Objavil

Omega 3 – zakaj se jih splača vključiti v prehrano

Omega 3

Omega 3 nenasičene maščobne kisline, ki jih najdemo v ribjem olju, so za naše telo esencialne. To pomeni, da jih telo samo ne more zgraditi in jih je potrebno pridobivati s prehrano

Zadnja leta se pojavlja vedno več raziskav, ki razkrivajo blagodejne, zdravilne učinke omege 3 na naš organizem. Ravnovesje nenasičenih maščobnih kislin v našem telesu pa je še kako pomembno, saj vpliva na nemoten razvoj in rast. Posebej pomembno vlogo pa igra predvsem pri nemotenem delovanju možganov, oči in živčevja.

Uporaba omega 3

Omega 3 se uporablja pri zdravljenju številnih zdravstvenih težav, vključno s srčnimi boleznimi, depresijo, anksioznostjo, Alzheimerjevo boleznijo, visokim holesterolom, artritisom, diabetesom… 

Zdrave nenasičene maščobne kisline naj bi pomagale tudi pri izgubi in nadzorovanju normalne telesne teže, izboljšujejo plodnost, ohranjajo energijo in pomagajo lažje prebroditi nosečniške težave, hlrati pa koristijo tudi razvoju zarodka in spodbujajo kognitivne sposobnosti. Dokazano je, da naj bi dodajanje omega 3 v prehrano nosečnic zmanjševalo pojav anksioznosti, motenj pozornosti ter impulzivnega vedenja pri malčkih in otrocih.

Nekaj pozitivnih učinkov uživanja Omega 3:

  • Imunski sistem: ribje olje v kombinaciji z antioksidanti krepi imunski sistem.
  • Bolezni srca in ožilja: ribje olje vsebuje protivnetne lastnosti, ki preprečujejo nastanek tovstnih bolezni.
  • Depresija: uživanje ribjega olja zmanjšuje depresivne simptome tudi do 40%.
  • Rak: ribje olje preprečuje nastanek metastaz in zmanjšuje možnost za porast rakastih celic predvsem na prostati, dojkah in debelem črevesju.
  • Sladkorna bolezen: pri sladkornih bolnikih zmanjšuje možnost upada kognitivnih sposobnosti.
  • Alzheimerjeva bolezen: esencialne maščobne kisline so bistvenega pomena za delovanje možganov in lahko upočasnijo upad kognitivnih sposobnosti.
  • Očesne bolezni: ribje olje odpravlja suhost in druge s starostjo povezane bolezni očes, kot je npr. siva mrena.

Pomanjkanje nenasičenih maščobnih kislin povzroča:

  • Pojav prhljaja in redkejših las,
  • srčno obolenje,
  • ekcemi in starostne pege,
  • debelost,
  • matabolični sindrom…

Priporočljivo je dnevno jemanje 1000mg kakovostne omege 3 v kapsulah. Preden se odločimo za nakup, si pridobimo informacije o izvoru, sestavi in kakovosti izdelka, ki mu bomo zaupali. Pozornost pri tem kar vnašamo v svoje telo ni nikoli odveč. Kadar se odločamo za nakup omege 3 v kapsulah najprej preverimo:

  • iz katerega ribjega olja so sestavljene,
  • kje so bile ribe ulovljene,
  • za kakšno koncentracijo ribjega olja gre in
  • kakšno je razmerje med EPA in DHA nenasićenih maščobnih kislinah, ki so ključnega pomena kadar gre za prehransko dopolnilo omega 3 (najboljše je razmerje od 2:1 do 3:1).

Blooms omega 3 kapsule so 1000mg, tri kapsule vsebujejo kar 540mg EPA in 360mg DHA nenasičenih maščobnih kislin. Vsebujejo predvsem lososovo olje, ostali procenti olja pa so pridobljeni iz drugih modrih ribic, ki so pred ulovom prosto plavale v razmeroma še neonesnaženih avstralskih in novozelandskih morjih.

Ulovljene so bile manjše in se zato v svojem življenju še niso imele priložnosti najesti težkih kovin, ki so lahko prisotne v morjih. Dodatno pozitivno lastnost pa predstavlja tudi dejstvo, da se vam po zaužitju Bloomsovih kapsul ne bo neprijetno spahovalo po ribjem olju, četudi jih boste vzeli še pred zajtrkom.

Primerne so tudi za vse alergike, otroke, noseče in doječe mamice, saj ne vsebujejo nobenih konzervansov, aditivov, barvil, sladkorja, glutena, laktoze ali soli.

Vaše telo bo kaj hitro pokazalo kako hvaležno vam je, da ste se odločili v prehrano vključiti zdrave nenasičene maščobne kisline, ki jih samo ne more pridelati!

Objavil

Kurkuma – možganska začimba

Kurkuma

Kaj je kurkuma in zakaj je dobra za naše telo

Kurkuma je aromatična, oranžna začimbnica z Daljnega vzhoda. Včasih je veljalo, da ljudje kurkumo uporabljajo zgolj zaradi lepše barve jedi in boljšega okusa. Vse več ljudi danes uporablja kurkumo predvsem zaradi zdravilnih učinkov ob njeni vključitvi v prehrano.

Poleg tega, da ureja našo prebavo, odpravlja različne vnetne odzive v telesu, spodbuja cirkulacijo vseh telesnih tekočin, so zadnje raziskave avstralskih strokovnjakov odkrile celo, da lahko poveča naše kognitivne sposobnosti in učinkuje kot podpora možganskim celicam, celo v primeru Alzheimerjeve bolezni.

Kurkumin

Kurkuma vsebuje sestavino imenovano kurkumin, ki dokazano zaščiti naša jetra in pomaga žolčniku pri izločanju bilirubina, žolča in holesterola. Hkrati pa spodbuja tudi izločanje zaščitnih snovi trebušne stene. Redno uživanje kurkume naj bi celo izničilo škodljivo delovanje karcinogenov, ki jih zaužijemo s prehrano. Z njo lahko preprečimo tudi napredovanje ateroskleroze, poškodbe krvnih žil, saj naj bi ta začimba ustvarjala tudi oblogo žil.

Vsebuje mangan, železo, vitamin B6, kalij, ter veliko vlaknin. Glavna učinkovina kurkumina pa je zaščita telesa pred vnetji. Tega se že od nekdaj zavedajo v Indiji in na Kitajskem, kjer so to  dejstvo s pridom izkoriščali v kuhinji in medicini. Nekateri običaji so kurkumo poznali tudi kot prinašalko sreče in jo vključevali v poročne obrede.

Kurkuma
Kurkuma
Kurkuma -  rastlina iz družine ingverjevk
Kurkuma – rastlina iz družine ingverjevk

Nove raziskave o kurkumi – regeneracija možganov

Nove raziskave celo kažejo, da kurkuma vsebuje aromatični turmeron. Le ta aktivira in spodbuja živčne matične celice, da se delijo oziroma množijo. To pa še posebej koristi ljudem po možganski kapi ali ljudem z demenco. Rezultati raziskav so bili neverjetni. Celice, ki so jih znanstveniki dali v snov iz kurkume, so pokazale za 80% več regenerativnih sposobnosti kot pred tem poskusom. Ko se poveča količina matičnih celic pa je mogoče tudi prej okrevati po možganski kapi, saj se možgani na takšen način regenerirajo.

Kurkumin spada pod eno najbolj raziskanih protivnetnih, antioksidativnih sestavin, ki delujejo tudi proti prostim radikalom, upočasnjujejo staranje in napredovanje raznih bolezni.

Po vsem zgoraj opisanem lahko z gotovostjo upravičimo označevanje kurkume kot kraljice zdravja. 

Dobro si je zapomniti, da se kurkuma zelo dobro veže z maščobami in jo je zato tudi najbolje uživati v tej kombinaciji. Vse začimbe sveta pa najbolje delujejo v kombinaciji – tako kurkumin v telesu najbolje opravlja svojo funkcijo v kombinaciji s črnim poprom. V eni kapsuli Bloomsovega kurkumina boste našli popolno mešanico obeh omenjenih začimb, ki sta obdani z gastrorezistentno ovojnico. Zaradi ovojnice je učinkovanje podaljšano in izkoristek za telo največji. 

Objavil

Zakaj so fermentirani izdelki dobri za nas?

Fermentirana hrana

Za fermentirane izdelke bi lahko rekli, da so to izdelki naše prihodnosti. Fermentacija je spontani postopek, kjer naravno prisotne bakterije poskrbijo za razkroj škroba in sladkorja v hrani, pri tem pa se ustvari mlečna kislina. Tako se v živilu ohranijo vsi vitamini in encimi, nastanejo pa tudi dobre bakterije, ki jih imenujemo probiotiki. Postanejo tudi boljše prebavljiva. Torej s fermentiranimi izdelki, ki jim lahko rečemo kar superživila v telo vnašamo dobre bakterije, ki jih nujno potrebujemo za zdrav imunski sistem.

Kaj je fermentacija?

Fermentacija
Fermentacija

Fermentacija je naravni presnovni proces mikrobiološkega sveta, ki sladkor pretvarja v kisline, pline ali alkohol. Človek ta kemijski proces za ohranjanje hrane izkorišča že od neolitika. Fermentacija poskrbi za dodano vrednost osnovnih živil, ki jih fermentiramo. Hrano oživi s kopico dobrih mikroorganizmov ter na ta način nahrani naše telo. Naš prebavni trakt mora prebaviti hrano, ki jo prejme, to pa stori s pomočjo dobrih črevesnih bakterij, ki sprožijo fermentacijo.

Fermentirani izdelki imajo večjo vsebnost vitaminov B ter folne kisline, so bogati z nenasičenimi maščobnimi kislinami omega 3 in vsebujejo več encimov. Lahko bi rekli, da gre kar za superživila, saj hranila v njih zaradi prisotnosti mikroorganizmov ostajajo “živa”.

Zaradi večje vsebnosti zdravih bakterij so tudi lažje prebavljivi, saj le-te pripomorejo k razgradnji, pomagajo spodbujati prebavo in gibanje blata, ter preprečijo zaprtje. Dobre bakterije preprečujejo naselitev patogenih oz. bolezenskih organizmov, ki povzročajo bolezni.

Fermentacija in prebava

Če v našem telesu nimamo dovolj dobrih črevesnih bakterij in zaradi tega namesto fermentacije steče vretje, je posledica tega upočasnjena oz. zaustavljena prebava. Te težave so lahko tudi posledica prekomerne prehrane ali napačne kombinacije zaužite hrane, tako pri zdravih kot pri bolnih osebah. Na ta način lahko prihaja do kopičenja oblog na črevesju. V kolikor v svoje telo ne vnesemo dovolj vlaknin, lahko pride do motenj v procesu presnove in prebave, na primer:

  • napihnjenost in neprijetni vetrovi,
  • upad mišične moči,
  • slabša zbranost in nizek nivo energije po zaužiti hrani,
  • prekomerno potenje in neprijeten vonj potu,
  • zakisanost telesa,…

S tem ko uživamo več fermentirane hrane, v naše telo vnesemo večjo količino dobrih bakterij, ki pomagajo našemu telesu razgradnjo težko prebavljive hrane, s čimer preprečimo napihnjenost in vetrove.

Fermentirano olje
Fermentirana hrana

Za koga so posebej primerni fermentirani izdelki

Zaradi prisotnosti celotne skupine vitaminov B: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12, so primerni za skupine ljudi, ki so še posebno izpostavljanju pomanjkanju le-teh. To so vegani, vegetarijanci, noseče in doječe mamice, osebe starejše od 50 let, ljudje s Chronovo boleznijo, celiakijo, ter drugimi boleznimi želodca ali tankega črevesja. S fermentiranimi izdelki v telo vnašamo zdrave bakterije, ki jih nujno potrebujemo za ohranjanje zdravega imunskega sistema.

Fermentacija in probiotiki

Pri procesu fermentacije nastajajo tudi mlečnokislinske bakterije, ki jih bolj poznamo pod izrazom “probiotiki”, ki so že od nekdaj del vsake domače lekarne. Uživanje teh blagodejnih bakterijskih kultur učinkuje protivnetno, po enem mesecu uživanja se ublaži psihična napetost in tako se lažje soočamo tudi z vsakodnevnimi stresnimi situacijami, ki se jim danes takorekoč ni več moč izogniti.

Ravnovesje dobrih in slabih bakterij, ki jih lahko dosežemo le z zadostno količino zaužitih probiotičnih kultur, je pomembno tako za dobro prebavo, izgled, kožo, kot tudi za zdravje možganov, močan imunski sistem, ter presnovo vitaminov in mineralov. V črevesju namreč nastaja več kot 70% celic imunskega sistema, več kot 90% serotonina, ki je boljše poznan kot hormon sreče in ima ključno vlogo pri uravnavanje razpoloženja, usmerjanju pozornosti, vpliva na procese učenja, motivacije in občutek zadovoljstva.

Vir slik: https://www.pexels.com/
Objavil

Solata za poletne dni

Zelena solata z mladim zeljem, korenčkom, jabolki, popečeno polento, sardelami z žara, zaokrožena z jogurtovim prelivom s kančkom belega vina. Pa naj še kdo reče, da te sveže nabrana zelenjava z domačega vrta z malo sredozemskega pridiha ne more nasititi.

Sestavine:

  • 1 večjo zeleno solato
  • 1 glavico mladega zelja
  • 4 srednje korenčke
  • 2 jabolki
  • 1 navaden jogurt (3,2%)
  • šopek drobnjaka
  • belo vino
  • sol
  • olivno olje
  • polenta
  • sveže ali zamrznjene sardele

Postopek:

Najprej je na vrsti čiščenje solate, ki smo jo zjutraj nabrali na vrtu in jo do uporabe pustili nekje na hladnem. Natrgamo jo na primerne koščke, na čim tanjše rezine narežemo mlado zelje in ga z narstrganim korenčkom dodamo k zeleni solati. Jabolka operemo, očistimo in narežemo na poljubne koščke, za še boljši okus jih lahko tudi nastrgamo.

Med pripravo zelenjave in sadja v slani vodi skuhamo polento po navodilih iz vrečke. Pustimo jo, da se dobro ohladi, nato jo narežemo na kocke in jo popečemo na malo olivnega olja. Pustimo, da se zopet ohladi.

V drugi ponvi segrejemo olje v katerem spečemo očiščene in osoljene sardele. Pečemo jih približno 5 minut na vsaki strani, oziroma dokler ne dobijo hrustljave skorjice.

Popečena polenta in sardele se že hladijo. Preostane nam samo še priprava preliva. Navadni jogurt s 3,2% mlečne maščobe zmešamo z nasesekljanim šopkom drobnjaka in soljo. Vse skupaj dobro premešamo in na koncu dodamo še nekaj kapljic belega vina, ki nam je všeč. Mi smo uporabili slajše vino.

Pred serviranjem zelenjavo zmešamo s polento in pripravljenim prelivom. Na vrh dodamo še popečene sardele in s skledo v roki smo že na poti proti vrtni garnituri oziroma balkonu.

Pa dober tek! 🙂

Objavil

Svetlin, zdravilo za vse

Svetlin

Svetlinovo olje, bogato z maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za naše zdravje. Sploh v poletnem času je zelo priporočljivo, saj neguje in nahrani našo kožo, ki je v teh mesecih bolj izpostavljena sončnim žarkom, hkrati pa tudi zaščiti naše oči, sklepe, izboljšuje razpoloženje, postavlja hormone v ravnovesje, itd.

To čudežno rastlino so poznale že naše babice, ki so jo imenovale “nočna frajla”. Če jih povprašamo, bodo prav gotovo izbrskale kakšen star recept, ki vsebuje tudi to skrivno, zdravilno sestavino.

Olje vsebuje življenjsko pomembne nenasičene esencialne maščobne kisline, kot sta gama linolenska in linolenska kislina.Ti dve kislini imata dragoceno lastnost, da nase vežeta vse proste radikale in s tem zaščitita naše celice in živce. Med drugim gamalinolenska kislina manjša možnost lepljenja trombocitov in izboljša pretok krvi. Zaradi te sposobnosti se priporoča uživanje predvsem v predmenstrualnem času. Znižuje tudi ravni slabega holesterola.

Gre za dvoletno rastlino, ki zraste nekje med 30-imi in 150-imi centimetri, cveti pa od pozne spomladi do poznega poletja. Bledorumeni cvet krasijo štirje cvetni listi srčkaste oblike. Njegovo učinkovitost so poznali že Indijanci, ki so z njim zdravili rane, zdravili kožne bolezni, zastrupitev jeter, ženske težave, predmenstrualne sindrome in posledice ponočevanja.

ODPRAVLJA TEŽAVE S SKLEPI

Vse več obolelih za revmo in artritisom se okorišča zdravilnih učinkovin svetlina, saj zmanjšuje otekanje sklepov in bolečine, ki so s tema boleznima povezane.

POMAGA V BOJU Z ODVEČNO TEŽO, DEPRESIJO

Preganja težave zaprtosti, ureja prebavo. Z njegovo pomočjo tudi hitreje porabljamo kalorije. Nekatere raziskave celo kažejo, da uspešno preganja tudi depresivne motnje, in sicer zahvaljujoč prostagladinom, ki uravnavajo delovanje možganov, izboljšujejo razpoloženje, koncentracijo in pozornost.

UREJA HORMONSKO NERAVNOVESJE

Ženske težave s predmenstrulnimi nevšečnostmi, bolečinami v prsih, nogah, spodnjem delu trebuha, z menopavzo, z vročinskimi valovi in simptomih živčnosti, se lahko odpravijo z rednim uživanjem 1000mg kapsul čistega svetlinovega olja. Vse več je parov, ki so s svetlinovim oljem odpravili tudi težave z neplodnostjo.

NAHRANI LASE, NOHTE IN KOŽO

Velikokrat ga uporabljajo tudi kot glavno sestavino v raznih kozmetičnih pripravkih, ki skrbijo za naše lase, nohte in kožo. Nohte utrjuje, hkrati pa tudi povrne sijaj koži in lasem.Utrjuje tudi trepalnice in preprečuje njihovo lomljenje.

UPORABNO V OBRAZNIH MASKAH

Kapsulo lahko tudi enostavno prebodemo in olje uporabimo za večerno obrazno masko.

Sestavine: 

  • 3 žlice jogurta 
  • 2 kapsuli svetlinovega olja
  • 1 žlica medu 
  • glina v prahu  

Postopek:

Sestavine temeljito zmešaj v skodelici. Če je zmes preveč tekoča, dodamo še malo gline in pomešamo. Ko je maska pripravljena jo nanesemo na očiščen obraz, vrat in dekolte in jo pustimo delovati 20 minut. Masko enostavno očistimo z vodo in obraz obrišemo s toplo brisačo. Po želji kožo navlažimo z rožno vodo.

Rok trajanja:  6 ur v hladnilniku.

Objavil

Magnezij – kdaj, zakaj, v kakšni obliki?

Magnezij
Magnezij – pomemben mineral, ki ga večini (pre)pogosto primanjkuje

Magnezij je mineral, ki v telesu sodeluje v več sto encimskih procesih. Sodeluje pri sintezi beljakovin, v procesih delitve celic, vpliva na delovanje mišic, tudi srčne mišice, pravilno delovanje živčnega sistema, ter ohranja naše kosti in zobe zdrave in močne.

Pomembno vlogo naj bi imel celo pri normalni tvorbi DNK. V telesu odraslega človeka se nagaja približno do 25g tega esencialnega minerala. Njegove ravni vzdržujemo z uravnoteženo prehrano.

Zakaj je magnezij tako pomemben za naše telo?

Magnezij je potreben za proizvodnjo energije, uravnava celoten živčni in mišični sistem ter krepi odpornost celega telesa. Sodeluje pri več kot 300 biokemičnih reakcijah v telesu, vključno s sintezo beljakovin, pri delovanju mišic in živcev, uravnava vrednost glukoze v krvi ter sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka.

Pomoč pri migrenah in glavobolu

Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki trpijo za migreno, nižje vrednosti magnezija v krvi kot tisti, ki za njo ne trpijo. Pomanjkanje magnezija namreč povzroča pretirano vzdraženost mišičnih in živčnih vlaken. Posledica tega je napetost na področju vratu in hrbta, kar lahko vodi v stresne glavobole.

Obenem prihaja tudi do oženja krvnih žil v možganih, kar je lahko vzrok napadom migrene. Ravno zato je za preprečitev glavobola ter kot preventiva v primeru migren priporočljiva zadostna oskrba našega telesa z magnezijem, mineralno snovjo, ki je pomembna za življenje.

Magnezij in prebava

Ena najbolj razširjenih uporab magnezija je za lajšanje zaprtja – magnezij je aktivna sestavina v različnih odvajalih. Znan tudi po tem, da sprošča mišice, ki so del prebavnega sistema, česar rezultat je boljša prebava. Poleg tega magnezij nevtralizira želodčno kislino. Pomanjkanje magnezija v telesu lahko tako povzroči težave z zaprtjem.

Regeneracija in zaščita pred krči

Z uživanjem z magnezijem bogatih živil boste dosegli sprostitev mišic v telesu oziroma ublažitev bolečine v mišicah. Pomanjkanje magnezija namreč povzroča zakrčenost, različne težave pri gibanju in kopičenje mlečne kisline v mišicah. Posebej ljudje, ki se ukvarjajo s športom, morajo biti zato pozorni na zadostno količino magnezija v organizmu.

Z magnezijem proti osteoporozi

Osteoporoza je naslednja izmed bolezni, ki se ji z zadostnim vnosom magnezija lahko izognete. Mineral ima namreč izjemno velik vpliv na primerno gostoto in zdravje naših kosti. Z uživanjem Blooms magnezijevega citrata, ki je neverjetno bogat z magnezijem, lahko torej močno zmanjšate tveganje za nastanek osteoporoze.

Magnezij je izjemno pomemben tudi za srce

Magnezij je izredno pomemben tudi za ohranjanje zdravega srca. Srce je namreč organ, ki je sestavljen iz najvišjega deleža magnezija. V kombinaciji s kalcijem magnezij poskrbi za uravnavanje krvnega tlaka – na ta način preprečuje hipertenzijo.

Pomanjkanja magnezija lahko namreč privede do nenadzorovanega krčenja mišic, posledica česar je lahko celo srčni napad. Magnezij poleg vseh naštetih prednosti deluje tudi kot elektrolit, ti pa so nujni za prenašanje živčnih dražljajev. Brez elektrolitov naše srce ne more črpati krvi, prav tako pa naši možgani ne morejo normalno opravljati svojih funkcij.

Objavil

Koža – naš največji organ

Koža je največji in najtežji organ našega telesa, ki varuje vse ostale, zato je nega kože še kako pomembna. Predstavlja našo razmejitev od okolice, ščiti pred škodljivimi vplivi iz okolja, je sredstvo sporazumevanja, regulira telesno temperaturo. Preko kožne površine telo izmenjuje snovi z okoljem, zaznava dotik, temperaturo, skoznjo sintetizira vitamin D, zato je skrb zanjo velikanskega pomena..

Njena sestava je večplastna: sestavljajo jo vrhnjica, usnjica, ter podkožje. Ste vedeli, da h koži štejemo tudi lase, dlako, nohte, ter žleze lojnice in znojnice? 

Kako prepoznati svoj tip kože in kako jo pravilno negovati? 

Koža poleti potrebuje še posebno pozornost, saj več časa preživimo na soncu, ki je v poletnih mesecih dosti močnejše. UV-žarki puščajo sledove, koža si prekomerno izpostavljenost soncu zapomni, četudi se vedno ustrezno zaščitimo s sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem. Tudi če se pridno izogibamo sončnim žarkom v delu dneva, ko je moč UV žarkov največja, ti ni dovolj. Nega kože je pomembna skozi celo leto in v vseh vremenskih razmerah.

Sonce kožo izsuši ter razkraja kolagenska veziva v koži. Če nismo pozorni in nas opeče, se začne vnetje, koža je poškodovana, poveča se celo stopnja oksidativnega stresa, s katerim se mora telo soočiti v tem primeru. 

Poleg ustrezne sončne kreme z visokim zaščitnim faktorjem torej potrebujemo še regenerativno, protivnetno zaščito za telo, ki bo kožo nahranila, jo posledično naredila mehko in sijočo. 

Svetlinovo olje in nega kože

Med sestavinami številnih kozmetičnih pripravkov boste našli svetlinovo olje, ki kot vir Gama-linolenske kisline (GLA) vpliva na številne parametre v koži. Med drugim poskrbi, da je koža navlažena od znotraj navzven, prožna, odporna, čvrsta in posledično zmanjšuje vidnost gubic na koži.

Velikokrat je del receptur dobrih produktov za nego kože tudi dodatek vitamina E, ki ščiti pred poškodbami DNK, ter skrbi za sijoč izgled nohtov ter las. Za odpravljanje katerih simptomov bi še bilo blagodejno uporabljati svetlinovo olje in kakšna je receptura blagodejne, hranilne maske, si lahko prebereš v enem naših prvih zapisov o tem izdelku

Telo ima na razpolago le linolensko kislino, iz katere samo ne more izdelati GLA kisline, ki jo vsebuje svetilnovo olje. Telesu lahko pomagamo, da te kisline vnesemo skozi prehrano v obliki prehranskega dodatka

Ustrezna koncentracija tega, za telo esencialnega olja pomaga tudi uravnavati hormonsko neravnovesje. Le-to se pri ženskah kaže skozi utrujenost, moten ritem spanja, nočno znojenje, motnje razpoloženja. Posledice hormonskega neravnovesja se kažejo tudi kot nenadno povečanje ali zmanjšanje telesne teže, slab nivo koncentracije in spomina, čustvene težave, itd. 

Dnevni odmerek je 2-3 kapsule na dan, ki se trikrat dnevno zaužijejo ob jedi. Za zunanjo uporabo pa je mogoče kapsulo tudi prepičiti in olje nanesti na kožo. Z njim se lahko pripravi tudi maska za obraz, ki bo še dodatno nahranila kožo. Recept zanjo lahko najdete tukaj

Objavil

Vse težave izvirajo iz črevesja

Črevesne težave

Črevesje je organ v katerem se vrši nešteto mikro procesov, ki so še kako pomembni za naše vsakdanje funkcioniranje. Kadar naše črevo opravlja svojo funkcijo, se počutimo dobro, smo polni energije in naše telo je pripravljeno na izzive, ki ga prinaša stres modernega vsakdana. Kadar pa imamo črevesne težave, pa to vpliva na počutje in delovanje celotnega telesa. Že star kitajski pregovor se je glasil takole: “smrt se začne v črevesju”. 

Kako torej lahko pomagamo našemu črevesu do najboljšega funkcioniranja? 

Naloge črevesja v našem telesu: 

  • absorbira hranila iz hrane v ustreznih količinah in pravilnem ravnotežju, 
  • preprečuje toksinom, da bi vstopili v naše telo, 
  • krepi naš imunski sistem, 
  • skrbi za pravilno sproščanje živčnih tansmiterjev, ki vplivajo na naše počutje (npr. hormon sreče; serotonin), itd.

Črevesne težave

Kadar črevo ne opravlja vseh svojih nalog, telo ne more absorbirati vseh hranil, potrebnih za učinkovito izvajanje procesov za optimalno delovanje telesa. Posledično se počutimo slabo, zmanjkuje nam energije, težko se skoncentriramo, naše razpoloženje se hitro spreminja. Začnejo se pojavljati različne prebavne težave (npr. zaprtje, napihjenost, diareja, itd.), nihanje telesne teže, lahko opazimo tudi bolečine v mišicah in sklepih, pogosto prihaja do krčev. 

Probiotiki

Kadar se pojavljajo zgoraj opisani simptomi je čas, da razmislimo o uživanju kakovostnih probiotičnih kultur, ki bodo v našem črevesju spet ustvarile dobro mikrofloro in nam povrnile energijo. Probiotiki so dobre bakterije, ki živijo v našem črevesju. V zdravem prebavnem traktu lahko najdete tudi do 400 različnih vrst probiotičnih bakterij. Za ohranitev močnega imunskega sistema je še kako pomembno, da vzdržujemo dobro razmerje med “dobrimi” in “slabimi” bakterijskimi sevi.

Probiotike lahko v telo vnesemo le s prehrano ali s prehranskimi dopolnili, katerih prednost je, da z njimi v telo naenkrat vnesemo več milijonov bakterijskih kultur. Ker je Ph želodca kisel veliko zaužitih bakterij v črevesju ne preživi, zato je bistveno, da je le-teh v eni kapsuli čim več. V našem probiotiku boste našli 6 bilijonov različnih sevov probiotičnih kultur (6*109 CFU).

Tiste bakterije, ki v prebavilih preživijo, se prilepijo na stene prebavnega trakta, kjer pomagajo pri prebavi, začnejo pa se tudi razmnoževati. Začnejo izplavljati toksine iz telesa, pomagajo pri absorbciji hranil, vitaminov in mineralov. Da bi to dosegli je potrebno terapijo izvajati vsaj 2 meseca, na dan moramo v telo vnesti kar 1-3 milijarde probiotičnih bakterij.

Vir naslovne slike: www.freepik.com
Objavil

Koencim mladosti Q10

Koencim Q10 je pomembna naravna snov, prisotna v vseh človeških celicah. Telo ga večinoma sintetizira samo, vendar se ta proces z leti slabša. Ugodni vplivi dodajanja Q10 prehrani so opazni predvsem pri stanjih, povezanih s staranjem. Kontrolirane raziskave kažejo, da redno uživanje tega koencima pomaga pri srčno-žilnih težavah in pomembno zmanjša umrljivost pri bolnikih s temi težavami. Vsebujejo pa ga tudi različni kozmetični izdelki, saj so laboratorijski testi dokazali, da snov preprečuje razgradnjo kolagena, s tem pa zavira proces staranja kože. 

Kadar se odločamo za dodajanje koencima Q10 v našo prehrano, se je potrebno zavedati, da ima lastnost topnosti v maščobah, zato se iz velike večine prehranskih dopolnil slabo izkorišča v telesu in ga je zaradi tega boljše uživati s hrano. Vendar povprečno odrasla oseba na dan zaužije le do 10mg Q10, kar pa je znatno premalo za ohranjanje napete kože, zaščite pred UV žarki in izboljšanje energije ter koncentracije. Če se zdi zadosti, da Q10 na svojo kožo nanašamo v obliki kozmetičnih izdelkov naše priljubljene znamke, ki obljubljajo čudeže, čeprav velikokrat količina koencima v izdelku sploh ni navedena. Za rezultate je potrebno to snov uživati, ne pa le nanašati na kožo. 

Z raziskavo, ki je bila izvedena na slovenskih tleh pod vodstvom raziskovalne skupine na Inštitutu za kozmetiko Visoke šole za storitve, so dokazali, da se vodotopna oblika koencima Q10 v telu najbolje absorbira in ima tudi najboljše rezultate. V raziskavi so sodelovale zdrave ženske srednjih let, ki so jih razdelili v 3 skupine. Po dvanajstih tednih rednega uživanja te snovi so bili v primerjavi z ženskami, ki v svoji prehrani niso ničesar spremenile, niti ničesar dodane, vidni že prvi rezultati. Raziskovalci so poročali o boljši elastičnosti kože, kvalitetnejšem mikroreliefu kože, ter zmanjšanju starostih gub na obrazu. Opis in izledki raziskava so bili objavljeni tudi v znastveni reviji Biofactors.

Pri izbiri kapsule Q10 pa se je dobro pozanimati, da vsebuje vodotopne elemente za boljšo absorbcijo v telo. Aquacelle kapsula, ki so jo s pomočjo italijanske tehnologije patentirali v podjetju Blooms v Sydneyu, biorazpoložljivost Q10 koencima poveča kar za 450%. Zdaj je z našo pomočjo ta izdelek dosegljiv tudi na slovenskem tržišču.