrat ga uporabljajo tudi kot glavno sestavino v raznih kozmetičnih pripravkih, ki skrbijo za naše lase, nohte in kožo. Nohte utrjuje, hkrati pa tudi povrne sijaj koži in lasem.Utrjuje tudi trepalnice in preprečuje njihovo lomljenje.

UPORABNO V OBRAZNIH MASKAH

Kapsulo lahko tudi enostavno prebodemo in olje uporabimo za večerno obrazno masko.

Sestavine: 

  • 3 žlice jogurta 
  • 2 kapsuli svetlinovega olja
  • 1 žlica medu 
  • glina v prahu  

Postopek:

Sestavine temeljito zmešaj v skodelici. Če je zmes preveč tekoča, dodamo še malo gline in pomešamo. Ko je maska pripravljena jo nanesemo na očiščen obraz, vrat in dekolte in jo pustimo delovati 20 minut. Masko enostavno očistimo z vodo in obraz obrišemo s toplo brisačo. Po želji kožo navlažimo z rožno vodo.

Rok trajanja:  6 ur v hladnilniku.

Objavil

So maščobe res tako nezdrave?

Naj vas razveselimo, da temu že dolgo ni tako. Maščobe morajo biti del našega vsakdana in celo nevarno bi jih bilo izključevati iz naših jedilnikov. Če ste se ob tej novici široko nasmejali in začeli razmišljati o ocvirkih, ki si jih boste čisto brez slabe vesti privoščili že za kosilo, smo vas dolžni nekoliko ustaviti.

Pri uživanju maščob je potrebno namreč uporabljati “zdravo pamet” in se držati zdravega življenjskega vodila, da v ničemer ni dobro pretiravati. Potrebno se je podučiti katere vire maščob poznamo, katere naše telo za optimalno delovanje najbolj potrebuje in katere so tiste, ki jih samo nikakor ne more proizvajati in moramo za vnos poskrbeti s hrano.

1. Katere maščobe poznamo?

To skupino hranil delimo na nasičene (sem spadajo mast, maslo, kokosova maščoba) in na nenasičene (tukaj najdemo različna rastlinska olja, ter olja negojenih rib). Nenasičene naprej delimo še na enkrat in večkrat nasičene. Prve urejajo srce in ožilje, zmanjšujejo tveganje za nastanek rakastih oboljenj, ohranjajo odpornost na inzulin, ter s tem zmanjšujejo verjetnost za nastanek sladkorne bolezni.

Med večkrat nenasičene maščobne kisline pa sodijo omega 3 in omega 6 nenasičene maščobne kisline. Naše telo te vrste maščob samo ne more proizvajati, so esencialne, kar pomeni, da jih moramo v naše telo vnašati s prehrano. Pomagajo nam pri proizvodnji hemoglobina in energije, transportu kisika po telesu, podpirajo imunski sistem in telesu tudi pomagajo pri regeneraciji po telesni aktivnosti. Poleg vsega pa še spodbujajo našo presnovo, kar nam pomaga pri hitrejši izgubi telesne teže.

2. Koliko maščob pa naj bo na jedilniku?

Priporočljiv odmerek maščob je 25 do 30% dnevnega kaloričnega vnosa. Torej, če na dan zaužijemo 2.000 kalorij, potem to pomeni ne več kot 66g maščob. Od tega naj 30% maščob predstavljajo nasičene maščobe, 70% pa nenasičene maščobne kisline omega 3 in omega 6.

3. Ali poznamo naslednja dejstva o maščobah?

  • kadar ne zaužijemo dovolj maščob, nimamo dovolj energije, saj vsebujejo dvakrat več energije kot oglikovi hidrati in beljakovine.
  • če pojemo premalo maščob, nam lahko primankuje tudi vitamina A, D, E in K, ki so topni samo v maščobah.
  • ogljikovi hidrati in sladkorji nigajo ravni inzulina, kar lahko vodi v okvare trebušne slinavke, diabetesa tipa 2, debelost in pomanjkanje koncentracije. Če bi v hrano vnašali več maščob, ravni inzulina ne bi tako zelo nihale in mi bi ostali zdravi.
  • maščobe imajo nevtralen pH, zato telesa, za razliko od ogljikovih hidratov in beljakovin, ne zakisajo.
  • odločno tudi vplivajo na plodnost. Ženske, ki imajo manj kot 22% telesne maščobe postanejo neplodne.

4. Na kaj moramo paziti pri izbiri maščob?

Kadar se odločimo za vnašanje nenasičenih maščobnih kislin v telo, moramo najprej preveriti njihov izvor, oziroma od kod je olje črpano. Najboljši vir omega 3 maščobnih kislin si lahko zagotovimo iz negojenih modrih rib (lososa, skuš, sardel), ki plavajo v neonesnaženih morjih. Pomembno je preveriti tudi pri kateri starosti so bile ulovljene, najbolje je, če so ribe še manjše, saj se tako v svoji življenjski dobi še niso utegnile najesti težkih kovin, ki utegnejo biti prisotne v morjih.

Pomembno je tudi na kakšen način so ta olja skladiščena in kako so pakirana. Najbolje je izbrati omega 3 in omega 6 maščobne kisline, ki so shranjene v kapsulah, saj se s tem izognemo temu, da bi olje, zaradi temperaturnih vpliov izgubi svoje hranilne vrednosti. Pa tudi izkoristek olja je boljši, kadar je zaužito v obliki kapsule.

Objavil

Je zdrava prehrana res tako zahtevna in draga?

Zadnja leta se vedno več ljudi zaveda kako pomembna je uravnotežena prehrana. Na socialnih omrežjih lahko preberemo nešteto nasvetov kako spremeniti svoje prehranjevalne navade, da bi izgubili še par kilogramčkov. Veliko ljudi se v tem času poslužuje raznoraznih diet in odklanja določene skupine hranil, ki se jih je po prepričanju nekaterih “nutricistov” potrebno izogibati. Vlakninsko polna žita, ki so jih poznale že naše babice, zamenjujejo za “superživila” iz Kitajske in podobno…Pa je to res prava pot?

Ne, to nas nikakor ne bo pripeljalo do rezultatov, ki smo si jih želeli. Najpomembnejša stvar, ki se je moramo na poti do zdravega življenjskega sloga držati je zdrava pamet. Pomembno se je zavedati, da v nobeni stvari ni dobro pretiravati. Ubrati moramo pot, za katero si predstavljamo, da bi lahko sčasoma postala naš način življenja. Torej odpovedati se je potrebno dietam, ki izločajo določene skupine živil, saj tako ni moč živeti celo življenje. Želja po nečem “prepovedanem” bo postajala vedno večja, zato bomo nesrečni in se nenehno obtoževali za vse pregrehe, ki smo jih morebiti naredili.

Torej, če naj opustim vse diete, kako naj potem izgubim kilograme in postanem zadovoljen s svojo postavo? Recept je čisto enostaven…

  1. Ne izpuščaj obrokov!
  2. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva!
  3. Ne izogibaj se zdravim maščobam!
  4. Ogljikove hidrate v svoj jedilnik uvrščaj predvsem zjutraj ali pri kosilu.
  5. Vsak dan si pripravi lahko večerjo s polno beljakovinami in zelenjave.
  6. Poskušajte uživati predvsem sadje in zelenjavo ekološkega porekla.
  7. Podpirajte lokalne pridelovalce prehrane.
  8. Svoje obroke načrtuj vnaprej!
  9. Popij dovolj vode!
  10. Ne pozabi na zmerno telesno aktivnost, ki ti je všeč.
  11. Sprehajaj se v naravi tudi kadar dežuje.
  12. Bodite srečni, ponosni nase in hvaležni. 

Če se bomo držali teh preprostih pravil ne bo naše življenje nič bolj zakomplicirano, nasprotno, presenečni boste kako enostavno jih je vpeljati ne da bi se pri tem počutili prikrajšane za karkoli.

Vaše telo vam bo hvaležno, to se bo odražalo tako na vašem počutju, kot tudi videzu. Imejte se radi!;)