Objavil

Spomladansko čiščenje in razstrupljanje

Kurkumin - Kurkuma Plus Algena

nujno za kakovostno in zdravo življenje

Obožujem pomlad! Pa ne le zato, ker sem otrok pozno marčevskega sonca, temveč zato, ker se svet odene v žive barve in živahno vzdušje. Tudi, če smo še vedno v času epidemije, mi nič ne more vzeti vsakodnevnih sprehodov čez cvetoče travnike in nastavljanja toplemu pomladnemu soncu. Imam pa v pomladnih mesecih tudi dva nujna rituala, ki jih ne izpustim nikoli in poskrbita tako za moje zdravje kot tudi kakovostno življenje. Že veste o čem govorim?

Prvo je seveda vsakoletno spomladansko čiščenje. Brez tega enostavno ne gre. Če bi videli s kakšnim navdušenjem pospravim zimske obleke in iz omar potegnem tanjše majice ter kakšno prikupno oblekico. Vedno se tudi potrudim, da oblačila, ki jih ne nosim, podarim naprej. Ob poznih spomladanskih jutrih pa najbolj uživam, ko lahko za dobro jutro odprem okno in zadiham sveže sonce. 

Druga stvar, ki se je poslužujem vsako leto poleg spomladanskega čiščenja pa je razstrupljanje telesa. Zakaj? Ker samo tako lahko moje telo optimalno deluje. Čisto okolje in čisto telo – zmagovita kombinacija. In priznam, tudi sama sem imela pred leti težave najti izdelke za pravilno in učinkovito razstrupljanje. Ker vem, kako pomembni so kakovostni izdelki, sem vam nekaj predlogov pripravila spodaj. Med moje najljubše izdelke sodijo kapsule Kurkumina plus z dodanim črnim poprom, bio fermentiran napitek iz oljčnih listov ter kapsule Liver Detox. 

Zakaj Kurkumin plus z dodanim črnim poprom?

Verjetno ste že slišali za neverjetno zdravilno moč, ki jo premore kurkumin. Ne le da pomaga nadzorovati vnete odzive v telesu in ohranjati zdravje jeter ter žolčnika, obenem nam olajša prebavo, pripomore k boljši presnovi maščob in stimuliranju proizvodnje telesnih tekočin. Dodatek črnega popra poskrbi za biološko aktivno razpoložljivost kurkumina in njegovo absorpcijo v telo, obenem pa spodbuja naravno izločanje strupov iz telesa in hkrati ureja prebavo. 

Zakaj bio fermentiran napitek iz oljčnih listov?

Že primorske none so oljčnim listom pripisovale ogromno zdravilnih učinkovin. Izvleček oljčnih listov pomaga pri jačanju imunskega sistema. Uporablja se tudi za lajšanje simptomov kašlja, vročine ali vnetega grla. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da imajo oljčni listi močno antioksidativno moč, saj spodbujajo optimalno zdravje in dobro počutje, obenem pa ohranjajo normalen krvni tlak. In zakaj je pomembno, da je napitek fermentiran?

Proces fermentacije poskrbi, da so živila lažje prebavljiva, prav tako pa pridobijo tudi veliko koristnih snovi; številni encimi, vitamini in minerali, med drugim se tvori tudi folna kislina. Izdelku pa so dodane tudi številne  veganske probiotične kulture, ki še dodatno pripomorejo k vzpostavljanju zdrave črevesne mikrobiote in s tem poskrbijo za ohranjanje našega zdravja. 

Zakaj Liver Detox?

Jetra so eden naših najpomembnejših organov, saj opravljajo vitalne funkcije v telesu. Do njih moramo gojiti še posebno prijateljski odnos, ker se le tako lahko izognemo številnim boleznim v prebavnem traktu in ožilju. V kapsulah Liver Detox so kar 4 izredno pomembne surovine, ki pomagajo našim jetrom pri razstrupljanju. Pegasti badelj odločno pripomore k zaščiti in detoksifikacijskemu potencialu jeter ter zdravju srca.

Črni poper poskrbi za naravne prebavne funkcije in pomaga čistiti jetra. Artičoka pomaga podpirati pretok prebavnih sokov in pripomore k normalnemu nivoju krvnih maščob. Kurkumine izjemne lastnosti smo sicer že našteli, med njene najpomembnejše pa zagotovo spada olajšanje prebave in boljša prebava maščob.  

Pomladansko čiščenje torej poskrbi za kakovostno okolje, v katerem živite, spomladansko razstrupljanje pa za optimalno delovanje vašega telesa. Popazite nase to pomlad tudi vi, lepota sije navzven. Uživajte v vedno toplejših sončnih dnevih in dolgih sprehodih čez cvetoče in dišeče travnike. 


Avtorica zapisa: Kaja Ahčin

Kurkumin - Kurkuma Plus Algena
Avtor fotografije: Grega Ravnjak
Objavil

Spomladanska utrujenost je še kako resnična

Spomladanska utrujenost

Niste leni, če se ob prehodu iz zime na pomlad počutite brezvoljni, brez energije, izčrpano, če vam konstantno niha razpoloženje … Prihaja lahko celo do omotičnosti in glavobolov, tudi bolečin v sklepih. Spomladanska utrujenost je resen občutek oz. stanje, kjer se vaše telo privaja na spremembe v okolju. 

Zakaj pride do spomladanske utrujenosti?

  1. odgovor se skriva v hormonih
    Pozimi se ponavadi iz našega telesa izčrpajo zaloge vitamina D oz. serotonina, ki ga telo sintetizira iz sončnih žarkov. Ker sonce ni dovolj močno, ker je tudi dan krajši, ga telo ne dobi dovolj. Prav tako, se zaradi krajšega dneva oz. manj svetlobe tvori več spalnega hormona – melatonina. Ravno spomladi se prične sprememba, kjer se razmerje serotonina in melatonina začne obračati. Telo poviša tvorbo še nekaterih drugih hormonov, naše telo pa to občuti kot povečano utrujenost.

  2. odgovor se skriva v prehrani in telesni kondiciji
    Pozimi smo ponavadi manj aktivni, kot čez leto, kar se rezultira v slabi fizični kondiciji. Ko se dnevni pričnejo daljšati, se tudi pospeši naša presnova in telo porablja več energije. Kar zopet rezultira v povečani utrujenosti. Prav tako se pozimi bolj pogosto pregrešimo in običajno pojemo več maščob in ogljikovih hidratov.

    Prav tako zaužijemo premalo antioksidantov, vitaminov in mineralov. Tudi sadje in zelenjave nimamo več sveže in sezonske, zaradi česar je v hrani manj vitaminov in mineralov. Četudi pojeste dovolj svežega sadja in zelenjave, je včasih za telo premalo. Vsi že vemo, da je hrana iz domačega vrta najbolj bogata s hranili.

  3. odgovor se skriva v nihanju temperatur
    Nihanje temperatur naše telo izčrpa. Kajti prilagoditi se mora temperaturnim spremembam. Npr. dvih temperature povzorči ohlajanje našega telesa, zaradi česar pade naš krvni tlak. Zaradi nizkega krvnega tlaka smo pogosto utrujeni in omotični. Nenehno nihanje temperatur pa izčrpa naše telo.

Kako si lahko pomagamo?


Rešitev se skriva v vitaminih in mineralih. Telesu moramo zagotoviti dovolj esencialnih hranil, za normalno delovanje. Pomembna pa je tudi telesna aktivnost in hidracija. V vaš vsak dan vključite vsaj več sprehodov na svežem zraku, še boljše pa je, če vključite telesno vadbo na prostem in poskrbite za dovolj vode, ki jo telo nujno potrebuje.

Če želite pridobiti dovolj vitaminov in mineralov s prehrano, vključite v vaš jedilnik več:

  1. sadja in zelenjave bogatega z vitaminom C (agrumi, kivi, paprika, črni ribez, zelje, jagode, brstični ohrovt, grah …). Da bi telo dobilo čim več tega vitamina, poskusite z uživanjem čim manj predelane in kuhane hrane. Vsako rezanje, seseklanje, kuhanje … vsebnost vitamina C tudi razpolovi v hrani.
    Alternativa: prehranski dodatki Henry Blooms – dovolj bo 1 tableta na dan, da telo dobi več kot dovolj vitamina C. Dodan šipek v vitaminu C celo blagodejno vpliva na prebavo.

  2. potrebujete več vitamina D – telo ga lahko naravno pridobi le, če ste dovolj na soncu. Prav tako je pomembno, da je telo izpostavljeno soncu s čimvečjo površino kože in brez zaščite. Ker vemo, kako nevarni so ultravijolični sončni žarki, vam svetujemo, da vitamin D dodajate kot prehransko dopolnilo.

    Pri nas je na voljo kot razpršilo z okusom citrosov. Brez alergenov in primerno za vegane. Dodan je še vitamin K2, delujeta v sinergiji, ta pa prispva k orhanjanju zdravih kosti in prispeva k normalnemu strjevanju krvi. 

  3. Priporočamo vam tudi magnezij, ki ga telo potrebuje, kadar ste telesno bolj aktivni in še posebej takrat, ko je telo izčrpano. V prehrani ga največ dobite iz raznih semen in oreščkov (največ ga imajo bučna semena), veliko pa ga najdete tudi v zelju, jagodah, jogortu … Da bi še povišali vnos vam priporočamo 2 kapsuli našega tri-magnezijevega citrata. Magnezijev citrat bo vaše celice takoj oskrbel z energijo, po telesni aktivnosti pa ne bo več krčev, z magnezijevim citratom si lahko pomagate celo pri glavobolih in migrenah.

  4. Železo; glavni vir železa v prehrani so žita in žitni izdelki (tudi kruh), meso in mesni izdelki, ribe, stročnice, zelenjava in sadje. Pri vnašanju železa v telu svetujemo pazljivost. Železo je namreč pro-oksidant, zato previsoki vnosi niso priporočljivi. 

  5. Probiotiki; za dodatno krepitev imunskega sistema

Spomladanska utrujenost ni bolezen, je pa resnično stanje telesa in kar nekaj časa traja, da se uspemo uspešno prilagoditi na nov letni čas. Na srečo si lahko pomagamo, da nam to uspe hitreje. Zato pojdite večkrat na sprehod, vključite v svoj vsakdan telesno vadbo, pijte dovolj vode in v vašo prehrano vključite čim več svežega sadja in zelenjave oz. hrane, ki je polna esencialnih hranil za vaše telo. 

Vir naslovne slike: pexels.com

Objavil

Za vsakogar dobro v letu 2021

Pošteno smo že zakorakali v leto 2021, ki smo ga vsi težko pričakovali. Čeprav sem človek, ki v vsaki stvari poskuša najti le najboljše, priznam, da je bilo preteklo leto malo čudno in nenavadno. A kot večni optimist, verjamem, da je leto 2020 prav vsakemu od nas prineslo tudi nekaj dobrega. Za kaj pa si ti hvaležen preteklemu letu?

Priznati moramo, da nas je »koronsko« leto soočilo s tem, kaj je v življenju resnično pomembno. Naučili smo se ceniti pristne človeške stike in objeme, končno smo se ustavili in spoznali, da nič ni samoumevno. Že samo virus, ki nam trenutno kroji življenja, nam je pokazal, da je zdravje nekaj najpomembnejšega na svetu.

Ko smo si letos voščili ob novem letu, je bilo ZDRAVO 2021, zagotovo nekaj, kar je zaželel vsak od nas. In le tako, da skrbimo zase in za svoje bližnje lahko to dosežemo. Te zanima, kaj sem sama naredila, za to, da bo moje letošnje leto resnično opremljeno le z zdravjem?

Paket “za vsakogar dobro”

Zaupam ti skrivnost 🙂 Zase in za svoje najdražje sem naročila paketek »za vsakogar dobro«. Zakaj? Zato, ker vsebuje vse nujno potrebne izdelke, ki bodo okrepili moj imunski sistem. Paketek sestavljajo kapsule Omega 3 z dodanim vitaminom E, tri magnezijev citrat in liposomski vitamin D3 in K2. Za darilo sem prejela še krožnik, narejen v sodelovanju s podjetjem Cuckoo cups iz Celja, ki me vedno znova opozarja na pomen in vire zdrave prehrane.

Če ti še nekoliko podrobneje predstavim, zakaj so sestavine, ki jih vsebujejo izdelki v paketku tako nujne, sem prepričana, da boš tudi sam/-a takoj naročil/-a »za vsakogar dobro«. Povezavo do nakupa najdeš tu:

https://www.dodajprehrani.si/izdelki/za-vsakogar-dobro-gratis-kroznik-pazim-nase/

  • Kapsule Omega 3 z dodanim vitaminom E poskrbijo za krepitev imunskega sistema, vsebujejo protivnetne lastnosti, ki preprečujejo nastanek bolezni srca in ožila ter zmanjšujejo simptome depresije. Obenem vplivajo tudi na delovanje možganov in ohranjanje vida.
  • Liposomska vitamina D3 in K2 sta na voljo v obliki spreja, posledica česar je visoka absorbcija in zaščita hranil pred želodčno kislino. Vitamin D prispeva k normalni uporabi kalcija in fosforja, ravni kalcija v krvi, ohranjanju zdravih kosti in zob, delovanju mišic in imunskega sistema. Vitamin K pa pripomore k normalnemu strjevanju krvi in ohranjanju zdravih kosti.
  • Kapsule magnezijevega tri citrata pomagajo pri zmanjševanju utrujenosti in skrbijo za pravilno ravnovesje elektrolitov v našem telesu. Prav tako pomagajo pri sproščanju energije pri presnovi, sodelujejo pri sintezi beljakovin in delitvi celic, skrbijo za normalno psihološko in živčno delovanje ter odpravljajo otečenost in zastajanje vode.

Naj bo leto 2021 prežeto s polno zdravja, ljubezni in sreče!


Objavil

Quinoa bowl

Ogromnokrat se srečujem z veganskimi športniki, ki si želijo preprostih obrokov s katerimi bodo lahko poskrbeli za regeneracijo po treningih. Eden izmed pogostejših receptov, ki ga priporočam je Quinoa skleda (quinoa bowl), super lahka za pripravo, lahko jo jeste kot toplo ali hladno jed in lahko jo skuhate za več dni v naprej.

Ker pa je pri športnih naporih obremenjenost mišic velika, jim predlagam dodatek za optimalen recovery in sicer Blooms magnezijev Tri-citrat – Magnezij skrbi za optimalno delovanje mišic in živcev, pomaga pri absorbciji kalcija, pomaga pri boju z mišičnimi krči in pomaga pri regeneraciji.

Sestavine:

  • 2 stroka česna
  • 1 žlica kokosovega olja
  • 100 g quinoa
  • 300 ml jušne osnove (lahko 300 ml vode in bio jušno kocko)
  • ½ avokada
  • 400 g konzervo koruze
  • 400 g konzervo stročnic po okusu (črn fižol, čičerika, rdeč fižol…)
  • 10 češnjevih paradižnikov
  • koriander po želji.
  • 1 žličko mlete kumine
  • ½ žličke kajenskega popra
  • Sok 1 velike limone
  • Sol in poper po okusu

Priprava:

V cedilu pod mrzlo vodo sperete quinojo.

V večji ponvi na srednjem ognju segrejete kokosovo olje, dodate na drobno sesekljan česen in počakate da zadiši, dodate kumino in kajenski poper, premešate, dodate oprano quino in zalijete z jušno osnovo.

Vse dobro premešate, zavrete in potem na nizkem ognju počasi kuhate 20 minut (na površini ne sme biti več vode). Po 20 minutah dodamo sok limone in koruzo, premešamo ter kuhamo odkrito še 5 minut. Dodamo rdeč fižol in paradižnik ter sol in poper po okusu, premešamo in odstavimo ter pustimo pokrito še 5 minut.

Preden postrežemo, lahko vmešamo še na drobno sesekljan koriander ter dodamo na trakce narezan avokado. Naš quinoa bowl je pripravljen.

Pa dober tek <3

Recept pripravil: Blaž Mihev • IG: @blazmihev_cpt

Objavil

Mraz in virusi trkajo na vrata

Imunska spodbuda - pazim nase

Kako pa vi pazite nase?

»Pa pazi nase!« so gotovo najbolj znane besed naših zlatih mamic, ki jih v teh časih slišimo še bolj pogosto kot ponavadi. Je tudi pri vas tako? Pa poslušate mamo in pazite nase ali le zamahnete z roko in si mislite, da vas pa virusi že ne morejo ujeti?

Glede na situacijo, v kateri se trenutno nahajamo, se sama velikokrat vprašam, kako naj se zavarujem pred virusi in ostalimi boleznimi. Čeprav smo sredi pandemije virusa Covid-19, nikakor to ni edina bolezen, ki nas lahko napade ob oslabljenem imunskem sistemu.

Naše telo ob vseh napornih, ki jih je deležno zaradi službe in stresa, danes pa tudi zaradi velike količine negativnih informacij, včasih potrebuje pomoč. Ste že slišali za naš paketek TOP 3 PAZIM NASE?

Zakaj potrebujem trojček paket za spodbujanje imunskega sistema?

Gre za paketek treh neverjetno koristnih sestavin za spodbujanje našega imunskega sistema. Poleg tega pa nam ti izdelki lahko pomagajo tudi pri dobri črevesni mikroflori in prebavi ter za sproščanje mišic in živcev. Odlično darilo za vaše telo!

Kaj sestavlja paket TOP 3 PAZIM NASE?

Paket vsebuje bio-fermentiran izvleček oljčnih listov, kapsule vitamina C z dodatkom šipka in kapsule Magnezijevega tri citrata.

In kakšne pozitivne učinke na telo lahko pričakujemo od izdelkov?

Napitek iz oljčnih listov pomaga spodbujati optimalno dobro počutje. Antioksidanti, ki se nahajajo v listih rastline, namreč odlično kljubujejo prostim radikalom, ki našemu telesu lahko povzročajo nevšečnosti. Ker je napitek fermentiran pa se blagodejne sestavine še lažje absorbirajo v telo v obliki dobrih bakterij, ki bogatijo našo črevesno floro in olajšajo prebavo.

Vitamin C je vsekakor dobro poznan naravni antioksidant, ki zagotovo najbolj okrepi imunski sistem, z dodatkom šipka, ki ga najdete v našem izdelku, pa je »vitaminska doza« zagotovljena. Čeprav veliko vitamina C lahko pridobimo s hrano in pijačo, dodaten vnos vitamina poskrbi za nemoteno delovanje vseh presnovnih procesov v telesu.

Kaj pa magnezijev tri citrat? Ključno vlogo odigra pri naši dobri telesni energiji, zdravju sklepov, mišic in živčnega sistema ter deluje kot relaksant, saj prispeva k boljšemu spancu in premagovanju aksioznsoti in stresa.

Kako pogosto je potrebno uživati izdelke?

Vse tri produkte je priporočljivo uživati enkrat na dan. Le tako telesu lahko zagotovimo najbolj optimalen vnos surovin, ki jih potrebuje. Z izdelki paketa bosta okrepili svoje telo in pridobili energijo za boj proti stresnim situacijam vsakdana.

Potrebujete še kakšno informacijo več o vseh odličnih sestavinah, ki jih najdete v paketu izdelkov TOP 3 PAZIM NASE?

Skočite na našo spletno stran, kjer poleg omenjenega paketka najdete tudi druge koristne izdelke za boljše zdravje in počutje.

Skupaj bomo zagotovo ušli pred virusi in drugimi težavami, ki v tem mrzlem in predvsem kaotičnem stanju prežijo na nas. Naj zaključim z nasvetom naših mamic: »PAZITE NASE IN OSTANITE ZDRAVI!«


Imunska spodbuda - pazim nase
Imunska spodbuda – pazim nase
Objavil

Ješprenj s kremnim pestom

Sestavine (za 4 osebe):

  • 300 g ješprenja
  • 80 g bazilike
  • 100 g pinjol
  • 30 g parmezana
  • dodaten parmezan za gotovo jed
  • 3 stroke česna
  • žlica kisle smetane
  • 3-4 žlice oljčnega olja
  • sol

Postopek:

Ješprenj namočimo čez noč (ali 4-5 ur), dodamo sol in kuhamo 20 do 30 minut.

S paličnim mešalnikom zmiksamo v visoki posodi sveže liste in stebla bazilike, pinjole, kislo smetano, oljčno olje, česen, parmezan in ščepec soli.

S paličnim mešalnikom na hitro zmiksamo sestavine ali pa jih stremo v terilniku, če želimo manj gladko konsistenco.

Kuhan ješprenj odcedimo.

Del pesta lahko primešamo ješprenju in ostali del serviramo na servirano jed.

Dodamo parmezan in list sveže bazilike ter postrežemo.

Recept pripravila: Petra Birsa • IG: @njamimami

Objavil

Nad zdravstvene ali lepotne težave s svetlinovim oljem

Svetlinovo olje

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki v velikanski ponudbi umetnih zdravil še vedno iščete alternativne rešitve? V tem primeru vam olje iz semen rastline imenovane Svetlin zagotovo ni tuje.

Rastlino, iz katere dobimo (večkrat tako poimenovanega) kralja med olji, so najprej odkrili v Severni Ameriki, v 17. stoletju pa so ga prvič prenesli tudi v Evropo in dalje po svetu.

Katere so ključne sestavine svetlinovega olja?

Omenjeno zdravilno sredstvo je bogat vir gama-linolenske (GLA) in linolne (LA) kisline, torej nenasičenih esencialnih maščobnih kislin, ki sta izredno pomembni za zaščito živcev in celic.

Prav tako GLA vpliva na boljši pretok krvi, zato je izredno priporočljivo, da se ga uživa pred menstruacijo, saj lajša menstrualne bolečine. Izredno koristen je tudi za ljudi s povišanim holesterolom, saj znižuje slab holesterol in varuje telo pred srčno-žilnimi boleznimi.

Ne gre zanemariti niti dejstva, da olje zmanjšuje nevarnost vnetij, zmanjšuje bolečine in otekanje sklepov pri artitisu in revmi.

Pomaga pri presnovi, izboljšuje razpoloženje, zmanjšuje tesnobnost, preprečuje kronično utrujenost in izboljša koncentracijo. Pa ne samo to, zaradi GLK in sorodnih maščobnih kislin olje uničuje rakave celice in tako telo varuje pred rakavimi obolenji.

Zakaj se svetlinovo olje uporablja v kozmetiki?

T. i. “kralj med olji” odpravlja različne težave s kožo ter jo naredi mehko in gladko. Odlično deluje tudi na nohte ter izboljša kvaliteto las, okrepi trepalnice in preprečuje njihovo lomljenje.

Ker ima veliko vitamina E, preprečuje nastanek suhe kože, gub, razpok ter blaži vnetja, alergije, prhljaj in luskavico. Že od nekdaj so ga uporabljali tudi za celjenje ran in podplutbe.

Svetlinovo olje je torej neverjeten vir hranilnih sestavin, ki telesu pomagajo tako navznoter kot navzven.

Kako ga je najbolje uživati?

Najbolje ga je uživati v obliki želatinastih 1000mg kapsul, saj to preprečuje oksidacijo olja med shranjevanjem. Hkrati pa kapsula omogoča tudi, da se nenasičene maščobne kisline počasi sproščajo v organizem, s čimer se podaljša tudi učinek.

Jemlje se dve kapsuli 1000mg olja dnevno. Priporoča pa se tudi iztis olja iz kapsule, le-tega lahko uporabimo pri pripravi maske za obraz, ki bo čudovito nahranilo našo kožo, jo naredilo mehko in gladko. Odpravlja tudi težave z aknasto kožo, jo pozdravi odznotraj navzven, saj skrbi za uravnavanje hormonskega neravnovesja. Slednje pa je velikokrat vzrok za tovrstne preglavice.


Avtorica zapisa: Kaja Ahčin

Objavil

VITAMIN D3 – vitamin sonca.

Liposomski vitamin D3 in K2

Za vitamin D3 ste najbrž že slišali. Telo ga lahko samo sintetizira iz ultravijoličnih žarkov, katerim smo izpostavljeni v času sončenja. Sintetizira ga iz holesterola. Zaradi škodljivosti sončnih žarkov v zadnjih letih toplo odsvetujejo sončenje.

Vitamin D3 se obravnava kot hormon. Za optimalno delovanje bi morali večji del telesa izpostaviti soncu za vsaj 10 minut, med 10. in 16. uro, ko so UV žarki najmočnejši. V našem okolju, kjer ima sonce zadosti moči le v poletnem času, je pravzaprav nemogoče dobiti zadosti vitamina D.

Na tvorbo vitamina D vpliva:

  • pigmentacija kože,
  • uporaba zaščitne kreme,
  • letni čas,
  • dolžina dneva,
  • oblačnost,
  • smog, ipd.

Zakaj potrebujemo vitamin D?

  • sodeluje pri absorbciji kalcija in fosfatov iz črevesja,
  • slednje vpliva na zdravje kosti,
  • ohranja mišična vlakna,
  • preprečuje starostno izgubo mišic,
  • vpliva na rast celic,
  • deluje protivnetno,
  • izboljša imunski sistem,
  • koncentracija vitamina D v krvi je povezana s stopnjo imunskega odziva. Tisti z višjimi vrednostmi so imeli manj okužb dihal, manj pljučnic, manj poslabšanj astme,
  • je pomemben faktor pri tvorbi zdrave kostnine, ki določa zdravje kosti v odrasli dobi,
  • zadostne koncentracije vitamina D naj bi nas ščitile tudi pred pojavom različnih avtoimunskih bolezni; revmatoidni artritis, sladkorna bolezen tipa II, multipla skleroza, ipd.
  • dokazano pomaga uravnavati krvni tlak, vpliva na zmanjšanje pojava srčno-žilnih težav,
  • zmanjšuje verjetnost za pojav depresije,
  • vzdržuje normalne ravni kalcija v krvi,
  • in skrajša čas trajanja različnih okužb.

Duševno zdravje:

Zaradi nizkih ravni vitamin D lahko prihaja tudi do pomanjkanja serotonina; hormona sreče, kar vpliva na nihanje razpoloženja in vodi tudi v depresijo.

Kombinacija vitaminov D3 in K2 v liposomski obliki:

Liposomska oblika D3 v pršilu omogoča boljšo in hitrejšo absorbcijo. D3 in K2 delujeta v sinergiji, kar pomeni, da sta podpora eden drugemu. K2 namreč preprečuje, da bi se kalcij nalagal v žilah in povzročal srčno-žilne težave. K2 vpliva na normalen proces strjevanja krvi.

Poleg Omege 3, zadostne koncentracije vitamina C je tudi vitamin D eden izmed obveznih dodatkov k prehrani.

POSEBNA UGODNOST:

S kodo VITAMIND15 izkoristite 15 % popust na liposomski vitamin D3 + K2!
Veljavno do 18. 4. 2021!

Objavil

Kvinoja bowl z lososom

Kvinoja bowl z lososom

Sestavine:

  • kvinoja
  • sol
  • sveža špinača
  • sladek krompir
  • file lososa
  • avokado
  • limona

Priprava:

Najprej je na vrsti priprava kvinoje, ki jo skuhamo po navodilih na embalaži. Količino prilagodimo glede na število oseb. Kvinoji dodamo samo sol (po okusu) in svežo špinačo.

Sladek krompir olupimo, narežemo, posolimo in spečemo v pečici na 220 stopinjah Celzija, cca. 30 minut, na peki papirju. File lososa posolimo in položimo zraven krompirja.

Ko je krompir pripravljen in riba pečena, je na vrsti sestava bowl skledice.

Najprej nadevamo kvinojo, nanjo položimo pečeni file lososa, ob strani dodamo še pečen sladek krompir, ter polovico avokada. Začinimo z nekaj kapljicami limoninega soka.

Pa dober tek <3

Recept pripravila: Mateja Grilc • IG: @mateeia

Objavil

Ovsena kaša s sadjem

Ovsena kaša s sadjem

Sestavine:

  • 4 žlice ovsenih kosmičev
  • 250 ml vode, rastlinskega ali navadnega mleka
  • žlička sladila po izbiri (jaz dodam kokosov sladkor).

Priprava:

Kuhamo do vretja, nato na nizkem ognju pustimo še 5 minut, da se zgosti. Dodamo sadje po izbiri. Sama najraje dodam banano, amarant, konopljina in chia semena.

Pa dober tek <3

Recept pripravila: Mateja Grilc • IG: @mateeia

Ovsena kaša s sadjem
Ovsena kaša s sadjem

Objavil

Kako se v jesenskem času izogniti prehladu

Ingverjev napitek proti prehladu

Čas, ko se poletje preveša v jesen, je čas, ko je na pohodu največ virusov in bakterij. Veliko nas v tem času zboli oz. se prehladi. Dejstvo je, da so jutra že zelo hladna, prav tako tudi večeri. Čez dan pa se lahko še zmeraj prepuščamo zadnjim (skoraj poletnim) sončnim žarkom.

Zato smo v jeseni večinoma v dilemi, kako se obleči, da nas zjutraj ne bo zeblo, čez dan pa nam ne bo vroče.

Velikokrat nas telo, s prehladom, opozori na to, da nismo dovolj dobro premislili preden smo se zjutraj odpravili od doma in kaj hitro začnemo smrkati.

Zakaj sploh pride do teh bolezni v jesenskem času?

Imunski sistem našega telesa je v jesenskem času zaradi nihanja temperatur precej na udaru, zato se kaj hitro lahko zgodi, da oslabi. Ker je imunski sistem tista pomembna stvar našega telesa, ki telo brani pred vsemi virusi, je ob njegovi oslabitvi veliko več možnosti, da bodo virusi zmagali in bomo zboleli. Zato je pomembno, da je poskrbimo, da bo naša »obramba« dovolj trdna.

Kako lahko okrepimo svoj imunski sistem?

Seveda je zelo pomembno, da poskusimo živeti čim bolj zdravo, uživati sezonsko sadje in zelenjavo, biti čim manj pod stresom in dovolj spati. Vse to se sliši povsem preprosto, v praksi pa je v današnjem hitrem tempu življenja predvsem težko izvedljivo. Zato vam spodaj prilagam recept za naraven pripravek, ki bo pripomogel k okrepitvi tvojega imunskega sistema in napovedovanju boja proti nadležnim virusom.

Ingverjev napitek proti prehladu:

Sestavine: ingver, vroča voda, cimet, med, limona

Ingverjev napitek proti prehladu
Ingverjev napitek proti prehladu

Postopek priprave:

  1. Za prst debel kolut ingverjeve korenine olupimo in narežemo na manjše koščke.
  2. Začinimo s ščepcem cimeta in prelijemo z 2,5 dl vroče vode.
  3. Pokrito pustimo 10 minut.
  4. Nato dodamo žličko medu in žličko sveže iztisnjenega soka limone, premešamo in uživamo po požirkih.

Objavil

Čokoladne palačinke (veganske)

Veganske čokoladne palačinke

Sestavine:

  • 2/3 lončka ajdove moke
  • 1/3 lončka mandljeve moke
  • 1/3 lončka riževe moke
  • 1 žlica kokosovega sladkorja
  • 1 žlica kakava v prahu
  • ščep soli
  • 2 “jajci” iz lanenih semen (2 žlici mletih lanenih semen + 6 žlic vode)
  • 2 lončka mandljevega mleka
  • 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta

Veganski čokoladni namaz:

  • temna čokolada (stopljena v vodni kopeli, lahko dodamo par žlic mandljevega mleka)
  • mandljevi lističi 

Postopek:

Vse sestavine dobro zmešamo, pustimo počivati pol ure.

Po eno zajemalko mase damo na dobro ogreto ponev, pečemo pri višji temperaturi toliko časa, da zgornja stran zakrkne. Obrnemo palačinko in pečemo še približno minuto.

Palačinke namažemo z veganskim čokoladnim namazom, jih zložimo v trikotnike, prelijemo s stopljeno temno čokolado in posujemo z mandljevimi lističi.

Recept pripravila: Zumreta Zumi, ustvarjalka veganskih receptov, brez dodanega olja • IG: @zumretazumii

Objavil

Lečin bolognese (testenine po “bolonjsko” – z lečo)

Špageti po bolonjsko iz leče

Sestavine (za 1 osebo):

  • 100 g špagetov (navadni ali brezutenski)
  • 5 žlic kuhane leče
  • 1 manjši korenček
  • 1/3 lončka narezane bučke
  • 1 lonček paradižnikove omake
  • zvrhana žlica peteršilja
  • 1 čajna žlička čebule v prahu
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • 1/2 čajne žličke curryja v prahu
  • 1/2 čajne žličke paprike v prahu
  • ščep majarona, bazilike in origana
  • sol ali vegeta natur (brez ojačevalcev okusa)

Postopek:

V litru slane vode skuhamo špagete po navodilih iz embalaže.

Korenček drobno nasekljamo, damo v kozico skupaj z žlico vode in pokrijemo s pokrovko. Med tem narežemo bučko na manjše koščke in skupaj s česnom in čebulo v prahu dodamo h korenčku. Pražimo pol minute, nato dodamo lečo in zalijemo s paradiznikovo omako.

Ko zavre, dodamo preostale začimbe in kuhamo še kakšno minuto, da se okusi povežejo oziroma se bučka zmehča. Na krožnik serviramo odcejene špagete, na vrh naložimo omako in okrasimo z vejico peteršilja. 

* opcijsko lahko po vrhu potresemo “parmezan” iz mešanice mletih oreščkov (indijski oreščki, orehi), soli in kvasnih kosmičev. 

Recept pripravila: Zumreta Zumi, ustvarjalka veganskih receptov, brez dodanega olja • IG: @zumretazumii

Objavil

Testenine z lisičkami, z omako iz buče maslenke

Testenine z lisičkami

Sestavine (za 1 osebo):

  • 100 g testenin
  • 1 skodelica buče maslenke (narezane na kocke)
  • 1/4 lončka kokosovega mleka
  • 1 čajna žlička limoninega soka
  • ščep curryja v prahu
  • 1/4 čajne žličke mlete paprike
  • 1/4 čajne žličke česna v prahu
  • 1 čajna žlička drobno nasekljanega peteršilja
  • 1/2 do 1 žlica kvasnih kosmičev
  • vegeta natur (brez ojačevalcev okusa)
  • 1/2 lončka narezanih lisičk
  • 2 manjša stroka česna
  • 4 žlice zelenjavne jušne osnove (ali voda)

Postopek:

V litru osoljenem vode skuhamo testenine po navodilih iz embalaže. 

Kocke buče popečemo / podušimo na parih žlicah vode. Ko se buča zmehča, dodamo kokosovo mleko in spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo limonin sok, mleto papriko, curry, česen v prahu, kvasne kosmice in vegeto natur. Vse dobro premešamo. 

Lisičke skupaj z drobno nasekljanim česnom prepražimo na jušni osnovi – dodajamo žlico po žlico tekočine, lisičke naj se praznijo in ne kuhajo. Kuhane testenine odcedimo, jih vmešamo v bučno omako in na koncu primešamo še lisičke. Posujemo z drobno nasekljanim peteršiljem. Dober tek! 

Recept pripravila: Zumreta Zumi, ustvarjalka veganskih receptov, brez dodanega olja • IG: @zumretazumii

Objavil

Puding s kefirjem in chia semeni

Mesec april je znan po muhastem vremenu. Tudi sončni žarki še niso dovolj močni. Vremenske razlike postavijo naš imunski sistem na preizkušnjo – kako dobro se bo bojeval z virusi.

V naši spletni trgovini najdete pravi blagodejni čudež fermentacije, ki deluje protibakterijsko, protivirusno in protiglivično. Ta izdelek se imenuje izvleček oljčnih listov. Pripravek je fermentiran, kar pomeni, da naše črevesje oskrbi s probiotiki. Vsebuje tudi številne vitamine in antioksidante, saj so oljčni listi znani po močnem antioksidativnem delovanju.

Pomembno je, da poleg uravnovešene zdrave prehrane dodajate tudi kvalitetne prehranske dodatke. Za vas smo tokrat pripravili recept, ki vsebuje zelo star probiotik.

Sestavine (za 2 osebi):

  • 300 ml navadnega kefirja
  • 40 g chia semen
  • 2 banani
  • 1 žlica agava sirupa

Banani lahko nadomestite z drugim svežim ali suhim sadjem.

Postopek:

Vse sestavine zmiksamo z blenderjem ali paličnim mešalnikom. Puding nalijemo v dva kozarca in okrasimo po želji s sezonskim sadjem.

Veselo sladkanje na zdrav način.

Recept pripravila: Petra Birsa • IG: @njamimami

Objavil

Bananin kruh

Sestavine:

  • 120 g zmehčanega masla
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 240 g moke
  • 2 jajci
  • 5 žlic mleka
  • 1 žlička cimeta
  • 1 žlička soli
  • 1 pecilni prašek ali vinski kamen
  • 80 g sesekljanih orehov
  • 100 g čokoladnih kapljic
  • 3 banane

Postopek:

Maslo in sladkor zmiksamo, da nastane gladka masa. Dodamo jajci in miksamo toliko časa, da se sestavine združijo. Dodamo mleka in zmečkane banane ter miksamo tako dolgo, da se masa poveže.

Postopoma dodajamo še moko, cimet, sol in pecilni prašek ter vse skupaj premešamo, da se sestavine povežejo.

Na koncu primešamo še orehe ter čokolado. Vse skupaj vlijemo v pekač, obdan s peki papirjem. Po želji na vrhu okrasimo že z razpolovljeno banano.

Pečemo na 180 °C, 45 – 50 minut. Z zobotrebcem preverimo, če je kruh pečen.

Objavil

Nežni polpeti, bogati z magnezijem

Tako mandlji, kot parmezan, špinača in ostala zelenolistnata zelenjava, jajca, chia moka, ovseni kosmiči in tahini oz. sezamova pasta, so sestavine bogate z magnezijem. Čeprav so nežni polpetki pravzaprav narejeni samo iz sestavin, bogatih s tem za zdravje nujno potrebnim elementom, še ne pomeni, da njihova vsebnost zadošča našim dnevnim potrebam. Zato ne pozabite na dodatek magnezija ob zdravi in uravnovešeni prehrani.

Sestavine:

  • 4 žlice mandljeva moka 
  • 3 žlice parmezana
  • 2 žlici kuhane in sesekljane špinače 
  • 1 čajna žlička chia moke
  • 5 žlic zdrobljenih ovsenih kosmičev 
  • 2 čajni žlički sezamove paste (tahini) 
  • 2 jajci
  • sol in začimbe po želji

Priprava:

Svežo špinačo kuhamo na pari ali v kropu. Špinačo splaknemo z mrzlo vodo, da ohrani lepo zeleno barvo in jo sesekljamo na drobno ali zmiksamo. Nato ožamemo ali odcedimo vso odvečno vodo, da ostane čim bolj suha.

Potrebujemo dve zvrhani žlici špinače, v skledo dodamo še vse ostale sestavine in dobro premešamo. V kolikor je nastala masa premokra ji dodamo mandljevo moko in ovsene kosmiče. Počakamo 10 minut, da sestavine nabreknejo.

Ročno oblikujemo manjše polpete ali pleskavice in si v primeru sprijemanja pomagamo z dodatno mandljevo moko. Polpete pečemo na oljčnem olju ali kokosovi masti ali jih postavimo na peki papir, pokapljamo z oljčnim oljem in pečemo v pečici na 180 °C približno 20 minut oz. do zlato rumene skorjice. Nežni polpeti z magnezijem so pripravljeni. Postrezite jih lahko k različnim prilogam, kot je kuhan sladki koren, pečena zelenjava ali h curry in grill omaki.

Recept pripravila: Petra Birsa • IG: @njamimami

Objavil

Polnjene brezmesne paprike

Brezmesne polnjene paprike, kjer mesa sploh ne pogrešaš.

Sestavine:

  • 100 g mešanice ajde, kvinoje, leče in riža
  • 2 čebuli
  • 750 ml pelatov
  • Žlica olivnega olja
  • Žlička sladke paprike
  • Žlička rjavega sladkorja
  • majaron
  • lovorjev list
  • bazilika (opcijsko)
  • sol
  • 1 mala bučka
  • 1 korenček
  • pest špinače
  • nekaj šampinjonov
  • timijan (svež ali posušen)

Priprava:

Natehtaš si ajdo, kvinojo, lečo in riž, da bo vse skupaj 100 g. Daš v soljeno, vrelo vodo in kuhaš 10 minut. Odcediš in daš na stran.

Medtem si nasekljaš dve čebuli. Eno uporabiš za paradižnikovo omako. Pripraviš jo iz 750 ml pelatov (pasiranega paradižnika). Na žlici olivnega olja popražiš čebulo, dodaš pelate in soliš po okusu. Dodaš še žličko sladke paprike, žličko rjavega sladkorja, majaron in lovorjev list. Lahko dodaš tudi svežo baziliko. Ko omaka zavre, jo odstaviš.

Za nadev si pripraviš še eno malo bučko, korenček, pest špinače in nekaj šampinjonov. Vse narežeš na male koščke.

V ponvi na žlici olivnega olja, popražiš čebulo, dodaš korenček in bučke. Malo posoliš in mešaš, ko se korenček malo zmehča (po 5 min), dodaš še šampinjone ter špinačo in pustiš, da se praži 5 minut. Še malo posoliš in popraš. Za piko na i dodaš svež timijan (lahko tudi posušen), doda čudovito aromo in okus. Na koncu primešaš še ajdo, lečo, kvinojo in riž.

Nadeva imaš za štiri večje paprike, če ga ostane ga lahko dodaš v omako.

Nadevane paprike daš v manjši globok pekač in preliješ z omako. Pečeš v ventilacijski pečici na 180 °C. Prvih 30 minut v pokritem pekaču, nato odkriješ in pečeš še 30 minut.

Za prilogo si lahko pripraviš pire krompir. Sama si zraven naredim cvetačni pire in veliko skledo zelene solate.

Recept pripravila: Mateja Grilc • IG: @mateeia

Objavil

Skutine palačinke


Sestavine za maso (za 10 palačink):

  • 120 g moke
  • 120 g pirine moke
  • 500 ml rastlinskega mleka (ali navadno mleko)
  • 1 jajce
  • Ščepec soli

Sestavine za skutin nadev:

  • 500 g puste skute
  • 100 g maskarpone sira
  • 1 jajce
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1 žlička cimeta

Priprava:

V vsako palačinko dodamo približno dve žlici nadeva.

Vse sestavine zmešamo v enotno zmes. Palačinke zložimo v pekač in jih prelijemo s prelivom iz 200 ml sladke smetane in jajca.

Pečemo v ogreti pečici na 180, približno 35 minut oz. dokler niso palačinke lepo zapečene.

Recept pripravila: Mateja Grilc • IG: @mateeia

Objavil

Omega tapasi

Pripravljeni tapasi

Tapasi, bogati z omega 3 maščobnimi kislinami. Hitro in enostavno pripravljeni. Za pripravo teh okusnih in zdravih tapasov potrebujete naslednje sestavine.

Sestavine:

  • 300 g dimljenega lososa v rezinah
  • 1 avokado
  • rdeče paprike
  • 30 g rukole
  • limona
  • sol
  • oljčno olje

Priprava:

Zrelemu avokadu odstranimo olupek in kost. Avokado pokapljamo z limoninim sokom in ga pretlačimo. Dodamo na drobne kocke narezano papriko in šopek rukole. Solimo, pokapljamo z oljčnim oljem ter dobro premešamo. Rezine lososa postavimo na delovno površino in jih nadevamo z manjšo količino nadeva. Zavijemo, da nastanejo zavitki in jih pritrdimo z bambusovimi  nabodali ali zobotrebci.

Zavitke postavimo na posteljico iz preostale rukole in češnjevega paradižnika. Po občutku lahko tapase dekoriramo s paradižnikom in limono, ki dodajo vizualni učinek, prav tako pa lahko služijo kot dodatna popestritev okusov.

Recept pripravila: Petra Birsa • IG: @njamimami

Tapas naj bi izviral iz Španije, natančneje iz Andaluzije. Gre za majhne porcije jedi, ki jih postrežemo kot prigrizek k pijači ali kot samostojno jed, sestavljeno iz več tapasev skupaj.

Preverite še ostale okusne recepte na naši spletni strani.